StoryEditorOCM
Nogomet‘kUŽINA‘

Zaključak Općinskog državnog odvjetništva u Splitu: Hajduk nije namještao utakmicu sa Šibenikom

Piše Vladimir Urukalo
28. veljače 2020. - 15:44

Nakon što je prije koji dan objavljena vijest da je došlo do nagodbe u sporu u kojemu je Krešimir Gojun, bivši voditelj Hajdukove Akademije "Luka Kaliterna", tužio Hajduk Arbitražnom sudu HNS-a osporavajući otkaz kojeg je dobio u lipnju 2019. godine te da je dobio pola traženog iznosa za neisplaćene plaće, provjerili smo što se dogodilo s kaznenim dijelom slučaja zbog kojeg je Gojun i otišao s Poljuda.

Podsjetimo, Gojun je dobio izvanredan otkaz jer je optužio sportskog direktora Sašu Bjelanovića da je od njega uoči utakmice Hajduk II – Šibenik tražio da pomogne klubu sa Šubičevca da izbori direktan ulazak u prvu ligu.

Nakon medijskih napisa o tome u cijelu se priču uključila splitska policija i nadležno Općinsko državno odvjetništvo. Odjel gospodarskog kriminaliteta splitske Policijske uprave otvorio je predmet i obavio informativne razgovore s Gojunom, Bjelanovićem, tadašnjim koordinatorom skautske službe Mariom Brkljačom i trenerom druge momčadi Marijom Despotovićem.

Sve su iskaze u obliku posebnog izvješća uputili nadležnom ODO-u Split koje je, kako smo doznali, zaključilo kako u cijeloj priči nije bilo "osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela za koje se progon vrši po službenoj dužnosti".

Zanimljivo je da je Gojun u iskazu policiji kazao kako je osim njega i Bjelanovića njihovom razgovoru bio prisutan i Mario Brkljača, no on je istražiteljima rekao da nikad nije čuo da bi Bjelanović tražio od Gojuna da namjesti utakmicu sa Šibenikom. I Despotović je Bjelanovića oslobodio sumnje kazavši da zna da je tadašnji sportski direktor pitao koji će igrači igrati na toj utakmici, ali da nema neposredna saznanja da bi on tražio puštanje Šibeniku. Kazao je i da nema pojma o razgovoru Bjelanovića i Gojuna.

ODO Split zaključilo je i da utakmica nije bila namještena jer je u njoj pobijedila momčad Hajduka II te da Šibenik nije ušao u Prvu ligu već je završio na drugom mjestu druge lige i kroz kvalifikacije nije uspio izboriti ulazak u elitno nogometno društvo.

Završno, kako doznajemo, zaključeno je da se iz policijske istrage nazire da su se tada događali sukobi unutar kluba i različita viđenja strateških interesa Hajduka te da ti događaji nisu vezani za navodno spornu utakmicu.

23. travanj 2024 21:55