StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

Milete i Zlatoperi kolo vode: provjerili smo kakva je situacija u Šibeniku s mladim sportašima

Piše Ivo Mikuličin
25. lipnja 2022. - 09:36

– Pandemija koronavirusa gotovo je pokosila rad s mladima u našim klubovima, zbog zabrane treninga u zatvorenom prostoru. U nekim je klubovima broj dječaka i djevojčica pao za oko 30 posto. No otvoren je proces u suprotnom smjeru – vraća se na pravi način rad s mladima u našim klubovima. No u tom smislu nikad nije dosta popularizacije sporta za mlade, to više što smo posljednjih godina uložili "pristojna" sredstva u uređenje manjih sportskih objekata – u nekoliko nam je rečenica Joško Jurić, predsjednik Šibenskog sportskog saveza, ocrtao stanje u radu s mladima na području Šibenika.

Za masovnošću, primjerice, vapi VK Solaris.

– Nekad smo imali i po 30 dječaka u svakoj kategoriji, koji su se na treninzima nadmetali tko će upasti u momčad. Danas su gotovo svi upisani u nekom uzrastu automatski članovi momčadi. A to se, jednostavno rečeno, mora promijeniti – kazao nam je Mate Zeljak, nekad juniorski reprezentativac, a danas trener mlađih kategorija u Crnici, klubu koji ulaže gotovo 800 tisuća kuna za mlade u jednoj godini.

Javna tajna

Javna je tajna da koordinaciju rada s mlađim kategorijama, kao temeljem budućnosti šibenskog prvoligaša, obitelj Jurić kani povjeriti Osječaninu Zlatku Stankoviću. Prokušanom nogometnom stručnjaku koji je ostavio nemali trag u mnogim klubovima, a koji je, među inim, svojedobno lansirao Davora Šukera, Gorana Vlaovića i niz drugih nogometnih bisera otkrivenih u gradu na Dravi.

Jasno je da ne može svaka generacija izbaciti velike talente. To ne ovisi samo o intenzitetu treninga, nego i o sportskim genima, ali gotovo je zapanjujuće jaka selekcija koju je minulih godina izbacila Škola košarke "Dražen Petrović": Badžim, Radovčić, Nakić, D. Šarić, Bilan, Paić… O kvaliteti rada (ne)izravno svjedoči i nagrada "Milan Neralić", koju Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje za izniman doprinos u razvoju sporta na lokalnoj razini, a koju je zaslužio čelni čovjek škole Josip Milaković Jota.

– Neka šibenski dječaci i djevojčice manje rabe internet i mobitele, a više sudjeluju u kontinuiranom sportskom vježbanju, zbog zdravstvenih i socioloških razloga. Ne mora svatko biti sportska zvijezda, ali bavljenje sportom jamačno će mu koristiti – oglasio se još jednom Joško Jurić.

Prvaci kao na traci

Dobro je što Šibenik u jačanju procesa rada s mladima polako slijede Knin, Vodice, Tribunj… Za kraj, bez straha da nas netko proglasi subjektivnim, izdvojit ćemo dvije mlade šibenske obitelji, dogradonačelnika Danijela Milete i trenera košarkašica Petra Zlatopera, koji su svoju djecu usmjerili u sport.

Kao na traci u obitelji Mileta nižu se sportski uspjesi, posebice u karateu. Mare je prvak Balkana, Toma državni prvak, a Lucija viceprvakinja. Antea je prvakinja Hrvatske u suvremenom plesu.

U obitelji Petra Zlatopera prednjači Lori, koja je pozvana u reprezentaciju, Grgo je nadareni rukometaš, dok dida Mate predviđa lijepu karijeru i najmlađem unuku, košarkašu Marulu.

Da nije bez temelja priča o genima, djed Dane Milete, nezaboravni Rigo Luketa, bio je veslački reprezentativac i nogometaš Osvita, dok je Petrov djed, Pere Zlatoper, zajedno sa svojim bratom Grgom ostavio nemali trag u šibenskom nogometu, pa i šire.

26. travanj 2024 00:16