StoryEditorOCM
OstaloTUCKOVE BARAKUDE OSVOJILE BRONCU

 Talijani potopljeni, Hrvatskoj prvo odličje na EP-u nakon zlata iz Zagreba 2010.

Piše Predrag Žukina
29. srpnja 2018. - 14:12

Hrvatski vaterpolisti zaboravili su poraz u polufinalu EP-a u Barceloni protiv Srbije. U utakmici za treće mjesto pobijedili su Italiju sa 10-8 (4-0, 3-5, 2-1, 1-2) i osvojili vrijednu broncu. Premda aktualni prvaci svijeta i olimpijski doprvaci, Barcelona im je donijela prvo europsko odličje nakon Zagreba 2010., prvu nakon tri neuspješna turnira u Eindhovenu, Budimpešti i Beogradu.
Da, Hrvati su brončani, nakon četiri poraza na EP-ima u utakmicama za bronce konačno je prekinut i taj neugodni statistički niz. Eh, da su naši vaterpolisti i u polufinalu sa Srbijom igrali kao na startu i u većem dijelu utakmice protiv Italije. Igrali bi tada u finalu, ne u utješnoj utakmici za broncu. Nakon očajno loše igre s igračem više protiv Srbije, protiv Italije krenulo je sa savršenih 3/3, dok su suparnici u četiri napada s igračem više ostali bez realizacije. Bijač je obranio dvije lopte, a Joković, Garcia i Buljubašić (potonji uz savršenu asistenciju Garcije) zabili su sve što su trebali kad su imali brojčanu prednost u bazenu. Jednu je kontru besprijekorno odradio Loren Fatović za ogromnih 4-0 u prvoj četvrtini. Mile Smodlaka je vodio momčad, jer je suspendirani Tucak bio na tribinama s Ratkom Rudićem. Prije prvog malog odmora rekao je samo kratko:
- Odlično je sve, čekamo strpljivo, samo tako dalje...
Bilo je to stvarno otvaranje iz snova, no Talijani su tako i u polufinalu gubili 1-4, pa zatim i vodili Španjolce 7-5. Oprez je unatoč tom saznanju malo popustio pa su u nepunoj minuti u drugoj četvrtini brzo zabili Presciutti i Figlioli. Novi gol koji je zabio Bušlje s igračem više, te prekrasni odbojkaški pogodak Lončara za 6-2 vratili su stvari na početak. Uz takvu igru i kreaciju, već je tada bilo jasno da će bronca put Zagreba i Hrvatske iako nastavak te četvrtine nije bio blistav. Poslije pogotka Renzuta, zatim i drugog gola Fatovića, zaprijetili su Gallo i Molina za ne baš toliko sigurnih 7-5. Bio je to period loše igre s igračem više pa je Bijač u zadnjim sekundama morao obranom spasiti da se Talijani ne približe samo na minus jedan.
Bijač je na ulazu u drugi dio nastavio briljirati, skinuo je jedan udarac oči u oči sa suparničkim centrom da bi u sljedećem napadu sijevnuo savršeni lob Fatovića. Ako se u ogledu sa Srbijom bavio hrvačkim, a još više boksačkim tehnikama, s Talijanima se vratio na najbolji mogući način. Kad je ubrzo nakon toga bombu preko bloka zavukao i Bušlje, opet je sve bilo "na mjestu".
Crveni karton Garciji "zbog opetovanog prigovora" nije poremetio put ka bronci. Lončarev gol za 10-6 četiri minute prije kraja označio je kraj nadanja Talijana. Golovi Di Fulvia i Galla u završnici nisu Talijanima bila dovoljni za preokret.

20. travanj 2024 11:36