StoryEditorOCM
Ostalokraj jedne ere

Červar: Možda se više neću baviti rukometom, a novom izborniku svi moramo dati podršku

Piše SN
25. siječnja 2018. - 15:33

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će utakmicu za peto mjesto na Europskom prvenstvu, nakon što je u srijedu pred 15.000 navijača u zagrebačkoj Areni poražena od Francuske sa (13-19) u posljednjem dvoboju skupine I drugog kruga natjecanja, a uz Francuze su mjesto u polufinalu osigurali i Šveđani unatoč današnjem porazu od Norveške 25-28, pišu Sportske novosti.

Dan nakon utakmice i ispadanja s Eura izbornik Lino Červar obratio se novinarima i sažeo dojmove.

- Ovo je važan trenutak za hrvatski rukomet. Kako zamišljam budućnost?! Kad smo se bili okupili prije EP-a, kad smo saznali za ždrijeb, svi smo rekli da nam je cilj borba za medalju. To je činjenica, razgovaralo se o tome da će biti tako ako je Duvnjak u redu. Nažalost, nije išlo kako smo zamislili. Nije to alibi nakon njegove ozljede, ali to je tako. Split i Zagreb i ozračje i potpora bili su kao zamišljeni. Igrali smo atraktivno, kolektivno, bilo je lijepo u prve dvije utakmice. U trećoj nije bilo dobro, i sada mislim da smo trebali nekako drugačije. Šveđani su nas zavarali ogledom s Islandom, neću nikad znati što smo drugo mogli napraviti. Bili smo tada razočarani jer smo trebali ta četiri boda prijenosa i to je na kraju presudilo.

Lino je u dugačkom uvodu nastavio o samom tijeku EP-a:

- S Norveškom je bilo nakon toga super, s Francuskom smo previše htjeli i nismo realno sagledali sve faktore. Htjeli smo brzo rješavati, upali smo u klopku i radili početničke pogreške. Desilo se što se desilo. Jedinstveno je to što je to bilo prvenstvo u kojem domaćin nije imao ni najmanji vjetar u leđa. Igrači su htjeli najbolje, bilo je fantastičnih momenata, bilo je i onih ispod razine. Pozitivno je to što smo ispred prvaka Europe, viceprvaka svijeta i treće momčadi na svijetu (redom Njemačka, Norveška, Slovenija, nap.a.)

Na pitanje kako dalje, Lino nije bio konkretan, ali je rekao puno toga...

- Prije svega nam trebaju neke promjene, moramo odrediti strategiju razvoja do Olimpijskih igara u Tokiju i nakon njega. Koja je to ideja koja nas treba voditi?! Treba promptno razmišljati o klubovima, o Zagrebu, Nexeu, i ostalima. Pod broj dva, moramo izgrađivati mlade igrače na način da se održi kvaliteta. Ne smije ih se rasprodavati u bescijenje...

I zatim ono ključno:

- Novog se izbornika mora podržati, trebamo čovjeka s vizijom, čovjeka koji se daje kompletan i ne sjedi na dvije stolice. Da, trebamo čovjeka iza kojeg će svi stajati, a tako da se mijenja treći čovjek u kratko vrijeme. Ne, ovo nije neuspjeh jer ne stojimo najbolje, ostali smo bez najboljeg igrača, igrali smo s igračem koji šest mjeseci nije igrao napad. Uostalom, Francuska je trenutačno bolja od nas...No, ne bježim od toga da nisam napravio ono što sam mislio.

Tražila se, ali ne i dočekala ključna rečenica:

- U ovom se času moram resetirati, čovjek sam od krvi od mesa. Možda se i neću više baviti rukometom, ne znam, sam sebe moram u miru preispitati. Da vidim što ću i kako, ne znam to sada, djevica sam...Znam samo da sam dao sve, a nisam nepogrešiv. Trebam malo mira.

Kako sada stvari stoje, i s obzirom da ima ugovor do kraja EP-a, Lino će s Češkom najvjerojatnije voditi posljednju utakmicu:

- Imam još dvije zamjene, vjerojatno ću napraviti nešto...

16. travanj 2024 22:27