StoryEditorOCM
OstaloVjetar prepolovio regatu

Jedriličari nisu zagrizli pučinsku Jabuku

6. prosinca 2016. - 11:38

U četrnaest izdanja danas jedine velike hrvatske pučinske regate Jabuka, dva puta se dogodilo da je otočić na sred Jadrana po kojem je dobila ime ostao daleko od regatnog polja. Nekako, na pola su prepolovljene milje koje su posade odrađivale na toj velikoj i zahtjevnoj utrci, pa su po skraćenom polju Vodice - Blitvenica - Mulo - Vodice napravili skoro pedest milja - dovoljno dugih i zbog vremenskih uvjeta, dovoljno zahtjevnih da im na Jabuku i nije trebalo ići.
- Možda minutu prije skiperskog sastanka, donijeli smo konačnu odluku da se neće jedriti na Jabuku, premda je u vrijeme predviđenog starta u Vodicama bila bonaca, bonaca s kišom. Vrijeme toga dana bilo je izuzetno loše, mnogi ljudi u posadama nisu se osijećali sigurnima jedriti u takvim prilikama, a kasnije je i razvoj situacije potvrdio da smo donijeli najbolju moguću odluku. Vjetar je noću bio jak i promjenjiva smjera, bilo je ukrižanog mora, uvjeti su u svakom slučaju bili loši i nije bilo smisla, baš nikakvog, ulaziti u rizik bilo kakve vrste - govori glavni sudac regate Denis Marinov Bili.
Jer i ovako i onako - bila je to prava „muška“ regata. Startalo se umjesto u petak u noć, u subotu ujutro u sedam s nekih desetak čvorova bure. Međutim, već iza Blitvenice bura je jačala i na mahove je udarala i do 35 čvorova! Stvarno, dosta da se i za ovako skraćenu, praktički prepolovljenu ergatu, opravda onaj pridjevak „muška“. Bilo je tu i ponešto šteta ali, prema riječima Biloga, ništa ozbiljno, najmanje spektakularno.
- Nama kao organizatorima uvijek je na prvom mjestu sigurnost posada i brodova. Nismo željeli riskirati jer iz iskustva znamo da je među posadama popriličan broj nedovoljno iskusnih jedriličara - rekao je i predsjednik JK Tijat koji organizira ovu trenutno najpopularniju i najzahtjevniju pučinsku regatu.
Na startu su, svejedno, bila 92 broda iz čak 12 europskih zemalja te USA i Kanade!
Jordanka Grubač

Preneseno iz Šibenskog lista od 17. studenog 2016. godine


Najbrži 22 metarski Green Dragon
Najbrži brod ovogodišnje Jabuke bio je 22 metarski austrijski maksi krstaš „Green Dragon“ s kormilarom Johannesom Schwarzom, a u dvadeset članoj posadi bili su Slovenci, Česi i Hrvati. U cilj su ušli nakon 4 sata i 3 sekunde, nakon sat i 11 minuta u cilj je ušla 14 metarska jedrilica „Ola“ JK Marina Kaštela s Tonijem Bulajom na timunu a malo kasnije, jedan sat i 19 minuta nakon prvoga u cilj je ušao 16 metarski austrijski krstaš „Austria One“ za čijim je kormilom bio Kurt Zatloukel.

25. travanj 2024 16:49