StoryEditorOCM
Ostalodolazi Primorje

Idemo u Europu: Večeras vaterpolisti Solarisa igraju prvu utakmicu koja im može otvoriti vrata LEN Euro Cupa

Piše Borislav Juras
12. svibnja 2018. - 13:19

Teži put do razigravanja za peto mjesto u prvenstvu Hrvatske, vaterpolistima Solarisa je, ipak, bio - lakši! Kontra Juga u četvrtfinalu nisu imali šansi, ali je potom POŠK ostao bez šanse u dva dvoboja s njima! Pobjedom 16:5 u Crnici i remijem 11:11 u splitskom revanšu, eliminirali su momčad koja je uoči tih dviju utakmica imala status velikog favorita. Taj je status POŠK dobio na temelju "starih" ovosezonskih zasluga, pa i lake pobjede nad Solarisom u Kupu Hrvatske, prije pet mjeseci (11:6). No, aktualno stanje u POŠK-u, a i Solarisovi rezultati u zadnjih nekoliko mjeseci, nisu opravdavali favoriziranje Splićana. Štoviše, šibenska je utakmica pokazala da je aktualni odnos snaga potpuno suprotan od najava!


Težak test


- Zbog problema koje Splićani imaju unutar kluba, možda nije realno tih 11 pogodaka razlike, ali takvu pobjedu, a i niz naših rezultata u zadnje vrijeme, ne treba omalovažavati. Mi konstantno rastemo, idemo skalinu po skalinu naprijed, i došli smo u realnu priliku da izborimo peto mjesto - veli Perica Šišak, pomoćni trener vaterpolista Solarisa.



Prije četiri, pet mjeseci, usred niza poraza i beznadnih igara, on vjerojatno nije mogao ni sanjati da će se Solaris vinuti do ovih pozicija. S nešto drukčijim mišljenjem je, oko Nove godine, u Crnicu stigao Andrija Vlahović, čiji je povratak preporodio momčad...

- Iskreno, očekivao sam da možemo do borbe za peto mjesto, jer sam znao, a i na prvim treninzima se dodatno uvjerio koliko vrijede momci koji nose kapicu ovog kluba. Vjerovao sam i da možemo proći POŠK-a, ne i da ćemo ih ovako razbiti. Ipak, splitska utakmica nije bila tako lagana. Ne zbog rezultata, kojeg smo imali pod kontrolom, nego zbog oštre igre suparnika, koji su nerijetko išli "preko glave". Nismo pali na njihove provokacije, mirno smo utakmicu priveli kraju, pa bez dodatnih posljedica očekujemo posljednje dvije utakmice u sezoni - osvrće se Vlahović, koji je ove sezone jedini u vodi "osjetio“ momčad Primorja, s kojim će Solaris u borbu za peto mjesto.

To je bilo još najesen, u vrijeme dok je nosio kapicu Mladosti. Primorje više ne "pliva u novcu“, okrenulo se mladima, ispalo iz A-1 regionalne lige, ali...

- Bit će to vrlo ozbiljan test za nas, puno teži nego što je to bio POŠK. S klupe ih predvodi legendarni Igor Hinić, veliki radnik i motivator. Nemaju igrača starijeg od 25 godina, ali imaju dvojicu sa šireg popisa reprezentativaca, Čubranića i Paparića, neke koji su igrali dok je Primorje dominiralo u Hrvatskoj, pa dva stranca, od kojih je Slovak Tkač najbolji strijelac. Imaju dosta potencijala, nabijaju žestok ritam. Njihov nedavni remi s Jadranom ukazuje da su opasni.


Još nije gotovo


- Hoće li Solaris naći rješenja i za njih?
- Ove dvije utakmice će možda i najrealnije ukazati koje su nam trenutne mogućnosti. Vjerujem da možemo do petog mjesta, da ćemo imati barem gol prednosti nakon revanša u Rijeci. Čujem da su momci Primorja posebno žestoki u svome bazenu, pa ćemo nastojati u Crnici doći do što značajnije prednosti. Prioritetna nam je obrambena stabilnost, izbjegavanje naivnih pogrešaka i kontrola ritma utakmice - najavio je Andrija Vlahović, najbolji Solarisov strijelac, koji je u dvije utakmice s POŠK-om postigao čak 11 pogodaka!



A što kaže Tomislav Perak, predsjednik vaterpolskog kluba Solaris?
- Mnogi su sad toliko euforični, pa unaprijed misle da je peto mjesto naše, da je to gotova priča. To je daleko od gotove priče, jer je Primorje, iako nije moćno kao zadnjih nekoliko godina, stabilna, zdrava sredina, puna mladih, motiviranih igrača. Dođemo li do petog mjesta, to će značiti i mogućnost da u narednoj sezoni izađemo u Europu, zaigramo u LEN Euro kupu. Obzirom na naše planove o pojačavanju momčadi, iz današnje pozicije, ne mislimo odustati od nastupa u europskome kupu - otkriva Perak.
Prva s Primorjem je ove subote u Crnici (početak u 19.30 sati), a sezona će vaterpolistima Solarisa završiti u srijedu, kad se, u Rijeci, igra uzvratna utakmica.

27. travanj 2024 03:59