StoryEditorOCM
OstaloJoš jedno sportsko čudo?

Ima li Šibenik vanserijskog talenta i u šahu? Osmogodišnji Ivano Močić viceprvak Hrvatske

Piše Krešimir Gulin
25. lipnja 2021. - 12:31

Ivano Močić, 8 i po godišnji šibenski šahist osvojio je drugo mjesto na kadetskom prvenstvu Hrvatske u konkurenciji M-9.

Iz Šahovskog kluba 'Šibenik' kažu kako je to senzacionalan rezultat šibenskog vanserijskog talenta.

- Mi koji smo bili svjesni njegove snage I talenta nismo znali da će Ivano, premda tek 15 –ti po rejtingu, voditi borbe za sam vrh tablice. Sa 7,5 poena iz 9 partija osvojio je pehar za drugo mjesto, pri tome nanijevši jedini poraz pobjedniku i prvom nositelju Eriku Goluboviću iz Rijeke koji je ostvario 8 poena iz 9 partija. Erika trenira i uči otac koji je ujedno jaki međunarodni majstor. Jedini poraz koji ga je koštao titule prvaka Hrvatske, Ivano je doživio u velikoj želji da dobijenu poziciju s tri pješaka više pojednostavi i brzo dobije. Ivano je tako viceprvak Hrvatske; to bi trebali značiti da će u svojoj konkurenciji imati pravo nastupa i na Europskom prvenstvu. Toliko je malo vremena prošlo od prvog susreta Ivana s figurama, a već svi znaju o koliko se ozbiljnom igraču radi. Dokaz je to teze da ozbiljan rad uz talent mora donijeti rezultat. Uoči turnira odigrao je i trening meč sa Petrom Šparadom u kojem se vidjela lakoća s kojom igra- naglasili su u Šahovskom klubu 'Šibenik.

Nije Ivano jedini Šibenčanin koji je oduševio na ovom prvenstvu. Primjerice, 5,5 godišnji Duje Triva tek je nedavno savladao prve tajne crno bijelih polja, a iz Medene se vratio s 5 pobjeda iz 9 partija igravši u 7. kolu na prvom stolu protiv prvog nositelja.

-Djeca do 7 godina ne zapisuju poteze, šah im je više igra pa ipak se vidi da je Duje jako dobro savladao vizualizaciju šahovnice i  da ćemo uskoro i u njemu imati vrsnog kadeta. Naravno sve ovisi o ozbiljnosti u radu- ističu u Šahovskom klubu 'Šibenik'

Na ovogodišnje kadetsko prvenstvo Hrvatske u šahu put hotela Medena u Trogiru zaputilo se šet kadeta ŠK Šibenik. Ivan Friedrich, Leon Vlainić I Petar Šparada nastupili su u konkurenciji U-15.

U konkurenciji U-15 igra se solidan šah gdje bi se i odrasli šahisti pomučili za dobar plasman. Za Petra Šparadu ovo je bio drugi turnir izvan Šibenika i 4,5 poena iz 9 partija, ipak je odličan rezultat što pokazuje I dobitak na rejtingu. Može biti zadovoljan, voli raditi na šahu I stoga se može očekivati daljnji njegov napredak.

Ivan Friedrich počeo je solidno sa 3 poena iz pet partije međutim nakon poraza u šestom kolu pomalo je izgubio samopouzdanje i do kraja izgubio sve 3 partije. Niti Leon Vlainić nije bio bolji; njegov je rezultat također 3 poena iz 9 partija. Uz njihov talent najbolji lijek za povratak uspjesima na šahovnici je marljiv rad na šahu koji su obojica najavili.

Ovaj put je i ŠK Brodarica imala svog predstavnika na prvenstvu; Marin Kozić u konkurenciji M-13 debitirao je sa 4 poena iz 9 partija što je izvsno za prvi turnir. Nesumljivo da se I kod njega radi o dobrom potencijalu.

24. travanj 2024 02:46