StoryEditorOCM
OstaloUlaz slobodan

Korona ih ostavila na jednom frontu: Jure Marelja vodi mlade ‘sunčane‘ u Prvenstvo Hrvatske; Otvaraju u subotu u Crnici s Medveščakom

Piše Krešimir Gulin
1. listopada 2020. - 10:20

Vaterpolisti Solarisa prošlu sezonu su odradili vrlo dobro i izborili igranje u A1 regionalnoj ligi, te u europskom LEN Cupu. Međutim, pandemija koronavirusa odlučila je drugačije, pa su 'sunčani' umjesto na tri fronta osuđeni igrati samo na jednom- a to je Prvenstvo Hrvatske. Tako stvari stoje za sada, jer neka skraćena verzija Regionalna liga bi se trebala odigrati na kraju sezone, kada završe nacionalna prvenstva.

No, Šibenčani su definitivno odustali od igranja u Europi. Razlozi su prvenstveno zdravstveni, jer su iz kluba razborito postupili kako ne bi ugrozili članove momčadi i time doveli u pitanje nastup u domaćem prvenstvu, koji je primarni cilj ove sezone.

- Iskreno, nama čak i odgovara ritam po kojem ćemo imati samo jednu utakmicu. Razlog takvom razmišljanju leži u činjenici što imamo dosta mladu momčad, pa ćemo imati vremena na treninzima popravljati pogreške- kaže Jure Marelja, trener Solarisa.

Marelji će ovo biti prva sezona kao šefu stručnog stožera. Doduše, vatreno krštenje u ulozi prvog trenera imao je koncem minule sezone kada je zamijenio Joška Krekovića. U utakmicama sa splitskim Mornarom i Jadranom, pokazao je da ima trenerskog šlifa.

U ovoj fazi, i Marelji je teško reći koje su realne klupske mogućnosti i ciljevi u sezoni koja za 'sunčane' počinje u subotu, 3. listopada, kada će u bazenu u Crnici ugostiti zagrebački Medveščak:

- Da, nije jednostavno ništa prognozirati, jer momčadi još nisu kompletirale svoje rostere. Ipak, neke stvari se odavno znaju u hrvatskom vaterpolu. Jug i Mladost su iznad svih. Zatim slijedi splitski Jadran, koji je prema mom mišljenju ipak nešto jači od grupe koju čine Solaris, Primorje i Mornar. Rekao bih da su ta tri kluba u pet do deset posto razlike. Tako to izgleda na papiru, međutim pitanje je hoće li baš sve tako biti i u bazenu. Što se Solarisa tiče, rano je govoriti o našoj kvaliteti. Moj osobni cilj je da igramo što bolje i posljedično s tim osvajamo čim više bodova i ostvarimo što bolji plasman na tablici- veli kormilar 'sunčanih'.

Dobro popunjeni

Tijekom ljeta Solaris je doživio poprilične promjene u igračkom rosteru. Crnicu su napustili kapetan Vlahović, iskusni Kovačić te Riječanin Mudražija. Njihova mjesta popunili su povratnik iz Mornara Kreković, Penava iz POŠK-a, Stahor iz Juga te ruski branič Kovalenko. Unatoč izmjeni krvne slike, Marelji je na raspolaganju ostao dobar broj igrača koji su i lani bili u važnim ulogama. Primjerice, super pouzdani vratar Šparada, centarski par Herceg- Bulat, vanjski igrači Pelicarić i Koprčina te bekovi Štrkalj i Erak. Još u završnici prošle sezone Marelja je otvoreno kazao kako će mu najviše nedostajati Vlahović. Ne samo zbog silnog igračkog učinka:

- Jasno, Vlahović će nam faliti i kao kapetan, centralna figura u momčadi, motivator... Ali, i Kovačić koji ima toliko međunarodnog iskustva. I 'Kova' je znao zavikati kad treba, zaustaviti one dječje bolesti koje su normalne za mlade momčadi. Međutim, držim da smo se i kvalitativno i kvantitativno dobro popunili. Doveli smo mlade igrače, pa smatram kako ćemo radom i fanatičnošću nadoknaditi onu kvalitetu i iskustvo koju smo izgubili. Ne mislim da ćemo igrati slabije nego lani, a jedino čega se bojim su oscilacije. Ponavljam, imamo mladu momčad i oscilacije tijekom sezone su nešto što je sasvim očekivano- govori Marelja.

Trener Solarisa pobliže je opisao kvartet igrača koji je u ovom prijelaznom roku navukao kapicu 'sunčanih':
- Karlo Kreković se nakon jedne sezone u Mornaru vraća u Solaris. Tog 21- godišnjaka planiram koristiti na beku, ili na desnoj strani. Jerko Penava stiže također iz Splita, samo iz POŠK-a. Prošle godine je bio najbolji strijelac A-2 lige. Zajedno s Pelicarićem i Šparadom trebao bi pokriti lijevu stranu, na kojoj je lani ordiniorao Vlahović. Iz Juga nam je došao 18- godišnji Luha Stahor. Radi se o ljevaku lijepog udarca. No, Stahor je još jako mlad i ide u srednju školu. Međutim, vjerujem da će nam dati jednu opciju više. Na koncu, zadnji je u klbu stigao 25- godišnji ruski branič Kovalenko. Od njega se ne mogu očekivati efektni golovi i lepršavost. No, kao i svaki ruski vaterpolist, sjajno je fizički spreman. On bi trebao biti naša 'radilica', koja će odraditi svoje zadatke. Budući da je tek došao u Šibenik još ga treba uklopiti u momčad, pa ću ga za sada koristiti kao 14. igrača- analizirao je Marelja.

Sezona starta u subotu, u Crnicu dolazi zagrebački Medveščak. Na papiru se čini kao protivnik po mjeri za predstavljanje domaćoj publici i upisivanje prvih bodova:

- Ponavljam, trebamo biti oprezni. Zagrepčani su doveli nekoliko kvalitetnih igrača. Međutim, držim da smo favoriti. To više što igramo na svom bazenu. Vjerujem da ćemo se nametnuti i pobijediti- zaključio je Marelja.

Utakmica s Medveščakom počinje u 19,30 sati, jer su iz Solarisa mislili na šibenske prijatelje sporta koji će dva i po sata ranije pohoditi Šubićevac gdje gostuje Osijek. Iz kluba su za sat vremena pomakli termin odigravanja utakmice kako bi gledatelji stigli sa Šubićevca u Crnicu.

Ulaz na bazen je besplatan, a po običaju, poštovat će se sve epidemiološke mjere.

19. travanj 2024 18:00