StoryEditorOCM
OstaloŠIBENSKI ZLATNI VESLAČI

Goja i Garma legende grada: Nijemce smo uspjeli 'slomiti' tek u posljednjih 15 metara (FOTO)

25. svibnja 2017. - 11:10

Goja i Garma legende grada. Stoji to na transparentu koji ovih dana visi s balkona šibenskog Veslačkog kluba "Krka". A Goja i Garma su Luka Gojanović Rakić i Frane Filip Garma, šibenski veslači koji su u kombiniranom četvercu s Puležanom Fabiom Ipšom i Osječaninom Ivanom Antom Grgićem te kormilarom Lukom Balekom prije nekoliko dana postali juniorski prvaci Europe. Taj uspjeh potpisuje još jedan Šibenčanin, trener "Krke" i izbornik reprezentacije - Milan Radečić. "Krkašima" definitivno ide ovih dana. Nedavno je juniorski osmerac "Krke" proglašen najboljom momčadi u županiji, a Radečić je dobio nagradu za najboljeg trenera.

Sve to razlog je male svečanosti održane u srijedu u Veslačkom domu u šibenskom Docu. Čast svima, ali svjetla reflektora bila su usmjerena najviše na Franu Filipa Garmu. Njegov šibenski kolega iz četverca "sa" Gojanović-Rakić još je na odmoru u Zagrebu. Njih dvojica odveslali su herojsku utrku u Krefeldu i pobijedili favorizirane Nijemce. A u veslanju se dobro zna, ako se možeš nositi, onda vrijediš i u svjetskoj konkurenciji. I nisu "tukli" samo Nijemce. U krmu su im gledali Talijani, Ukrajinci, Rusi i Turci:

- Na 1000 metara bili smo treći. Nijemci su nam bježali cijelu dužinu čamca, ili dvije i po sekunde. U zadnjih 500 metara krenuli smo u dugi sprint. To nekada upali, nekada "pukneš". Na sreću, ovaj put se to nama nije dogodilo. Borili smo se kao lavovi. Praktički smo utrku dobili u zadnjih 10-15 metara. O tome govori i vrijeme. Bili smo brži od Nijemaca za 18 stotinki - prisjetio se Garma utrke u Krefeldu.

- Iskreno, nismo se nadali zlatu. Išli smo u Njemačku dati sve od sebe. No, borili smo se do zadnjeg atoma snage i isplatilo se - prisjetio se Garma utrke iz Krefelda.
Hrvatsku posadu činili su Šibenčani, Istrijani, Slavonci... no stvorila se dobra kemija:
- Je, dosta dobro smo se posložili. Odlični smo prijatelji i van broda, tako da nije bilo nikakvih problema što dolazimo iz različitih klubova - veli Garma.

Poslije ovakvog uspjeha odmah se povlače paralele s braćom Sinković ili Damirom Martinom, hrvatskim perjanicama svjetskog veslanja:
- Uf, teško je o tim dometima govoriti u ovim trenucima. U svakom slučaju želio bih nastaviti i dalje se baviti veslanjem. Vidjet ćemo gdje će me to dovesti... - skroman je šibenski veslač.

Možda do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Olimpijada je san svakog sportaša...
- Nemojte 2020. spominjati, to je prebrzo. Bio bih presretan da to bude 2024.- spremno odgovara Garma.

Veslanje je amaterski sport koji iziskuje silna odricanja. Veslački treninzi su iznimno naporni, a veslanje spada među najzahtjevnije sportove. Još kada ste učenik kao Frane, onda vam je sve isprogramirano.
- Pitate me kako izgleda moj dan? Ujutro je prvi trening, slijedi škola, zatim mali odmor i onda drugi trening. Ostalo vrijeme bi trebalo potrošiti na učenje... Ali, iskreno manje - više ne učim jer sve rješavam u zadnji čas. U svakom slučaju vrlo težak - iskreno će učenik trećeg razreda Tehničke škole.

Milana Radečića, trenera Garme i Gojanovića-Rakića pitali smo koje su njihove mogućnosti u seniorskom veslanju. Idealno bi bilo da Radečić kao Nikola Bralić Sinkoviće izvuče Gojanovića-Rakića i Garmu iz četverca i stvori šampionski dvojac.
- Nema dvojbe da se njih dvojica još mogu popraviti. Ali, veliki je problem u organizaciji veslanja. Naime, često prelazak iz juniorske u seniorsku kategoriju zna biti prijelomnica. Na žalost, vrlo malo kvalitetnih juniora nastavlja veslati. Kažem, veslanje je amaterski sport, trenira se naporno 12 do 14 puta tjedno, uz to se počinje i studirati - možete zamisliti kako je njihov dan ispunjen. Oni su doslovce okupirani 24 sata, a nema materijalne potpore. Taj problem bi trebalo sistemski riješiti i onda bismo imali puno kvalitetnih veslača, osim braće Sinković ili Martina...- veli Radečić.


Možemo se nositi s najboljima na svijetu
Početkom kolovoza europske prvake čeka nastup na svjetskom prvenstvu. Mogu li Hrvati do još jednog čuda?
- U Njemačkoj smo prvi put kao ekipa nastupili na nekom velikom natjecanju. Dokazali smo da imamo međunarodnu vrijednost. Na svjetskom prvenstvu nastupit će i posade Australije, Novog Zelanda, SAD-a, Velike Britanije... Međutim, konkurencija neće biti značajno veća. Svi će raditi i trenirati i svi će se ubrzati. Nećemo ni mi sjediti prekriženih ruku. Dakle, vidjet ćemo, teško je bilo što prognozirati. Mislim da se možemo nositi s najboljima u Europi i svijetu - poručio je Radečić.

19. travanj 2024 15:26