StoryEditorOCM
Nogometviktor damjanić

Wunderkind sa Šubićevca zaigrao je za Šibenik sa 16 godina i 4 dana te postao drugi najmlađi debitant u HNL-u: ‘To mi je još nestvarno‘

Piše Krešimir Gulin
15. studenog 2021. - 20:19

Mario Rosas, trener Šibenika, u samoj završnici utakmice s Rijekom na Šubićevcu uveo je u igru Viktora Damjanića, starog samo 16 godina i četiri dana. 

Tim potezom nadareni nogometaš Narančastih postao je drugi najmlađi debitant u 1.HNL, samo dva dana stariji od rekordera Marka Dabre:

- Vjerujte, čudesan je to osjećaj. Igrati u društvu s prokušanim nogometašima, koji imaju u svojim nogama i značajnu međunarodnu karijeru, poput Josipa Drmića. A ja sam još uvijek junior, preciznije izlazni kadet. Šteta što nisam imao puno vremena da nešto napravim, da uspijemo doći barem do boda u toj utakmici. Međutim, na meni je da naporno radim, nastojim biti što bolji i pokušam u nastavku sezone doći do što više prvoligaških minuta - počeo je naš razgovor Damjanić.

Inače, u Šibeniku su skloni davati talentiranim mladcima minute u prvoj momčadi. Primjerice, Marko Bulat je debitirao u 2.HNL sa 16 godina i jednim danom. Zbog Duje Ćalete Cara Šibenik je čak i kažnjen jer je nastupio s manje od 16. Kao golobradi su u narančastom zaigrali i Schildenfeld i Ademi... Svi oni napravili su lijepe karijere, znači li to da se na Šubićevcu rađa nova zvijezda?

- Uh, godi mi što me se spominje u takvom društvu. Vjerujem kako sam na dobro putu da postanem dobar nogometaš. Koliko dobar, još je rano o tome govoriti- veli Damjanić.

On je svoj nogometni put započeo u šibenskoj Školi nogometa ‘Joso Bego’ kod trenera Siniše Petrovića i Zorana Bobanovića. No, da u njemu ‘ima nešto’ vidjeli su na Šubićevcu:

- Od svoje 13. godine sam na Šubićevcu u Omladinskoj školi. Prije dva mjeseca sam priključen prvoj momčadi. Sviđa mi se rad trenera Rosasa, treninzi su odlični.  Naravno, sve je brže, igra se fizički moćnije nego u mlađim kategorijama, ali snalazim se - veli nova šibenska nada.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Oni koji ga bolje poznaju, kažu da je nogometno inteligentan, da dobro ‘čita’ igru, da ima ‘lijepu’ lijevu nogu i da je tehnički je savršeno potkovan, iako igra na poziciji stopera. Nerijetko Damjanića uspoređuju s Joškom Gvardiolom:

- Da, još jedna ugodna usporedba. Drago mi je što se tako o meni govori. Međutim, smatram da sam još jako daleko od kvalitete Gvardiola. Inače, točno je da najviše volim igrati stopera i na toj poziciji se nekako najbolje snalazim - otkriva Damjanić.

Nisu samo u Šibeniku vidjeli dobar materijal u Damjaniću. Shvatio je to i Tomislav Rukavina izbornik U17 reprezentacije, pa je mladi stoper Narančastih skupio četiri nastupa za ‘kockaste’. Navodno, Damjanića su na radaru imali i Hajduk i Dinamo, kako neslužbeno doznajemo prate ga Salzburg i Real Sociedad. Međutim, on je potpisao stipendijski ugovor sa Šibenikom, iako je veliko pitanje koliko dugo će se zadržati na Šubićevcu:

- Iskreno, ja vam ništa o tome ne znam. Imam ja svog agenta i neka on brine brigu o tome. Ja samo želim igrati što više i biti čim bolji. Jasno, vjerojatno kao i svi mladi ciljam na neke bolje klubove i Lige petice. Osobno, najviše mi se sviđau Engleska i Španjolska. Posebno, Engleska gdje se igra brzo u dobrom ritmu- govori mladi reprezentativac sa Šubićevca.

Nogometni uzor?

- Nemam baš nekog idola, ali ovaj Van Dijk iz Liverpoola je baš dobar igrač. Inače, sviđa mi se Liverpool... ajde i Manchester City. To je neka kombinacija ‘tiki take’ i visokog presinga. Mislim da pravi moderni igrači moraju biti tehnički potkovani, ali i fizički moćni - mudro zbori Damjanić.

image
Viktor Damjanić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Taj mladić je košarkaški visok (195 centimetara), pa nam je na pamet odmah pao njegov prezimenjak Damir, koji je bio član slavne momčadi Šibenke predvođene Draženom Petrovićem koja je igrala epsko finale s Bosnom:

- Nisam vam ja iz sportske obitelji, praktički sam prvi koji se ozbiljnije bavi sportom. A Damira znam, on je rođak mom ocu i viđam ga svako ljeto na selu - otkriva Viktor.

A on je pravo šibensko dijete, cijeli život živi u Šibeniku u gradskoj četvrti Vidici. Porijeklom je iz okolice Skradina, iz mjesta Prukljan odakle je i Dean Računica:

- Puno sam čuo o Računici i njegovim igračkim vještinama, ali nikad ga nisam upoznao - zaključio je Viktor Damjanić.

19. travanj 2024 04:59