StoryEditorOCM
OstaloŠAHOVSKA NATJECANJA

Druga liga: Šibenik dominantan i bez velemajstora

Piše Borislav Juras
16. svibnja 2017. - 12:03

S tri identične, 4:2 pobjede, šahisti Šibenika su krenuli u „misiju“ osvajanja titule prvaka Druge lige (jug), odnosno ekspresnog povratka u Prvu B ligu. U Svetome Filipu i Jakovu, na prvome „trokolu“, zaigrali su bez jedinog prijavljenog velemajstora, ali to nije značajnije poremetilo njihov učinak. U prvome su kolu bili bolji od momčadi Svetog Vida, iz Privlake. Mario Malenica, Boris Grgurević i Miro Tesla su ostvarili pobjede, a dva FIDE majstora, Tonći Matković i Branko Vlaić su održali remije na prvim pločama. Uslijedio je derbi s Primoštencima, lokalnim rivalima i glavnim konkurentima za najviši plasman. Presudili su ga, pobjedama crnim figurama, Malenica i Ante Dobrović.

Šibenik – Primošten 4:2; po pločama: Matković – Truta remi, Vlaić – G. Jurić remi, Viskić – Gracin remi, Malenica – Grozdanić 1:0, Grgurević – Radoslavić remi, A. Dobrović – Matošin 1:0.
U trećem kolu, Šibenik je bio bolji od Makarske, i to opet zahvaljujući poenima na donjim pločama, odnosno pobjedama Grgurevića i Tesle. Remizirali su Matković, Vlaić, Viskić i Malenica.

„Nakon višegodišnjih teških iskušenja u Prvoj B ligi, konačno smo došli do daha i prave igre. Naša kvaliteta i prednost nad rivalima je bila istaknuta baš na donjim pločama, gdje je Tesla ostvario dva poena iz dvije partije, a Malenica dva i pol iz tri. Na prve dvije ploče smo imali jače suparnike, pa smo tu uspješno, remijima držali ravnotežu. Zbog poslovnih obveza, nije nam u prvome krugu mogao pomoći crnogorski velemajstor Nebojša Nikčević, ali ga očekujemo najesen, kad igramo preostala dva kruga“ – komentar je Branka Vlaića, kapetana šahista Šibenika.

Primoštenci su bili još značajnije oslabljeni. Nisu im mogli igrati Božanić i Prlac, pa su se s neiskusnim dječacima morali „krpati“ na šestoj ploči. I takvi su nadigrali Makarsku 4,5:1,5. Pobjede su upisali Goran Jurić, Damir Gracin, Josip Štimac i Goran Grozdanić, a remizirao je Srećko Truta. Nakon poraza od Šibenika, još su odigrali 3:3 (remiji na svih šest ploča) kontra druge momčadi splitskog Mornara.
U poretku Druge lige (jug), Šibenik je prvi s maksimalnih šest meč bodova, a Primošten je šesti s tri osvojena boda. Prvenstvo se nastavlja u listopadu.

Treća liga: Presudio im - igrač manje!

Druga momčad šahista Šibenika je na trećeligaško gostovanje, kod druge momčadi Zadra, stigla s igračem manje, što se pokazalo presudnim za minimalnu pobjedu suparnika (3,5:2,5). Doduše, imali su igrači Šibenika i na „aktivnim“ pločama prilika za izbjegavanje poraza...
Rezultati po pločama: Žeželj – Lacmanović 0:1, Jerković – Klišanin 1:0, Lukić – Romac 1:0 (bez igre), Kos – J. Morić remi, Mileusnić – Bralić 0:1, Bukvić – Radovčić 1:0.
Nakon osvojenog tek jednog boda u dva nastupa, drugoj momčadi Šibenika slijedi dvoboj kontra stobrečkog Epetiuma.

Četvrta liga: Pobjede Brodarice i Knina

Županijski predstavnici su pobjedama krenuli u novu sezonu četvrte lige (jug). Brodarica je donijela bodove iz Pakoštana, a Kninjani iskoristili „manjak ljudstva“ u redovima Hvara.
Pakoštane – Brodarica 2,5:3,5; po pločama: Slišković – B. Jurić 0:1, Bakija – Kozić remi, Kurtov – K. Gović 1:0, Vulin – Marinković 0:1, Lacman – Lj. Gović remi, Maksan – Milošević-Bilušić remi.
Knin – Hvar 4:2; po pločama: Mandarić – Lazaneo 0:1, Kustura – Palić remi, Vasiljević – Radaić 1:0 (bez igre), Delać – Karković 1:0, Maričević – Rosso 1:0 (bez igre), Lukić – Matković remi.
U drugome kolu će igrati Brodarica – Ploče i Pakoštane – Knin.

27. travanj 2024 00:05