StoryEditorOCM
NogometSLAVE 70. ROĐENDAN

Zagora je Unešiću ono što je Barcelona Kataloniji - više od kluba i više od nogometa: i Klasniću je drago čuti 'Oj, Zagoro, lijepa li si...'

30. studenog 2018. - 12:21

"Oj, Zagoro, lijepa li si!" Taj stari refren Thompsonove uspješnice naročito slatko pjevaju navijači Zagore iz Unešića. A to su ne samo oni okupljeni oko navijačke udruge "Pašajice", nego praktički svi oni kojima je – ako već ne i prva – onda barem zadnja adresa zajedno s obiteljskim prezimenom upisana na kamenu ispod nekog od brojnih kampanela rasutih po općini.

Svima njima trebalo bi biti ne samo slatko, nego i medeno, u trogirskom hotelu "Medena" u kojem se 1. prosinca, s početkom u 20 sati, upriličuje šesta donatorska večer nogometnoga kluba koji ove godine slavi svoj 70. rođendan. Bude li barem približno uspješna kao dosadašnjih pet, trebala bi pristojno napuniti blagajnu kluba. Jer, kako ide onaj još jedan stari šlager – "Ne živi se od arije". Odnosno, u recept za uspjeh i dugovječnost, osim puno ljubavi, treba dodati i – malo novca. S obzirom na to da je Zagora klub koji nakon Hajduka ima najviše članova u Dalmaciji, što je čini svojevrsnim fenomenom, to neće biti tako malo.

Thompsone, dođi!

– Svake godine skupimo na ovaj način, na aukcijama na donatorskoj večeri, kad platimo najnužnije troškove organizacije, oko sto tisuća kuna. To je veliki iznos za naš mali klub, iz malog mista i male općine. Unešić ima 400 stanovnika, a cila općina 1500, a naša Zagora ima 300-injak članova s članskim iskaznicama, među kojima ima i poznatih imena. Eto, jedan od njih je i naša legenda, bivši reprezentativac Ivan Klasnić, kojemu i ovom prigodom želimo sve najbolje, ponajprije zdravlja. On je postao član Zagore preko jednog drugog našeg člana koji se u dalekom Hamburgu druži s njime, Dalibora Šimca, sina člana naše Uprave, poduzetnika Jere Šimca. Uz Šimca je i Ivan zavolio Zagoru i zatražio da mu pošaljemo člansku iskaznicu, što smo vrlo rado učinili – kazao nam je Valentino Pranić, donačelnik općine Unešić i dugogodišnji tajnik kluba. Na tom ga mjestu, s obzirom na to da je on sada dužnosnik, trenutno mijenja brat.

Za dobro raspoloženje u "Medenoj" bit će zadužen, kao i dosad, "Cima bend", Neno Vetma, Zorica Andrijašević Dona, KUU "Zvona Zagore" – bez njih i njihova predsjednika, dr. Ivice Madžara, vrsnog šibenskog kirurga, to ne može proći... Bit će tu i Dado Topić, Ante Đuka Skelin, autor himne "Volin te, Zagoro", a najavljen je i poseban gost iznenađenja. Valjda nitko ne bi imao ništa protiv kad bi to opet bio Marko Perković Thompson, ali o tom potom. Tko god bude bio – dobrodošao je.

Od divljači do pivaca

Na druženje i domaću spizu – sir i pršut iz Maleša, s OPG-a Mile Maleša i braće mu, uz pečenu prasetinu koja će biti donacija dopredsjednika kluba Ivice Lagatora, spremit će se i 50 kila divljači s purom i ispeći deset pivaca ispod peke, što je dar Mihovila Mije Budiše. To će se ispeći u "Staroj zagori" u Prapatnici, u kojoj je Mario Paić (MAPA 3), predsjednik kluba, jedan od suvlasnika, a tu će se još spremiti sarme i rižot, pa prevesti do Trogira.

Da se domaća spiza dobro zalije, i da se ne piva i zaojka do zore suva grla, bit će tu i vina iz "Iločkih podruma", koji će napuniti tisuću boca s etiketom NK Zagora. Donit će ih sa sobom direktor Jura Mihaljinec, koji također stiže na feštu. Grij bi bio zaboraviti i cure i žene, koje će ispeći domaće uštipke, kroštule, natočiti domaću rakiju, višnjevaču, orahovac, kruh će dovesti pekara "Hrstić" iz Splita. Ustvari, pekara je splitska, ali su Hrstići iz Vinova, koje je u općini Unešić i Zagori, a svoje se ne da, ne ostavlja i ne zaboravlja... Je li tako, načelniče?

– Ja se nadam da će to, kao i dosad, biti neslužbeni sabor cile naše Zagore. Naših ljudi ima u trogirskom i splitskom bazenu, kojima gravitira cila, kako mi kažemo, gornja Zagora, više nego u općini. Svi su dobrodošli! I oni koji su bili dosad i oni koji će tek doći – kazao je umjesto pozivnice načelnik Živko Bulat.

19. travanj 2024 01:01