StoryEditorOCM
OstaloIzvan sportskih okvira

Biciklistički klub Krka-Skradin budućnost svog grada vidi na pedalama: biciklizam žele predstaviti kao gospodarsku i turističku granu

Piše Dražen Žura
28. ožujka 2021. - 11:49
Goran Smolić (treći slijeva) i Kristijan Rašin (treći zdesna) s članovima kluba na utvrdi iznad SkradinaNikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Biciklistički klub "Krka-Skradin"možemo svrstati u skupinu onih mlađih u Hrvatskoj, jer su se tek u kolovozu 2015. priključili bogatoj sportskoj obitelji. I to posve slučajno....

– Dok sam se vozio skradinskim krajem, u jednom trenutku probušila mi se guma, međutim, naišla su dvojica Skradinjana također na biciklima, momci koje do tada nisam poznavao iako je moja obitelj vezana uz naselja Smolići i Prokljan. Priskočili su mi u pomoć i onda je uz krpanje gume krenuo razgovor o tome može li se nekako u Skradinu utemeljiti biciklistički klub... I tako, povuci-potegni, pao je dogovor kako ću kao iskusni biciklist u velikoj mjeri pomoći, ali da to nikako ne mogu sam, jer moj posao i životno okruženje povezuju me uz Šibenik – uvodno je rekao Goran Smolić, ranije član BK "Fortica", koji o biciklističkom odrastanju novoga kluba te njegovim potencijalima govori isključivo u superlativima.

Rad s djecom

– Kao u svemu, svaki je početak težak, potrebni su strpljenje i ustrajnost, i ta je zamisao vodila sve one koji su na bilo koji način sudjelovali u podizanju kluba na čvrste noge. Važno je istaknuti da nam natjecanje nije bilo u prvom planu, nego više onako rekreativno, temeljeno na radu s djecom. Nadalje, biciklizam u Skradinu vidimo kao iskorak izvan sportskih okvira, odnosno, želimo ga predstaviti kao jednu gospodarsku granu. Jer okruženje u kojem se nalazi ne samo Skradin kao ikona, nego i sva njegova naselja, bogomdani su biseri u čijem je središtu Nacionalni park "Krka". Dobro znamo koliko gostiju dolazi upravo na spomenuti prostor na godišnjoj razini. Zašto onda naša priča s klubom ne bi bila onaj pravi kotač cikloturizma, na čemu se dosta radi kroz NP "Krka", Grad Skradin i Turističku zajednicu grada Skradina. Odmah moram spomenuti kako nam upravo istaknuti subjekti uvelike pomažu u našem radu, praktički su naši sponzori, uz neke druge koji pomažu svatko na svoj način – veli Smolić, ističući kako su brojne svjetske agencije unijele područje NP "Krka" i šire skradinske okolice u svoj program ponude.

Smolić je potom "bicikl" prebacio u ruke Kristijana Rašina, skradinskoga zeta koji je zajedno sa svojom užom i širom obitelji povezan s ugostiteljstvom.
– Nisam se zbog toga povezao biciklom, bilo je to iz zdravstvenih razloga, malo su mi "škripala" koljena, pa sam odmah prihvatio priču koja se zakotrljala Skradinom. I kako sada stvari stoje, koljeno neću trebati mijenjati, ali mijenjamo navike, kako mladih tako i onih starijih, kojima želimo predočiti da biciklizam nije isključivo sportska crta. Zašto to govorim? Jer Skradin pred svojim vratima ima ogroman potencijal kojim može povezati sport i turizam. O tome nam svjedoče brojni biciklisti koji ne samo u ljetnoj sezoni, nego i zimskom razdoblju dođu u goste – zbori Rašin nudeći dodatni razlog za uvrštavanje biciklizma u turističku ponudu koju je svojedobno pokrenuo Nikola Smolić, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, uspješan vozač koji je odrastao u skradinskom kraju, prije nego što se preselio u Šibenik, odnosno u Zagreb.

'Nemoj, molim te...'

– Umjesto da nam mladi odlaze iz Hrvatske, promocijom biciklističkih staza, koje su svakim danom sve duže, mogli bismo imati najmanje deset turističkih vodiča koji bi radili s biciklistima rekreativcima. Nadalje, staze nude raznovrsnost, dakle, pogodne su i za aktivne sportaše i za rekreativce. Zato nam se u klubu sviđa zamisao NP "Krka"da se upravo biciklističkim stazama poveže prostor od Knina do Skradina. Ne dvojim da će se taj projekt ostvariti, mogu to slobodno kazati i uz pomoć BK "Krka-Skradin", odnosno svih članova koji pomažu u raščišćavanju staza koje nisu u sklopu Nacionalnog parka. K tomu, na projektu sudjeluje i Grad Skradin kroz javne radove – opisao je Rašin što se može sve napraviti da biciklisti iz cijeloga svijeta dođu u Skradin i njegova naselja.

