StoryEditorOCM
Ostalosudjelovale 24 posade

Miljenica vremena i jedriličara koji su se dobro proveli i na moru i na kopnu: održana 19. zlarinska regata krstaša

Piše Jordanka Grubač
24. travnja 2023. - 15:22

Nakon što je Skradinska regata krstaša počela sezonu u šibenskom akvatoriju, zlarinska je prihvatila tu štafetu i za vikenda je održana sad već devetnaesta po redu- Zlarinska regata krstaša.

Bila je- nema što- miljenica vremenske situacije. A i jedriličara koji su se dobro proveli na moru, a bogme i na kopnu.

Između dvije loše prognoze iskrao se vikend divnog vremena za čak 24 posade koje su stigle u rasponu od Slovenije do Dalmacije.

Sudio je mladi šibenski jedriličarski sudac i "valovac" Marko Bušac, i ovo je bio naš prvi kontakt za javnost oko neke regate.

I on ističe pravu "nagradnu" vremensku prognozu- oba dana.

-Baš nas je pomazila! Prvi dan smo posade podijelili u pet grupa i svi su odradili navigaciju od nekih 20 milja, po 12-13 čvorova konstantnog maestrala i sunčan dan- idealno! Svi su startali i svi završili plovidbu a prvo je u cilj ušao Gringo, JK Uskok, s Robertom Sandalićem, drugi Ice, JK Split s kormiralom Andrejom Šoosom Maceljskim a treća je posada šibenskog Vala s Damirom Desabotom na timunu.

Imala sam ja i vlastitog izvjestitelja na terenu, splitskog "labudaša" Damira Kraljevića na brodu Fugu, a splitski su klubovi bili i najzastupljeniji na ovogodišnjoj zlarinskoj: pet posada iz Labuda i po jedna iz JK Split, SK Spinut i JK Zenta.

To je interes iznad očekivanja, rekao mi je Damir koji je prvo odjedrio skradinsku, ostavio na šibenskom području svoju Fugu i vratio se na zlarinsku- ima li bolje?

Natjecale su se čak četiri zlarinske posade: Fangac s Urošom Kalinićem, Ča sa s Nevenom Bjažićem, pod zlarinskom zastavom jedrio je i Vigoroso s Tinom Prosenikom na timunu, a upravo sa zlarinskog veza otisnula se i lijepa Loli, Salona 45 s Zoranom Brkićem Brkom, njegovom Jelenom i njihovom družinom sinjeg galeba...

Drugi dan regate vrijeme je opet pogladilo zlarinsku ali učinilo se ne onako kao prvi dan. Zbog malo vjetra start je bio odgođen, pala je odluka da se umjesto štapa napravi jedna mala navigacijska oko Zlarina. Ali opet je sve ispalo na dobro: jugozapadnjak od 5-6 čvorova digao se na 10-11, pa je bilo posla i za gjenakere i spinakere i sve je ispalo da ne može bolje. Osim za dvije posade, jednu koja je prestupila a nije se iskupila i drugu žensku podsadu Universitas, JK Labud kojoj je pukla sartija.

Drugog dana prvi je u cilj opet ušao Gringo i Robert Sandalić, drugi opet posada Icea i Andrej Šoos Maceljski no na trećem mjestu šibenskog MR J zamjenila je poslovično odlična slovenska posada jedrilice Karpo, JK Loka Timing, s Maksom Vrečnikom na timunu.

Bili su u Zlarinu i klubovi i jedriličari iz Samobora, Biograda, Maribora, Vodica...Fala vremenu i dobrim sponzorima- cijeli je Zlarin dva dana tutnjao i bio u znaku čeljadi koja mu ne može odoliti.

image

19. Zlarinsku regatu pomazila - meteorologija

Mario Gregov/
image

Moj osobni izvjestitelj s mora - Splićanin Damir Kraljević

Mario Gregov/
image

Pletilja škota Zlarinske regate

Mario Gregov/
image

Neno Bjažić prekaljeni zlarinski jedriličar

Mario Gregov/
image

Posada Brkićeve Loli

Mario Gregov/
image

Jedriličarska atletika: skok sa zlarinske rive drito u kokpit

Mario Gregov/
image

Susret na zlarinskoj rivi- i dogodine!

Mario Gregov/
image

More pred Zlarinom, regata u navigacijskoj formaciji "kuda koji"

Mario Gregov/
26. travanj 2024 09:17