StoryEditorOCM
Ostaloveličanstveno

Knin gori od sreće! Pogledajte kako su zlatnu olimpijku Mateu Jelić dočekali u rodnom gradu

Piše Branimir Periša
30. srpnja 2021. - 20:37

Jučer je Knin bio najtopliji grad u zemlji – ne jedino meteorološki – nego i po emocijama kojima su Kninjani na stadionu NK Dinara obgrlili svoju Mateu Jelić, zlatnu olimpijku u taekwon dou, njihovu novu kraljicu, kako joj neki već tepaju. I to kraljicu s kojom nema šale! Po običaju, sve stane u dvi riči: „Opasnija od delta soja. Matea Jelić“, pisalo je na jedinom transparentu potpisanom sa Sinovi oluje, pričvršćenom na ogradu stadiona iza svečane bine na koju se, 15-tak minuta nakon 19 sati, nasmijana i radosna popela Matea zajedno sa svojim trenerima iz splitskog TK Marijan Veljkom Laurom i Tonijem Matasom.

Nije bilo nimalo lako toj i lijepoj djevojci - pored svih ostalih kvaliteta - kada su navrli osjećaji između nje i njezinih sugrađana, te je, priznajući da je previše uzbuđena da bi mogla previše govoriti poručila svojim Kninjanima kako nakon ovog više nitko ne smije kazati ništa loše o Kninu.

-Ovo ću zauvijek pamtiti, hvala vam, nisam svjesna što se događa. Srce mi je preveliko i puno, a takvo je i cijelom Kninu. Nikad više nitko ne smije reći ni jednu lošu riječ o Kninu, koji ima najveće srce! – uzviknula je Matea svojim sugrađanima koji su se u znatnom broju okupili na stadionu NK Dinara, najviše ispred bine s natpisom da se s Mateom Jelić ponose Hrvatska, Knin i Šibensko-kninska županija. U zaleđu su se na zaslonu izmjenjivale fotografije sekvenci njene pobjedničke olimpijske borbe, a pravo iznenađenje, da joj srce iskoči iz grudi od veselja i ganuća istodobno priredili su joj Zaprešić boysi, kvartet pjevača budnica za navijače 'kockastih' dočekavši je s njoj posebno dragom Thompsonovom uspješnicom Lijepa li si, koju su nakon nekoliko uvodnih taktova pjevali svi na stadionu s visoko uzdignutim hrvatskim zastavama iznad glava a na bini Matea, zagrljena s dečkima iz Zaprešića.

-Jedva smo se skupili. Došli smo u Knin s Brača, Hvara, Krka i Pašmana. Ne možeš pratiti naše pobjednike, tako da im nismo uspjeli ništa spjevati, ali hoćemo, kada se vratimo na godišnje odmore koje smo zbog Mateje prekinuli bez ikakve dvojbe, govorili su nam dečki iz Zaprešića pripremajući se za nastup koji je nakon protokolarnog dijela potrajao još nešto više od pola sata. Matei je u ime Grada Knina čestitao Marijo Čaćić, gradonačelnik i uručio joj, kazao je, skromni pokolon, zahvalnicu na njezinu trudu i uspjehu, ček na 20 tisuća kuna. Dobila je i zahvalnicu Zajednice sportova Grada Knina, međutim, ničim se nije dalo sakriti da je Mateu najviše oduševila zastava s kninske tvrđave koja se vijorila na stijegu onoga dana kada je postala olimpijskom prvakinjom. Na bini je zlatnu Mateu, djevojku koju bi svi Kninjani rado imali za kćer, pozdravio i čestitao joj Marko Jelić, sadašnji župan Šibensko-kninski, a do jučer kninski gradonačelnik.

-Uvijek sam govorio da Mateu, oduvijek vrijednu i fokusiranu na izvrsnost u svojoj disciplini može zaustaviti jedino neka ozljeda. I malo sam se prepao kada je pala s bicikla prije nekoliko mjeseci, no to je srećom, ničim nije omelo! – kazao je Marko Jelić. Ma koliko god da su im srca ispunjena ponosom, Kninjani se doimaju kao da nisu previše iznenađeni Matejinim uspjehom.

-Puno toga je govorilo još dok je bila djevojčica iz našeg susjedstva, da će dosegnuti velike visine. Predana oduvijek, neka hrabro ide svojim putom i dalje, na ponos i nama Kninjanima! – kazao je u prolazu do mjesta na tribinama Josip Blažević, predsjednik Udruge invalida sv. Bartolomej.

18. travanj 2024 02:51