StoryEditorOCM
OstaloRijeka

Međunarodna utrka na ergometrima: znaju 'krkaši' veslati i na suhome

12. veljače 2019. - 11:52

Riječki kompleks "Centar Zamet" prošlog je vikenda bio središte veslačke Hrvatske. Prvog dana drugog vikenda najkraćeg mjeseca u godini veslački klub "Jadran", u prekrasnoj sportskoj dvorani Centra, ugostio je, kaže Dražen Crnogaća, predsjednik šibenskog VK "Krka", više od 500 veslačica i veslača, te zainteresiranih građana, koji su se željeli okušati u međunarodnoj utrci na veslačkim simulatorima - ergometrima na 2000 metara "Croatia indoor 2019.".

 

 

- U masi prijavljenih našli su se i Nino Perišić, Kristijan Papak, Lovre Klarin i Josip Cigić, četvorica mladih "Krkaša" pod vodstvom trenera Milana Radečića. Napominjem da su sva četvorica 18-godišnji juniori koji su do kraja izvukli ovaj izuzetno zahtjevan test psihičkih i tjelesnih sposobnosti - ponosan je Crnogaća.

Kako navijački narod najviše zanimaju rezultati, valja, dodaje, istaknuti da je među 63 veslača juniora kojima je na kraju utrke na displayu zasvijetlilo ono toliko željeno 0,00, naš Nino podijelio prvo mjesto s identičnim rezultatom s Karlom Borkovićem, kolegom i prijateljem iz reprezentacije ("Gusar" Split) od 6:13:9.

 

 

- Lovre je bio 13. s rezultatom 6:30:2, Kiki 19. s 6:35:6, dok je Joso zauzeo 34. mjesto s 6:45:00. Veseli činjenica da su sva četvorica postigla svoje rekorde! Možemo samo pretpostaviti da bi rezultati bili još bolji da se natjecanje održavalo na otvorenom. Naime, najveći, a mogli bi reći i jedini, problem dvoranskog veslačkog natjecanja je činjenica da u pravilu nema dovoljno zraka za natjecatelje, a posebno ne za one koji dolaze na red pri kraju natjecanja kad je dvorana puna ugljičnog dioksida. Dodatni otegotni faktor je zagrijani prostor. Valja pri tome podsjetiti da su juniori bili pretposljednja skupina na programu - veslali su nakon što je točno 322 veslačice/veslača odradilo svoje utrke - napominje "Krkin" prvi čovjek.

Zaključuje kako je prisustvovao natjecanju koje se, jednom riječju, može opisati impresivnim. Okupiti u dvorani toliko natjecatelja i zainteresiranih za veslanje nije, kaže Crnogaća, uobičajen događaj, a još kad se uzme u obzir ljepota i funkcionalnost prostora u kojem se natjecanje odvijalo (Centar Zamet dobitnik je prestižne nagrade najpoznatijeg svjetskog arhitektonskog portala ArchAaily - proglašen je najboljim u kategoriji sportskih građevina "Building oft he Year 2009.“), onda je doživljaj potpun!

 

 

- Veslačice i veslače naše juniorske izborne vrste, kojoj Nino, Lovre i Kiki svakako pripadaju, sad očekuju pripreme u Skradinu i Zatonu, a onda i prve regate za koje su ergometarski rezultati samo pokazatelj što se može, ali to što se može u čamcu valja i pokazati! Valja reći da i "Krka“ i juniorska reprezentacija željno očekuju povratak u čamac štrokera Jerka Radovčića koji se oporavlja od trostrukog prijeloma noge - zaključio je predsjednik "Krke".


Izbjegavanje ozljeda
- Za one koji ne znaju, treba kazati da je veslački ergometar jedna je od rijetkih fitness sprava koja omogućava da se u isto vrijeme razvija snaga cijelog tijela i funkcionalne sposobnosti (aerobni i anaerobni kapacitet). Na ergometru se aktivira 80 posto mišića, a opterećenje na veslanju možete povećavati bez bojazni o povećanju sile udarca te se tako izbjegavaju ozljede koje se zbog te sile mogu pojaviti kao što to zna biti slučaj na trčanju - objasnio je predsjednik "Krke".


Sinkovići pokazali kako se to radi
Za sudjelovanje u događaju bile su prijavljene ukupno 542 osobe, njih 486 je završilo utrku, dok je kraj njih 56 stavljena oznaka DNF (did not finished) koja je značila da nisu niti počeli, ili su počeli, ali nisu izdržali do kraja. Istaknimo da su natjecanju pristupili i naši olimpijski zlatnici braća Martin i Valent Sinković koji ne samo da su mlađima pokazali "kako se to radi“, nego su ih aktivno bodrili da izdrže do kraja. Radi uspješnog odvijanja natjecanja, koje je iz godine u godinu sve jače po broju sudionika, organizator je pripremio čak 30 ergometara! Sve sprave bile su kompjutorski povezane tako da je dupkom ispunjeno gledalište moglo na velikom zastoru u svakom trenutku vidjeti trenutni i završni poredak svakog natjecatelja/natjecateljice - impresionirano će Crnogaća.

18. travanj 2024 11:50