StoryEditorOCM
OstaloNA VRHU SVIJETA

I Šibenčani guštaju u svom dijelu teniske 'salatare' - Hrvatska je osvojila Davis cup, a među pobjednicima je i Franko Škugor: Noah nam je za čestitku donio i bocu šampanjca

29. studenog 2018. - 11:40

Šibenčani guštaju u "svom dijelu" zlatne teniske "salatare", koju su iz francuskog Lillea u domovinu Hrvatsku zasluženo ponijeli Čilić i ostali. Ne bez razloga. Svoje je zlato prigrlio i Šibenčanin Franko Škugor, dijete Dubrave.

Očevici zadnjih treninga u francuskom Lilleu tvrde kako je šibenski dvometraš kao sparing-partner "na momente rasturao" svoje reprezentativne prvake Marina Čilića i Bornu Ćorića. Da je u neviđenoj formi.

- Šteta je za Franka da je kraj sezone, jer bi u aktualnom izdanju pobijedio mnoge koji su na ATP-ljestvici ispred njega. Teško je reći je li na treningu igrao bolje u singlu ili u paru. Tko zna možda se u tenisu izmisli nova disciplina, koja bi spojila obje osobine, pa Škugor napravi veliki korak naprijed - na poseban način nam je kazivao Igor Rajković, bivši novinar, a danas glasnogovornik Hrvatskog teniskog saveza.

Četiri Dalmatinca

Franko je sa smiješkom primio Rajkovićeve komplimente, ali i skromno dodao:
- Pretjeruje se malo s tom igrom na treningu. Pogotovu s tvrdnjom da sam time natjerao Marina i Bornu da igraju bolje. Obojica se za svaki meč ozbiljno pripremaju. Svejedno igrali protiv 156-tog tenisača ili Novaka Đokovića. Imam "pristojan" reprezentativni staž, ali nikad nisam vidio Čilića tako samouvjerenog kao prije Lillea. Bornu je, doduše, tresla neka trema, ali pozitivna. On je neviđeno napredovao ove sezone. Dobio je ono toliko potrebno samopouzdanje, bez kojega ne možeš ostvariti visoke domete. Uostalom, ćuti se da o njemu brinu velikani Ljubičić i Piatti - kazivao nam je Franko Škugor.

Naše je Davis cup reprezentativce oduševila nazočnost Ivana Ljubičića i Marija Ančića, koji je potegao čak iz New Yorka, te posebno dolazak nogometnih reprezentativaca Lovre Kalinića i Ivana Perišića, koji su našli nekoliko slobodnih sati između treninga i utakmica da bi bodrili tenisače.

- Kalinić je sjedio nekoliko redova iza naše klupe. Nismo se mogli čuti od gotovo južnoameričke atmosfere u gledalištu, ali smo se pogledima dobro razumjeli. Uostalom, nama je Dalmatincima lakše ploviti u vrućim ambijentima. A nema nas ni malo u reprezentaciji. Ante Pavić, Mate Delić i ja, te Borna, koji nikad ne krije svoje dalmatinske korijene - ističe Franko dalmatinski "bokun" reprezentacije.

Silno smo slavili

Nitko od hrvatskih tenisača, pa ni Škugor ne krije oduševljenje ponašanjem francuske publike i njihovih tenisača.
- Poslije Čilićeve odlučne bitke publika nam je zapljeskala na način koji je daleko od kurtoazije. Meni se čini da su od prvog trena bili svjesni inferiornosti njihove reprezentacije. Istodobno, francuski izbornik i njegovi igrači su pokazali neviđeno sportsko viteštvo. Došli su nam čestitati u svlačionicu. Noah je ponio i bocu šampanjca. Kao još jedan znak zasluženosti hrvatske pobjede. Silno se slavilo na večeri poslije meča. Lijepo je bilo vidjeti Ljubičića da s nama dijeli radost. Šteta je jedino što je Ančić morao na zrakoplov za New York - opisao nam je Franko sate poslije meča.

Izbornik Krajan, Čilić i ostali nisu vjerovali da će Zagreb tako brzo pripremiti onakav doček na Jelačićevu placu.
- Znali smo da nogometaše ne možemo nadmašiti po slavlju. Nogomet je poseban, ali mi smo i te kako zadovoljni dočekom na Trgu. Vidjeli smo radost u očima naših građana. Da ne govorimo o primanju kod predsjednice. Dok je trajao protokol, imao sam osjećaj da smo u Buckinghamskoj palači, a kad je završio protokol sve je bilo srdačno, iskreno, domoljubno i - neprotokolarno - priča Škugor.

Đokovićeva poruka

Misli Franka Škugora letjele su i prema šibenskim (teniskim) danima, kad se činilo da on neće biti jedina šibenska zvijezda hrvatskog neba. Da će daleko dogurati i Grubišić, i Jurić, i Lakić, i Zaninović. Nadareni šibenski tenisači koji su se izgubili na putu od početnih (dječačkih) uspjeha do stvarnih seniorskih vrijednosti.

- Drago mi je bilo vidjeti Nevena Nakića, šibenskog teniskog zanesenjaka u Lilleu. Šibenik se spominjao u Zagrebu i Lilleu. Ne samo zbog mene. Naš glasnogovornik Igor Rajković mi je potencirao tezu da Radio Šibenik najbolje prati tenisku reprezentaciju od svih radiopostaja, koje su izvan sustava HRT - završio je Škugor.

I kad smo već sklopili novinarski notes, Škugor nije mogao, a da ne pohvali Đokovićevu poruku na twitteru u stilu "Čestitam hrvatskoj teniskoj reprezentaciji na osvojenom Davis cupu. Ovi dečki su vrhunski tenisači, ali i više od toga sjajni ljudi, koje izuzetno cijenim i poštujem".

07. svibanj 2024 06:46