Ali potrebno je puno rada i truda kako bi se svima približilo djelovanje BK "Krka-Skradin", o čemu zorno govori jedan primjer...
– Došao sam u jedno mjesto kroz koje će 11. travnja proći "MTB maraton Skradin 2021.", na kojem očekujemo veliki broj sudionika. I kažem, evo ovuda će proći biciklisti, kako strani i domaći, to je prava prigoda da upoznaju što se sve nalazi u zaleđu Skradina. Znate li koji sam odgovor dobio? "Nemoj, molim te..." I to nam je svima znak kako na promociji kluba i onome što on kao sportska udruga znači u razvoju turizma moramo svakodnevno raditi – kazao je Smolić i osvrnuo se na jedan projekt koji su pokrenuli u suradnji s udrugom "Rupska zvona", koja se uglavnom bavi očuvanjem kulturne baštine toga kraja, te su imali dobre namjere poraditi baš na planu povezivanja svega, o čemu Rašin i Smolić govore.

– Prihvatili smo njihovu suradnju i danas im također zahvaljujemo, ali nije prošla naša zamisao da je početak i kraj svake utrke u Skradinu, gradu čije je ime na svim turističkim kartama svijeta. Zbog toga je nakon tri godine propala utrka – Skradin – Dubravice – Rupe. A takve nam se stvari ne smiju događati, stoga će dječje utrke koje organiziramo svoje ishodište i kraj imati u Skradinu, čime ni na koji način ne želim umanjiti značenje ostalih mjesta – veli Smolić.

Zimska liga Dalmacije

Skradinjani su u pet godina od utemeljenja raširenih ruku primljeni u biciklistički svijet u Hrvatskoj, k tomu imaju i dobre odnose s klubovima iz inozemstva.
– Mi smo vam jedna velika sportska familija, jednako se drži do onih koji su startali jučer kao i do klubova sa stoljetnom tradicijom. Nama je dobro sjela Zimska liga Dalmacije, tako da nas se može vidjeti od Dubrovnika do Posedarja. Ali znam skoknuti i u unutrašnjost Hrvatske i malo gdje nismo pokrenuli priču o skradinskim mogućnostima, jer su svi ti naši prijatelji barem na jedan dan bili u NP "Krka" i vidjeli kakve nas ljepote okružuju. Svi moraju znati da se uz jednu utrku, primjerice kao naš "MTB maraton", veže oko 300 osoba u jednom danu. I to u predsezoni, unatoč pandemiji koronavirusa... Naša su očekivanja da ćemo bicikliste približiti Skradinu, baš kao i veslače, koji ovdje dolaze više od 40 godina – kazao je Smolić.


Što se pak tiče natjecateljskog dijela, u prvom je planu Paško Duilo, koji još uvijek ima juniorski status, međutim, potencijal koji ima nadilazi mogućnosti BK "Krka-Skradin" da ga se zadrži u klubu.

Đir od 118 kilometara

– Paško je jednu sezonu odradio u BK "Fortica", pa se opet vratio u naše društvo i svojim rezultatima skrenuo pozornost na sebe, te je posve sigurno kako će radi napredovanja morati otići u neki moćniji klub, koji će moći pratiti njegovu darovitost. Sve je izglednije kako će nakon punoljetnosti otići u Sloveniju. Nama će biti drago, ujedno i žao što ćemo imati jednog talenta manje, no to nam je i potvrda da se u klubu dobro radi – veli Smolić, koji je naglasio kako su od 21 člana kluba dvojica najmlađih šestogodišnji Šime Rašin i Borna Duilo.

Valja istaknuti da je Rašin odradio sve dječje utrke Zimske lige u Dalmaciji. Na natjecanjima je uvijek sedam ili osam članova kluba. Jedan od njih je i Romano Marenzi, koji je ponudio jednu crticu iz života kluba...
– Nismo imali mira, pa smo Smolić, Rašin i ja odlučili napraviti veliki đir na ruti Skradin – Bribirske mostine – Kistanje – Đevrske – Kistanje, slap Manojlovac – Oklaj – Širitovci – Roški slap – Rupe – Dubravice – Skradin i na koncu odvezli smo se serpentinama do Lozovca, gdje smo Gorana otpratili na putu prema Šibeniku. Sve skupa 118 kilometara. Nije malo – zaključio je Romano.

19. travanj 2024 11:16