StoryEditorOCM
Ostalospektakl u splitu

Hrvatska slavila protiv Italije: za titulu prvaka Europe borit ćemo se s Mađarima; Tucak: Jako želimo to zlato!

Piše Hina
9. rujna 2022. - 07:38

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Europskog prvenstva u Splitu nakon što je u punoj Spaladium Areni svladala Italiju sa 11-10 (3-2, 3-3, 3-3, 2-2) u polufinalu.

Jerko Marinić Kragić postigao je četiri gola za Hrvatsku, tri je dodao Andrija Bašić, dva Konstantin Harkov, a po jedan Marko Žuvela i Rino Burić, dok je Francesco Di Fulvio postigao tri gola za Italiju.

Hrvatska je u zaostatku bila samo na početku utakmice, Talijani su vodili sa 1-0 i 2-1, da bi golom Marinića Kragića minutu prije kraja prve četvrtine povela sa 3-2. Sa sjajne dvije obrane u završnici te prve dionice istaknuo se vratar Marko Bijač. 

U drugoj četvrtini Hrvatska je održala pogodak prednosti ponovno prvenstveno zahvaljujući golovima Marinića Kragića i obranama Bijača. 

Pogotkom Žuvele Hrvatska je na početku treće četvrtine prvi put stigla do dva gola prednosti, Dolce i Di Fulvio su preciznim šutovima vratili Italiju u egal, ali uzvratili su Burić i Marinić Kragić.

Italija je u četvrtoj četvrtini još dva puta uspijevala poravnati, u posljednje dvije minute ušlo se s rezultatom 10-10. Tada se Marinić Kragić istaknuo i u obrani blokiravši udarac Damontea, da bi se ključni trenutak dogodio 1:35 minuta prije kraja. Tada je Hrvatska izgubila loptu zbog prekršaja u napadu, ali neoprezan je bio talijanski vratar Nicosia kojemu se prikrao Fatović pa je zbog potopljene lopte Hrvatska dobila peterac. Siguran izvođač bio je Harkov.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Minutu i 14 sekundi prije kraja Bijač je fantastičnom obranom zaustavio Presciuttija, a pokazalo se kako je to bila posljednja prava prilika Italije.

Hrvatska će tako po četvrti put zaigrati u finalu europskog prvenstva, jedini dosadašnji naslov osvojila je 2010. na domaćem terenu u Zagrebu.

Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti i sada nakon svega jako želimo zlato, rekao je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak nakon pobjede nad Italijom i plasmana u finale Europskog prvenstva u Splitu.

"Čestitam mojim momcima, ovo je velika, velika pobjeda. Ovo je, iskreno, u ovim okolnostima, jedan od najdražih uspjeha u mom životu, ali nemam vremena za slavlje, to sad moram zaboraviti jer želimo uzeti zlato. Stvoriili smo jedan tim, jednu odličnu repezentaciju, momke koje ginu jedan za drugoga i za domovinu", počeo je emotivno izbornik, koji je potom opisao dramu s Talijanima.

image
Božidar Vukičević/Cropix

"Ništa drugo nismo ni očekivali nego dramu. Očekivali smo i toliki broj isključenja jer Italija tako igra. Ponijeli smo se muški, othrvali, ušli u fajt s njma, nošeni ovom sjajnom publikom. Imali smo krizu u trećo četvrtini kada smo primili da gola iz daljine, no sve smo to prebrodili. Nismo pali i stigla je velika pobjeda".

Hrvatska će u finalu u subotu igrati s Mađarskom, koja je pobijedila favoriziranu Španjolsku.

"Bit će to teško i izjednačeno finale. Mađarska je također redizajnirala reprezentaciju, no opet imaju sjajnu generaciju sa četvoricu-petoricu odličnih igrača. Ipak, Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti, idemo po zlato".

Junak utakmice kod Barakuda bio je vratar Maro Bijač s 14 obrana.

"Ovo je bila utakmica za povjjest. Hvala Splitu, uživamo u svakoj sekundu ovdje, u bazenu i izvan bazena. Talijani su iskoristili i kaznili svaku našu pogrešku, ali smo zadržali koncentraciju, Učinit ćemo sve da uzmemo zlato, od sutra razmišljamo samo o Mađarima", kazao je Dubrovčanin.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Kapetan Ivan Krapić izjavio je kako nikad nije igrao vaterpolo u boljem ozračju i pred toliko najvijača.

"Fantastična utakmica u ovako stvarno neviđenom dekoru. Kontrolirali smo odlično utakmicu i njihove kontre i njihva najboljeg igrača Di Fulvija. Igrali smo baš kako smo dogovorili. Nećemo se sada zadovoljiti finalom, idemo osvojiti to zlato. Neće biti lako, ali ovo je naša kuća i naš bazen", kazao je Krapić.

HRVATSKA - ITALIJA 11-10 (3-2, 3-3, 3-3, 2-2)

HRVATSKA: Bijač, Popadić; Burić 1, Fatović, Krapić, Lazić, Bukić, Biljaka, Žuvela 1, Marinić-Kragić 4, Vrlić, Bašić 3, Harkov 2 (1)

ITALIJA: Del Lungo, Nicosia; Di Fulvio 3, Damonte 1, Alesiani, Fondelli 2, Cannella, Marziali 1, Presciutti, Bruni 1, Di Somma 1, Dolce 1

 

26. travanj 2024 10:07