StoryEditorOCM
OstaloDobre želje

Božićni koktel zbivanja na Šubićevcu i Baldekinu: Nek se Šibeniku posreće pojačanja kao i Šibenki!

Piše Ivo Mikuličin
25. prosinca 2022. - 10:48

Zanimljiv je (pred)božićni koktel zbivanja u dva najpopularnija šibenska kluba, na Šubićevcu i Baldekinu. S vidljivom razlikom u atmosferi u oba tabora. U Šibenki se raduju dvama uzastopnim uspjesima (Zadar, Cedevita Junior) na svom parketu, dok HNK Šibenik muku muči kako doći do barem dva “prava” pojačanja, koja bi proljeće učinila puno mirnijim.

- Ne, ne odustajemo od planova, zacrtanih na kraju prvog dijela prvenstva. A to je odlazak 5. siječnja na pripreme u istarski Medulin, te dovođenje barem dva pojačanja. No, od novih imena, ako izuzmemo posudbe, neće biti ništa do siječnja, kad počinje zimski prijelazni rok - kratko nam je raportirao Rino Jurić, predsjednik Nadzornog odbora HNK Šibenik, ne krijući pritom nezadovoljstvo odnosom šibenske “vlade” prema klubu, ali ni kritiku prema nekim novinskim raportima, koja nije mimoišla ni autora ovih redaka.

Suradnja klubova

- Obitelj Jurić, točnije moj sin Marino je vlasnik kluba, ali je logična suradnja s gradskim čelnicima, pa i šibenskim tvrtkama. Ni najveći svjetski klubovi ne bježe od sponzora, posebice od onih, koji se odnose na njihov grad. A kad to spominjem, nije vam točna informacija da kasnimo s dvjema plaćama prema igračima, trenerima i klupskim djelatnicima - pomalo ljutito zborio je tata Jurić.

Poslije osječkog veterana Josipa Kneževića i mladog dinamovca Marka Solde (op.p. riječ je o posudbi) na Šubićevac stiže i mladi hajdukovac Ivan Krolo. Kao još jedan dokaz kako je suradnja među najboljim dalmatinskih klubovima daleko od animoziteta, koji “kraljuje” među navijačima, kad je riječ o utakmicama Hajduka i Šibenika. Uostalom, malo je poznato da je dio mladih hajdukovaca pojačao i juniorski sastav “narančastih”. Dobrim dijelom i zbog toga, što nadarene generacije na Šubićevcu tek dolaze.

Nisu jednostavni ni razgovori s Marijom Cvitanovićem, trenerom Šibenika, neovisno o međusobnom respektu.

- Mi imamo vrlo dobru obranu, te napad, koji će, vjerujem, na proljeće zaigrati puno bolje, ali nam nedostaje kvalitete u srcu momčadi, veznom redu. Taj ćemo problem teško riješiti bez jednog - dva pojačanja. Ne, ne kažem da me prijateljska utakmica s Varaždinom nije barem malo ohrabrila, kad je riječ o nekim mladim igračima, ali dio njih je još uvijek daleko od iskustva i kvalitete, kakvu trebamo za proljeće - kao u refrenu neke već poznate, stare pjesme ponavljao nam je trener Mario Cvitanović kod zadnjeg kontakta.

Kolateralna žrtva

U zadnje se vrijeme govori o bivšim prvoligaškim igračima Mamutu i Majstoroviću, ali službene potvrde o tome nema.

Cvitanović, to je jasno, zazire od neuspjele “Bjeličine formule”, trenera i sportskog direktora, ujedinjenog u jednoj osobi, što znači da se vrlo brzo, poslije (logične)ostavke Darija Dapca mora hitno rješavati i problem sportskog direktora. O (volonterskoj) stručno-tehničkoj komisiji i reorganizaciji službe za skautiranje mladih igrača da ne govorimo.

O tome koliko je, za razliku od Šubićevca, narasla temperatura na Baldekinu ne govore samo dvije sjajne pobjede u dva derbija (Zadar, Cedevita Junior), već i sve veće zanimanje mladih (dalmatinskih) igrača za visokoplasiranu Šibenku.

