StoryEditorOCM
Ostaloplivanje

Jedna, ali zlata vrijedna: Šibenčanin Josip Silov najbrži kadet u državi

Piše Borislav Juras
23. veljače 2023. - 19:49

U Crnici je ostala samo jedna iz kompleta medalja koje su se dijelile na kadetskom prvenstvu Hrvatske u plivanju, jednom od zadnjih ovosezonskih natjecanja u 25-metarskom bazenu. Ta jedna je bila zlata vrijedna. Svojim „leđima“ je Josip Silov zaslužio da mu sjaji na prsima – postao je najbrži kadet u državi na 200 metara leđno!

On i brat blizanac Niko su jedini zastupali šibensko plivanje u pojedinačnom dijelu programa, svaki je plivao u pet disciplina. Dvaput (200 mješovito i 200 slobodno) su bili plasirani jedan do drugoga i pritom ostali najbliže pobjedničkom postolju – Josip je bio četvrti, a Niko peti. Uz njih dvojicu, još su Šimun Dučić i Marko Grubišić bili članovi triju štafeta Šibenika. Peto mjesto na 4x200 slobodno, bio je njihov najbolji plasman.

Ovo dvodnevno natjecanje na šibenskome bazenu je okupilo 130 plivača (uzrast do 14 godina) i plivačica (do 13 godina) iz 28 hrvatskih klubova, a oni su pravo nastupa ostvarili kroz norme od početka sezona. More nije imalo predstavnike, a Šibenik je, u konkurenciji plivača, bio ukupno peti na listi uspješnosti klubova.

Plivački klub Šibenik je dobio organizaciju ovog prvenstva uz svoj jubilej, u godini kad obilježavaju 70. obljetnicu osnutka

i djelovanja. Baš kao i vaterpolski klub Solaris, za svoj početak „uzimaju“ 1953. godinu i improvizirano plivalište na Pakleni (je li onda „rezonski“ da obilježavaju odvojeno?). Kadetsko prvenstvo države je jedan od sadržaja i aktivnosti kojima će se, tokom godine, plivači sjetiti svojih početaka i povijesti, važnih događaja i osoba u životu kluba.

18. travanj 2024 12:29