StoryEditorOCM
OstaloOKITIO SE NA SVETICAMA

Četiri discipline, tri titule seniorskog prvaka i tri juniorska državna rekorda - to je rezime sjajnog nastupa Tonija Slavice na prvenstvu Hrvatske

Piše Borislav Juras
12. kolovoza 2022. - 12:39

Četiri discipline, tri titule seniorskog prvaka i tri juniorska državna rekorda - to je najkraći prikaz nastupa Tonija Slavice na plivačkom prvenstvu Hrvatske. Kad je već tako bilo na zagrebačkim Sveticama, logično je pitanje - gdje je četvrta titula?! Za nju nije bilo dovoljno ni vrijeme (2:16.26) bolje od dosadašnjeg apsolutnog rekorda Hrvatske, kojeg je najbolji šibenski plivač ostvario u finalu utrke na 200 prsno! Titula i rekord su otišli njegovu najvećem konkurentu, Filipu Mujanu iz splitskog Mornara. Toniju je ostala "utjeha" u juniorskom rekordu. Njegovo ime će uz juniorski rekord Hrvatske do daljnjega stati i na listama za 200 i 400 mješovito. Na 200 metara (2:02.45) je za sekundu popravio rekord star 18 godina, a na dvostruko dužoj utrci (4:26.99) je za dvije i pol sekunde "skinuo" vrijeme iz 2014.

Falilo rimsko iskustvo

- Ostala mu je titula na 100 prsno bez rekorda, ali je cijelo prvenstvo plivao iznad očekivanja. Na 200 mješovito sad ima treći juniorski rezultat u Europi, s tim bi vremenom bio drugi u Otopeniju. Baš mu je iskustvo s tog natjecanja itekako koristilo ovdje, a tamo mu je za finale možda falilo iskustvo iz Rima, godinu ranije, kad nije mogao plivati cijeli planirani program - objašnjava Tonijev trener Dino Tepić.

Donedavno je još postojala šansa da Slavica ode na svjetsko juniorsko prvenstvo u Peru, ali se čini da je ona nestala, da će tamo, odlukom izbornika, samo oni hrvatski plivači koji su nastupili u finalima europskog prvenstva. Među njima nije ni Tonijev prijatelj Karlo Perčinić. On je na ovom prvenstvu također postavljao državne rekorde - na 200 slobodno u pojedinačnoj konkurenciji (juniorski i rekord mlađih seniora) te kao član dviju štafeta Mladosti.

image

Šibenčanin na najvišoj stepenici postolja

Privatni album

Ovakvi Tonijevi rezultati, više nego plasmani, uz najavu da će još jednu sezonu ostati u Šibeniku, prolongirati odlazak na studij u Ameriku, pomalo mu otvaraju vizure Pariza i Olimpijskih igara 2024. godine!

- Možda je i bolje da ne ide u Peru, da dobije vremena za odmor i pripremu polusezone u 25-metarskim bazenima. Sad je najvažnije to što će upasti u program olimpijskih nada, da će ga Hrvatski olimpijski odbor, uz ostalo, i financijski pratiti. Time ulazi u krug potencijalnih olimpijaca. FINA je objavila plivačke norme za Pariz koje će se moći loviti od ožujka 2023. Iz današnje perspektive, one izgledaju brutalno. Toni je najbliži na 200 mješovito, gdje se traži 1:57, ali B-norma, oko 1:59, ipak izgleda dostižnije - iznosi Tepić.

Jutarnje kvalifikacije

Na četverodnevnom prvenstvu su se na osnovi jutarnjih kvalifikacijskih rezultata dijelile medalje u kategorijama mlađih seniora, juniora i mlađih juniora, a popodne se plivalo za seniorsku konkurenciju (A i B finala). Zbog planiranih jutarnjih kalkulacija, Slavica je u seniorskoj konkurenciji imao najbolje plasmane. Samo je na 400 mješovito bio prvak u sve tri kategorije (seniori, mlađi seniori i juniori). Juniorski prvak je još na 200 mješovito (treći mlađi senior) i 100 prsno (drugi mlađi senior), a na 200 prsno je ostao bez zlata (drugi junior i treći mlađi senior).

Plivački klub Šibenik je imao još četvoricu predstavnika u Zagrebu, mlađih juniora (Toni Popović, blizanci Josip Bepo i Šimun Srzić te Matej Vukičević). Oni su u štafetnoj utrci na 4x100 slobodno uspjeli stići do bronce, a na 4x100 mješovito su bili četvrti. Dvije pojedinačne bronce je osvojio Luka Popović, treći mlađi junior na 200 mješovito i 200 leđno, uz četvrto mjesto na 200 slobodno. Triput je plivao u popodnevnim B-finalima. Pobjednik takve utrke bio je na 200 prsno, gdje je iza njega ciljnu tablu dotakao Josip Bepo Srzić (među prvih šest mlađih juniora u četiri discipline).

Jedina predstavnica Mora je na Sveticama bila Marita Iva Bračić, u kvalifikacijama na 50 i 100 leptir.

27. travanj 2024 01:32