StoryEditorOCM
OstaloNema vremena za plakanje

‘Cilj nam je igrati što bolje, čeka nas paklen tjedan‘: vaterpolisti Solarisa okreću se prvom turniru Regionalne lige

Piše Krešimir Gulin
19. studenog 2021. - 16:29

Vaterpolisti Solarisa doživjeli su vjerojatno najneugodniji poraz u dosadašnjem dijelu sezone koja je donijela puno teških utakmica. Naime u derbiju 6. kola državnog prvenstva, praktički utakmici momčadi koje se nominalno bore za treće mjesto u prvenstvu, Mladost je svladala Sunčane u Šibeniku (11:9).

Bio je to drugi poraz momčadu trenera Jure Marelje u prvenstvu Hrvatske, nakon onog od splitskog Jadrana, pa sada u Solaris i Mladost imaju identičan omjer pobjeda i poraza (4:2).

Utakmica je, naime, bila iznimno izjednačena, rezultatski neizvjesna, upravo onakva kakva je i bila za očekivati. Mladost je većim dijelom susreta vodila, ali prvo osjetnije vodstvo je uslijedilo u zadnjoj četvrtini. Vodili su Žapci 9:6 i 10:7, nakon čega je Solaris uspio smanjiti, manje od dvije minute do kraja na minimalan zaostatak (10:9 za Mladost). U sljedećem napadu je uslijedila odluka. Dosuđen je peterac za Zagrepčane koji je, točno minutu i 23 sekunde prije kraja Franko Lazić pretvorio u gol za podebljanje vodstva, a brzo će se ispostaviti i konačni rezultat.

image
Jure Marelja, trener Solarisa
Ante Baranić/Cropix

Izgorjeli u prevelikoj želji

S obzirom na dobre igre koje su pružali u dosadašjem dijelu sezone, u taboru momčadi iz Crnice su se potajno nadali kako bi mogli 'skinuti' velikana Mladost. To više što su Zagrepčani uvelike oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu. Međutim, u krivu su bili oni koji su mislili kako će Žapci biti laka meta Sunčanima. Naime, i dalje Mladost ima finu koncentraciju kvalitete (Lazić, Dašić, Biljaka, Jurlina,...). Osim toga, očito je trener Zoran Bajić dobro 'našpanao' svoju momčad. U najavi utakmice istaknuo je kako mu je susret u Šibeniku najvažnije gostovanje prvog dijela sezone. S druge strane. Solaris kao da je 'izgorio' u prevelikoj želji da uzme značajan 'sklap':

- Sigurno da smo se potajno nadali pobjedi, ali ja sam se prvenstveno nadao nastavku niza dobrih igara kakve pružamo tijekom sezone. Na žalost, u više segmenata naša igra je bila problematična i to je ono što me zabrinjava više od poraza. Puno je segmenata koje treba analizirati. Razloge loše igre vjerojatno treba tražiti i u mojim greškama u pripremi utakmice. Lako je moguće da sam igrače previše opteretio, očito je bio preveliki psihološki pritisak- kazao je Jure Marelja, trener Solarisa, koji je jedan od rijetkih koji se ne libe posuti pepelom.

Prava bitka na proljeće

I prije dvoboja sa Žapcima Marelja je govorio kako bi pobjeda bila lijep poguranac za nastavak sezone, no ni poraz ne treba shvaćati katastrofalno. Jer, prava bitka za konačne pozicije u domaćem prvenstvu vodit će se tamo u proljeće:

- Naravno da nema mjesta defetizmu. Uostalom, nema ni vremena za plakanje. Treba se okrenuti obvezama u Regionalnoj ligi koje nas čekaju idući tjedan. Imamo pet vrlo teških utakmica u četiri dana- govori Marelja.

Slično razmišlja i Antun Goreta, jedan od iskusnijih igrača Solarisa:

- Poslije ovog poraza nama ne preostaje ništa drugo nego prionuti još jačem radu. Moramo se spremiti za Regionalnu ligu, potom nam slijedi vrlo važna utakmica u prvenstvu s Mornarom, a onda i Kup Hrvatske- istaknuo je Goreta.

Podsjetimo, u polufinalnoj skupini Kupa Hrvatske Solaris se nalazi s domaćinom dubrovačkim Jugom, POŠK-om, Medveščakom i KPK-om, što znači da su Sunčani favorit za plasman na završni turnir, koji bi trebao biti odigran u Zagrebu.

No, Crnicu najprije čeka prvi turnir Regionalne lige u Splitu koji se igra od 24. do 27.studenoga. Osim Solarisa u toj grupi su splitski Jadran i Mornar, beogradska Crvena Zvezda, kragujevački Radnički i kotorski Primorac:

- Naša ambicija je igrati što bolje, to je ono što nas gura naprijed- odgovara Marelja na pitanje kakve su ambicije Solarisa u tom natjecanju.

Dvije utakmice u danu

Objektivno, Solaris bi se trebao moći nositi sa splitskim Mornarom i crnogorskim Primorcem. Jadran, Zvezda i Radnički na papiru su kvalitetnije momčadi:

- Tako je, mi i ciljamo na tu utakmicu s Mornarom, iako nam dolazi u danu kada ćemo igrati dva susreta. Najprije ćemo u bazen kontra Jadrana prijepodne, a onda samo nekoliko sati kasnije na megdan Mornaru. Vjerujem da možemo iznenaditi i Primorac, sve ostalo su visoko kvalitetne-euroligaške momčadi, kojima možemo zagorčati život samo ako odigramo na visokoj razini. Ponavljam, to i jeste naš cilj- igrati što bolje - završio je trener Solarisa.

22. travanj 2024 18:42