- Ne bih imao ništa protiv toga da odjenem šibenski dres. Uostalom, moja majka Leda je fetiva Šibenka, rođena Huljev (op.p. riječ je o kćerci pokojnog odvjetnika Ozrena Huljeva i šibenske pjevačice Sonje Slavice) - kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru 22-godišnji Lovre Tvrdić, koji, po riječima dobrih poznavatelja dalmatinskih košarkaških (ne)prilika, može odigrati solidno sve vanjske pozicije, od “jedinice” do “trice”, a koji je unuk legende splitske košarke Lovre Tvrdića.

Kad smo Lovrinu želju prenijeli tajniku kluba Domagoju Bašiću, dojučerašnjem prvotimcu Šibenke, on je reagirao odmjereno, ali i pomalo zainteresirano.

- Primijetio sam ja tog igrača na prijateljskoj utakmici sa splitskim “žutima”. Prije svega, riječ je o momku koji djeluje i nadareno i atletski ili kako bi u žargonu kazali ima “zanimljivo, sportsko tijelo” - kazao nam je u telefonskom razgovoru Bašić.

Možda Lovru Tvrdića ne bismo toliko spominjali da Baldekin zaista nema veliki peh s američkim vanjskim igračima. Poslije teške ozljede plejmekera Nabe Echolsa, zbog ozljede koljena u zadnjim je utakmicama izostao glasno najavljivani šuter Jake Kakar.

Otuda i razumljivo oprezna reakcija trenera i sportskog direktora Damira Milačića.

- Znam ja dobro Lovru Tvrdića, trenirao sam ga u sinjskom Alkaru. No, vrlo je važno što će o svemu reći klupsko vodstvo, koje se uporno i uspješno bori za svaku dodatnu sportsku kunu. Nisu baš tako jednostavni raskidi ugovora sa starim i angažiranje novih igrača - neslužbeno nam je kazivao Milačić.

Naši se čitatelji vjerojatno pitaju zašto Lovre Tvrdić nije zanimljiv ABA-ligašu Splitu, ako mnogi govore kako ima dobre košarkaške karakteristike. Neslužbeno, riječ je o privatnom sukobu njegova oca Damira, kojega pamtimo kao sjajnog šutera i Tea Čizmića, novog sportskog direktora “žutih”. Sukoba, u kojemu je Lovre kolateralna žrtva.

Promašena pojačanja

Što kriti da bi eventualno angažiranje Lovre Tvrdića itekako pojačalo konkurenciju na šibenskim vanjskim linijama, kojima bi, neovisno o talentu Brocića, Klarina, Pleadina i Skorića, dobro došao još jedan igrač. Kvartet tih nadarenih igrača posebno spominjemo zbog toga što je dovođenje Brocića i Skorića na Baldekin bio pun pogodak, ali i zbog činjenice da je dio njih (Pleadin, Skorić) preuzeo odgovornost da vanjskim šutevima riješe pitanje pobjednika u zadnjoj, itekako važnoj utakmici sa Cedevitom Junior. Pobjede, koja je dodatno podgrijala ovosezonske ambicije Šibenke.

Kamo sreće da se slična pojačanja “dogode” Šubićevcu, jer…

- Podatak da je od 15 dovedenih igrača u ovoj sezoni promašeno kod više od dvije trećine ne bi lako otrpjela ni Barcelona, a kamoli Šibenik, koji je godinu izgurao isključivo zahvaljujući privatnom novcu Marina Jurića - otvorio nam se jedan od najstarijih navijača Šibenika ing. Tomislav Mileta.

Dokapitalizacija

Iako tu istinu čelnici HNK Šibenik skrivaju kao zmija noge, imamo neslužbene, ali pouzdane informacije da se vode intenzivni razgovori o dokapitalizaciji kluba. Bolje rečeno, da traje proces, na koji smo, kad je riječ o Šubićevcu, navikli u zadnje 2-3 sezone.

25. travanj 2024 03:41