StoryEditorOCM
OstaloBarakude spremne

Ivica Tucak: Na europskom vaterpolskom prvenstvu u Spaladium areni poginut ćemo za medalju!

Piše Ivan Renić/SD
27. kolovoza 2022. - 08:00

Dugo ljeto je za našim vaterpolistima. Naporna klupska sezona, pa Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, red priprema, a sada – kulminacija!

Europsko prvenstvo u Splitu je počelo. Turnir nam je najavio izbornik Barakuda Ivica Tucak s kojim smo razgovarali u Spaladium Areni prije treninga naše vrste. Smiren je izbornik i staložen kao uvijek. Scena je spektakularna, no Tucak želi sačuvati mir u glavama svojih momaka.

- Od problema se ne može pobjeći. Oni su sastavni dio sporta. Radili smo kvalitetno, maksimalno koliko smo mogli. I s te strane možemo biti mirni. Veliki je rad za nama cijelog ljeta. Na Svjetskom prvenstvu prikazali smo vrlo dobru igru. Na kraju smo ostali bez medalje i to nas ne može zadovoljiti.

Francuzi se dižu

Malta, Francuska, pa Grčka. Jeste li zadovoljni ritmom utakmica?

- Tako je, kako je. Prva je Malta i jasno je da smo favoriti. Nažalost, nemam puno informacija o njima. Znam samo za tri-četiri njihova igrača. Trebamo biti pravi u svakoj utakmici. Protiv Malte idemo na pobjedu kao i u svakoj drugoj utakmici. Raspored i redoslijed utakmica nam nije važan.

Barakude su Francusku pobijedile na završnom pripremnom turniru u Beogradu. Za prvo mjesto u skupini i direktan plasman u četvrtfinale, ključna bi se tako mogla pokazati utakmica s Grčkom.

- Ponavljam, za nas je svaka ključna. Nećemo dozvoliti da nas zavara taj rezultat protiv Francuza. Oni su u Beogradu igrali jako loše, ali i uz takvu igru poveli su protiv nas s 3:0. Bilo je to zbog nedostatka koncentracije na početku utakmice i to je stvar koja nam se već dugo ponavlja. To nas, neću reći zabrinjava, ali upozorava. Bit će to izuzetno teška utakmica.

Grčka bi trebala biti još zahtjevniji protivnik.

- Ne treba zaboraviti ni utakmicu Francuske i Grčke. Nemojte ih podcijeniti bez obzira na to što su neke pripremne utakmice gubili i po 10 razlike. To je reprezentacija koja ima kvalitetu. Puno je tu sjajnih igrača, u francuski vaterpolo se ulaže puno. O tome dovoljno govori podatak da u njihovim klubovima igra dvadesetak hrvatskih igrača.

Isprobali su naši vaterpolisti novi bazen u Spaladium Areni. Treniraju već nekoliko dana.

- Predivan je ambijent. Svi maštamo o tome da barem jedan takav bazen imamo u Hrvatskoj. Svi smo zaista impresionirani. Imali smo privilegiju da odigramo trening utakmicu sa Srbijom. Rezultatski nismo prošli dobro, ali srećom to je bila samo priprema.

Pravi „splitski” ambijent u Spaladiumu će biti tek kad se tribine napune gledateljima.

- Znamo već da će doći puno Splićana, ali i ljudi iz cijele Hrvatske. Imamo i nekoliko igrača koji su ovdje domaći. Ovo treba biti festival sporta u divnom ambijentu naše Dalmacije i Hrvatske. Napravit ćemo sve da predstavimo domovinu na najbolji mogući način, u bazenu, ali i van njega.

Cilj je medalja

Ambicije i želje uvijek su iste kada je o hrvatskom vaterpolu riječ...

- To je uvijek medalja. Budite sigurni da ćemo svi po redu, počevši od mene koji sam, recimo, na vrhu te piramide, pa onda svi do posljednjeg igrača, dati sve od sebe. „Poginut” ćemo za što bolji rezultat. Uz to, moramo voditi računa da budemo i pravi domaćini.

Razočaranim se doimao Tucak nakon Svjetskog prvenstva u Budimpešti. Hrvatska je bila u borbi za medalju, ušla u polufinale, ali s dva vezana poraza na koncu je ostala bez odličja.

- Bilo mi je žao što nismo uzeli medalju. Moramo prihvatiti činjenicu da je Španjolska u ovom trenutku najbolja reprezentacija na svijetu. Nije sada trenutak, ali ne možemo zanemariti stvari poput količine sredstava koje ulažemo u sport. Mi smo danas otprilike na dnu europskog vaterpola po ulaganjima u klubove. Pogledajte nam ligu i koliko je igrača otišlo vani. Mladost i Solaris, jedva imaju po 14 igrača.

Reprezentacija je nešto drugo. Tamo smo već godinama u samom vrhu, uvijek u borbi za medalje.

- Mi ćemo dati svoj maksimum. Mislim da smo i dalje iznad onoga što se daje vaterpolu. Ja sam čovjek koji živi ovaj sport. I jasno je kako mi nije dobro kad ne osvojim medalju. Ali morali smo priznati da su Španjolska i Grčka bile kvalitetnije od nas.

Poznato je već da izbornik ne voli gledati previše unaprijed. Staložen je i koncentriran samo na sljedeću utakmicu. Ali pogled prema završnici ne može se izbjeći.

- Ovo je jedna potpuno nova reprezentacija. Puno će ih debitirati na jednom prvenstvu kod kuće. Turnir u Budimpešti za mnoge je bio prvo veliko natjecanje s reprezentacijom. Imali smo puno debitanata, a sada još i više jer nemamo Vukičevića. Nemamo ni Benića još od prije. To su dva igrača koji su trebali biti sastavni dio prve sedmorke. Nažalost, to je tako. Nećemo plakati. Možemo samo stisnuti zube.

Izdvojila se u svijetu vaterpola velika osmorka. No, čini se kako su posljednjih godina Španjolci postali priča za sebe.

- Ne mislim da je tolika razlika između njih i svih ostalih. To je reprezentacija koja se može pobijediti, naravno. U ovom trenutku imaju kvalitetu, stvarno se radi o fantastičnoj ekipi. U ovom trenutku slove za mrvicu jače od ostalih kao što su prije bile Hrvatska ili Srbija. Sada su to oni. Ali zanemariti nas, Italiju, Grčku, Srbiju, Crnu Goru, Mađarsku bi bilo suludo. Svatko može pobijediti svakoga – zaključio je Tucak. ∙

24. ožujak 2023 10:45