StoryEditorOCM
Ostalo5. Krka polumaraton

Evo tko je slavio u međunarodnoj atletskoj utrci održanoj u jedinstvenom okruženju zaštićene prirode i kulturno povijesne baštine

Piše Šibenski.hr
23. travnja 2022. - 16:14

Završen je 5. Krka polumaraton – međunarodna atletska utrka kroz Nacionalni park "Krka", na čijem cilju su trkači dočekani u rimskom ozračju amfiteatra Burnum.

Maratonci iz petnaest zemalja uspješno su istrčali 21.098 metara staze od Eko kampusa "Krka" u Puljanima do amfiteatra Burnum na 5. Krka polumaratonu, međunarodnoj atletskoj utrci kroz Nacionalni park "Krka", u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine. Prije njih, u cilj su uspješno utrčali i sudionici Fun Run utrke građana na 5,6 kilometara. Svi su natjecatelji dočekani u slavljeničkom, rimskom ozračju, kako i priliči amfiteatru​ Burnum, biseru antičke arhitekture.

image

Krešimir Mrčela

Pobjednici Fun Run utrke građana u muškoj i ženskoj kategoriji su Marin Križanić i Marina Goreta. Pobjednici 5. Krka polumaratona u muškoj i ženskoj kategoriji su Krešimir Mrčela i Radmila Maksimović.

Rezultate utrke i popis pobjednika po kategorijama potražite na službenim stranicama.

- Staza 5. Krka polumaratona ima službeni međunarodni certifikat AIMS, što znači da je rezultat ostvaren na Krki vjerodostojan i važeći svugdje u svijetu, a zbog posebnog ugođaja trčanja u jednom od najljepših dijelova Hrvatske, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine, utrku je od početka pratio veliki interes.

image

Marina Goreta

Staza polumaratona lijepa je i dinamična, započinje u Eko kampusu "Krka" u Puljanima, prolazi autohtonim mjestima prepunim starih kamenih kuća i suhozida u podnožju Promine, spušta se u kanjon Krke pored Brljanskog jezera i potom uspinje prema amfiteatru Burnum, vojnom logoru antičkog Rima, u kojem je cilj utrke. Na tih 21.098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke.

- Zahvaljujemo trkačima, navijačima i svima koji su sudjelovali u organizaciji 5. Krka polumaratona! – poručili su organizatori.

04. lipanj 2023 16:17