StoryEditorOCM
OstaloBorba za prijestolje

Kaos na skupštini, predsjednik Šahovskog saveza opet nije izabran! Šibenčanin Tesla čeka drugu priliku

Piše Borislav Juras
10. lipnja 2021. - 17:09

Ako je netko mislio da će izborna sjednica Skupštine nacionalnog saveza označiti kraj višegodišnjih dubokih podjela u hrvatskome šahu, prevario se! Možda su „vražje“ šestice u datumu (sjednica je održana 6. lipnja) razlog neuspjeha u izboru novog čelnog čovjeka Hrvatskog šahovskog saveza, što niti jedan od dvojice kandidata nije uspio dobiti više od 50 posto glasova delegata na sjednici.

Jedan od tih predsjedničkih kandidata je bio Šibenčanin, Miro Tesla. Suparnik mu, Kaštelanin Ivica Brkić, dobio je glas više (22:21), ali ipak, pošto je jedan glasački listić proglašen nevažećim, ostao bez potrebne većine!

Tesla se izravno, na licu mjesta, u zagrebačkome hotelu Dubrovnik, uvjerio kakve se sve spletke i podvale rade u „borbi za prijestolje“. Izborna sjednica, unatoč višekratnim odgodama zbog epidemioloških ograničenja, očito nije dobro pripremljena. Na samome skupu se pojavilo nekoliko spornih, ali i delegata za koje su „suparnici“ tvrdili da su nelegalni. Navodno je takvom situacijom Tesla bio na gubitku. Kako su 44 delegata imali pravo glasa, rezultatom 22:21 za Brkića je došlo do pat-pozicije, ali i glasnog Brkićeva nezadovoljstva proglašenim ishodom. U nastalom kaosu nakon toga, „izgubio“ se kvorum, sjednica je prekinuta.

Što slijedi? Vjerojatno novi izbori, uz mogućeg nekog novog kandidata. Očekuje se da se to neće dogoditi prije kraja ljeta. Tesla je već najavio da nema namjeru odustati, da će ustrajati u želji da postane novi predsjednik Hrvatskoga šahovskog saveza!

18. travanj 2024 03:11