StoryEditorOCM
OstaloRegata Civitanova- Šibenik

Bogati Talijani stižu preko Jadrana s 25 jedrilica - "izdušeni" Šibenčani odgovaraju im s jednom posadom

18. srpnja 2017. - 13:20

Posada Grada Šibenika predvođena Tihomirom Paškovom, pročelnikom šibenskog odjela za upravljanje gradskom imovinom, jedrilicom tipa Harmony 47 Pinta uputila se u ponedjeljak poslijepodne preko Jadrana u talijanski grad Civitanova u regiji Marche. Oni će kao jedina šibenska posada sudjelovati u 17. izdanju prekojadranske regate Civitanova- Šibenik.
Osim Paškova, šibensku posadu čine njegov sin Jakov, Ante Galić, skiper Zoran Lučić, Željko Dubovečak, Miroslav Škugor, Emil Lemac i Goran Bulat.
Regata iz Civitanove starta u četvrtak u 14 sati. Kako sada stvari stoje, očekuje se sudjelovanje oko 25 posada:
- Očekujemo da prve jedrilice prođu kroz cilj u petak ujutro. Međutim, ovisno o vremenskim prilikama moguće je da budu dolazili sve do popodneva. Znate, treba vremena za prevaliti tako dug put, a nije lako kad se 25 brodova rasprši po Jadranu- kazao je Denis Marinov- Bili iz šibenskog jedriličarskog kluba "Val".
Prema njegovim riječima ova regata ima veliki značaj u kalendaru talijanskih jedriličara:
- Ova regata se boduje za talijanski kup i talijansko prvenstvo. Riječ je o dosta dugoj i izazovnoj regati. U njoj sudjeluju iznimno kvalitetna flota brodova kakvih nema, ili su vrlo rijetki na našoj strani Jadrana- veli Marinov.
Zanimljivo, u počecima regate, Šibenčani su znali nastupati i sa 16 posada. No, bila su to neka sretnija vremena, prije svega financijski. Trenutačno su Šibenčani "izdušeni", a mnogima je gotovo nemoguće uzeti slobodne dane u vrijeme održavanja regate...
Ipak, regata Civitanova- Šibenik dogodine će biti punoljetna:
Tada bismo mogli očekivati i bogatiji program, po čemu bismo mogli pamtiti tu punoljetnost- rekla je Maria Rita Rando Baranović, predstavnica talijanskog konzulata u Rijeci za Šibensko-kninsku županiju. U tom kontekstu spominje se ideja simboličnog vatrometa na sredini Jadrana. Ili, kao rezervan opcija barem vatromet u Šibenskom kanalu.
No, to ne znači da će ovogodišnji program biti skormniji. Dapače. Među ostalim, gosti iz Italije sudjelovat će na tradicionalnoj regati oko Zlarina. Nadalje, za njih će biti organzirane i dvije svečane večere. Jedna ispred hotela "Jadran", a druga na tvrđavi Barone:
- Zašto baš Barone? Zato da Talijanima prezentiramo sve što Šibenik nudi i pokažemo kako je Šibenik izvrsna turistička destinacija. A jedriličari su imučni i sposobni ljudi, odnosno gosti kakve želimo- zaključila je Rando Baranović.

19. travanj 2024 05:02