StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

Nakon odlaska Jure Marelje treba omogućiti ‘lansiranje‘ još jednog velikog trenerskog imena šibenskog vaterpola

Piše Ivo Mikuličin
26. prosinca 2022. - 15:55

 

Ne, nije nas iznenadio odlazak nadarenoga šibenskog vaterpolskog trenera Jure Marelje u splitski Jadran. Dapače, razgovor s njim u automobilu, kojim smo žurili na zagrebačku Noć hrvatskog vaterpola, podsjetio nas je na ćakule koje je autor ovih redaka u minulih 50 godina imao s trenerima velikog kalibra koji su radili na Baldekinu, Šubićevcu i u Crnici. Na Tomislava Ivića, Biću Mladinića, Zorana Slavnića Moku, Dušana Ivkovića Dudu, Ivicu Tucka, Cošu Seiferta, Veselina Đuhu... Stručnjake koji su, kako bi kazao pokojni predsjednik HNK Šibenik Marko Slavica, bili potpuno “u gradivu”.

Zeljak je prva želja

– Imamo li mi Šibenčani pravo, pa makar silno bili zaljubljeni u našu Crnicu, kočiti razvoj zaista nadarenog stručnjaka!? Neovisno o tome što nam je Marelja kazao da odluka o njegovu preseljenju na splitski Zvončac ovisi isključivo o tome što će kazati uprava Solarisa. A Marelji kao ambicioznom treneru nije baš svejedno hoće li voditi našu pomlađenu momčad ili vaterpoliste koji se bore u europskoj Ligi prvaka, te ne skrivaju želju da skinu dubrovački Jug s trona državnog prvaka – glasno je prije konačne odluke o Mareljinoj selidbi na splitsku adresu progovorio Tomislav Cico Ninić, čiji je utjecaj u hrvatskom vaterpolu puno širi od nama, Šibenčanima, najdražeg bazena u Crnici.

image

Jure Marelja preuzeo je kormilo splitskog Jadrana
 

Damir Krajač/Hanza Media

Što kriti da je prvi pick za novog trenera Solarisa domaći stručnjak Mate Zeljak, osvajač zlatne medalje na davnom Svjetskom prvenstvu za juniore, održanom na Kubi, a koji pokazuje sve odlike nadarenog trenera!? Neslužbene informacije govore kako se Zeljak malo nećka oko preuzimanja šibenskoga vaterpolskog kormila, zbog surove istine da nije baš lako sigurno radno mjesto zamijeniti nesigurnim poslom profesionalnog trenera. Jednako tako, Zeljkova odluka ovisi o tome hoće li ga zaštititi oni koji u svojim rukama imaju “škare, iglu i konac”, a kod kojih potencijalni trener Solarisa trenutačno ostvaruje osobni dohodak, te bi mu, u slučaju lošeg raspleta na trenerskoj klupi, trebali jamčiti povratak na sigurno radno mjesto.

Dakako, ovi su reci i svojevrsni apel da ozbiljni ljudi postupe ozbiljno i odgovorno, te omoguće lansiranje još jednog, vjerujemo, velikog trenerskog imena šibenskog vaterpola. Niza što počinje Antom Milom Nakićem i Grgom Renjom, nastavlja se Ivicom Tuckom i Jurom Mareljom... Ne, nismo zaboravili da je i Marijo Ćaleta bio izbornik ženske vaterpolske reprezentacije Hrvatske, ni “vječnog” Danka Jerkovića, ali u ovom trenutku su u prvom planu “muška posla”.

Promijenjen stav

– Iznimno sam zadovoljan što se moj sin Noa iz riječkog Primorja preselio u šibenski Solaris. Riječ je o klubu koji širom otvara vrata mladim, nadarenim igračima – kazivao nam je David Burburan, sjajni komentator velikih vaterpolskih zbivanja.

Sigurni smo da se Mareljinim odlaskom i vjerojatnim Zeljkovim dolaskom na kormilo Solarisa neće bitno promijeniti stanje u šibenskom bazenu kad je riječ o forsiranju mladih igrača. To više što “vječni” Perica Bukić i izbornik Ivica Tucak nikad nisu zaboravili matični klub. A o Cici Niniću da ne govorimo. Svatko tko iskreno voli šibenski sport mora se radovati najavi da je Cico prijašnju odluku “o napuštanju Crnice zbog umora i godina” zamijenio novim, optimističkim stavom, što govori da se mora potruditi oko još dva-tri ambiciozna suradnika, sposobna da dodatnom kunom napune “vječno” potrebitu blagajnu Solarisa. Kluba koji samo na mlađe kategorije troši godišnje oko milijun kuna, ili 400 tisuća kuna više od svote koja mu se slijeva iz gradske blagajne.

26. travanj 2024 10:36