StoryEditor
Ostalosavez odlučio

Korona pogurala Sunčane do polufinala prvenstva Hrvatske i ulaska u Regionalnu ligu!

Piše Krešimir Gulin
3. svibnja 2021. - 18:22
Dvoboj vaterpolista Solarisa i gostiju iz Rijeke Primorja EB na prošlom susretu  Ante Baranić/Cropix

Vaterpolisti Solarisa igrat će u polufinalu Prvenstva Hrvatske, a što je još važnije – iduću sezonu u Regionalnoj ligi te Europi. Tako su Sunčani ostvarili primarni cilj sezone.

Treba biti iskren i priznati da je Šibenčane prema polufinalu domaćeg prvenstva i plasmanu među šest ekipa koje ostvaruju igranje u Regionalnoj ligi pogurao koronavirus koji je poharao riječko Primirje koje je bilo protivnik Solarisa u četvrtfinalu.
S druge strane, treba istaknuti da bi Solaris vjerojatno u razigravanju u konačnici ipak stigao do željenog petog mjesta sve i da je izgubio od Riječana. No sve te kalkulacije više nisu potrebne.

Naime, na prijedlog povjerenika za natjecanje Milivoja Bebića, Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza donio je odluku po kojoj se zbog nemogućnosti odigravanja, uslijed epidemioloških razloga, uzvratni susret četvrtfinala doigravanja državnog prvenstva Primorje EB – Solaris neće odigrati. Drugim riječima, navedena je utakmica registrirana rezultatom 5:0 za Solaris (bez borbe). To nadalje znači da se Solaris plasirao u polufinale Prvenstva Hrvatske, dok će Primorje EB u borbu za poredak od 5. do 8. mjesta.

Uzvratni susret četvrtfinala doigravanja Prvenstva Hrvatske, Primorje EB – Solaris trebao se prema prvotnom planu odigrati u Rijeci, 24. travnja. Budući da se neposredno nakon prve utakmice četvrtfinala Solaris – Primorje EB (9:10), velik broj igrača Primorja EB zarazio COVID-om 19, uzvratna utakmica u Rijeci je prvotno odgođena. Upravni odbor HVS-a donio je odluku na temelju koje se uzvratna utakmica trebala odigrati u ponedjeljak, 3. svibnja. Nažalost, velik broj igrača Primorja EB još uvijek je u samoizolaciji te nisu bili u mogućnosti nastupiti ni tog datuma, priopćeno je na službenoj stranici Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Manjak termina

Primorje EB je uputio dopis Upravnom odboru HVS-a sa zamolbom za odgodom odigravanja uzvratne utakmice četvrtfinala planirane u ponedjeljak, 3. svibnja. Upravni odbor HVS-a nije mogao udovoljiti tom zahtjevu zbog pomanjkanja termina u kalendaru natjecanja, kao i zbog unaprijed definiranih termina prijenosa finalne serije na HTV-u. Pomicanje uzvrata četvrtfinala, pa onda odigravanje polufinala, nužno bi značajno odgodilo početak finalne serije.

Prva finalna utakmica Prvenstva Hrvatske predviđena je već u subotu, 8. svibnja, a finalna se serija može protegnuti do maksimalno pet utakmica. Termin pete utakmice je 26. svibnja, a ne valja smetnuti s uma da već 3. lipnja počinje i završni turnir, Final 8 Lige prvaka na kojem nastupa hrvatski predstavnik Jug Adriatic osiguranje, kojemu također valja omogućiti barem minimalno razdoblje za pripremu za navedeno natjecanje.

Primorje EB je nakon odluke i obrazloženja HVS-a dostavio dopis kojim izvješćuju kako su u nemogućnosti igranja uzvratne utakmice četvrtfinala Prvenstva Hrvatske protiv Solarisa, a koja se trebala odigrati u ponedjeljak, 3. svibnja. Razlog tomu je što je dio igrača i trenera još uvijek u samoizolaciji, dok dio igrača koji je prebolio koronavirus, nije dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Ujedno, donesena je odluka da se iz razloga zgusnutog termina natjecanja odigra samo jedna utakmica polufinala doigravanja Prvenstva Hrvatske, naravno uz suglasnost oba kluba polufinalista. Tako će Jug Adriatic osiguranje i Solaris, svoju jedinu polufinalnu utakmicu odigrati u utorak, 4. svibnja u Dubrovniku, s početkom u 18 sati.

03. svibanj 2021 18:22