StoryEditorOCM
OstaloNišta od finala

‘Barakude‘ u šoku: Crna Gora izbacila Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva već u osmini finala

Piše Iva Majić/SD
23. srpnja 2023. - 11:51

U dramatičnoj utakmici Crna Gora je svladala Hrvatsku 13:12 za ulazak u četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, gdje ih očekuje reprezentacija Grčke. Europski prvaci bili su favoriti u ovom susretu, ali Barakude ipak nisu uspjele svladati mladu reprezentaciju izbornika Gojkovića. Imali su Crnogorci prednost od 6:3, mi opet problema s realizacijom igrača više u napadu, pa smo tako čak 11 minuta u ovom susretu bili bez gola. No, Bijač je bi na odličnoj razini i već na 11 obrana nakon tri četvrtine, što nam je omogućilo da ipak držimo priključak. Sve se prelomilo tek u zadnjim minutama četvrte dionice u kojoj smo ušli s golom zaostatka, uspjeli izjednačiti, ali greškama u ofenzivi, udaljili sebe od borbe za odličja.

Utakmicu su otvorile Barakude golom preko Harkova, koji je bio precizan iz peterca. No, onda su Crnogorci vezali dva pogotka za 2:1 na semaforu u njihovu korist. Ubrzo smo izjednačili, a s desne strane je dobro “opalio” Butić, debitant na ovom prvenstvu. Imali smo onda prilika za podići naše vodstvo, ali nisu bili precizni Bukić i Žuvela. Točnije, Tešanović je bio na nivou. Srećom, i Bijač je dobro čuvao svoju mrežu te s dvije obrane omogućio još jedan napad za vodstvo. Imala je Hrvatska tada igrača više i iskoristila to za vodstvo od 3:2 nakon osam minuta.  

Međutim, druga dionica je prošla neslavno za Barakude koje nisu upisale pogodak u ovim minutama. Crna Gora je iskoristila tu našu lošu igru i preko dva gola Ukropine i jednog Averke, došla u vodstvo 5:3. Mučila se Hrvatska u napadu, opet nije najbolje funkcionirala realizacija igrača više. Dobar blok u obrani su držali naši južni susjedi, a i Tešanović je bio raspoložen, upisavši osam obrana nakon polovine susreta. Iako je i naš vratar bio na nivou koji je bio na šest “skinutih lopti”, jednostavno to nije bilo dovoljno za držati priključak.  

Onda ni tu muci nije bio kraj, jer je treća četvrtina otvorena golom za momčad izbornika Gojkovića. No, onda je Hrvatska opustila ruku u napadu, i s tri vezana pogotka došla do izjednačenja. Najprije je Bukić primijetio kako su Crnogorci u obrani zaboravili na Marinića Kragića koji to pogađa, nakon što smo 11 minuta bili bez gola. Zatim je šutom iz daljine pogodio i Lazić, a bili smo i precizni iz peterca koji nam je donio rezultat 6:6. Odlična obrana Bijača, omogućila nam je i četvrti gol u nizu, a nekako je loptu u mrežu provukao Butić za minimalno vodstvo. Mislili smo tada kako je Hrvatska “uhvatila zalet”, jer je Bijač zatim i obranio peterac, čime je upisao svoju desetu obranu do tada. Međutim,  u zadnjih osam minuta smo ipak ušli s minimalno prednošću Crnogoraca od 9:8.  

Zadnja četvrtina, “biti ili ne biti”, otvorena je pogotkom Vukičevića za izjednačenje. Burić je zatim dobio treće isključenje, te smo ostali bez njega u posljednjih šest minuta. Na semaforu je tada bilo još “tri i 18” do kraja, a hrvatska je bila na minus jedan. No, onda je Marinić Kragić pogodio za 11:11, i nastavak drame. U zadnjim minutama bolje su se snašli Crnogorci koji su poveli i sačuvali rezultat te time ušli u najboljih osam ovog turnira. 

Za sve one koji nisu nedjeljno jutro proveli ispred malih ekrana, ostala im je koja dlaka na glavi više i bora na licu manje... Hrvatska je ispala sa svjetskog prvenstva u Fukuoki, a i "vizu" za Pariz će tražiti nekim drugim putem. Crna Gora je iznenađujuće prešla preko europskih prvaka, i našla se u četvrtfinalu.

 

HRVATSKA - CRNA GORA 12: 13 (3:2, 0:3, 5:4, 4:4)

Fukuoka. Plivalište Marine Messe. Gledatelja 2.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Zwart (Nizozemska). Opunomoćenik: Moliner (Španjolska).

HRVATSKA: Bijač (14 +1 obrana), Burić, Čagalj, Krapić, Lazić 1, Bukić, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 4 (1-1), Vrlić, Butić 3, Harkov 3 (1-1), T. Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

CRNA GORA: Andrić, Mačić 1, Perković, Averka 1, Čučković, V. Popadić, Vujović, Đ. Radović 4 (3-3), Ukropina 2 (0-1), Spaić 1, Matković 4, V. Radović, Tešanović (12 obrana). IZBORNIK: Vladimir Gojković.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Crna Gora 3-4.

 
02. svibanj 2024 15:52