StoryEditorOCM
NogometIvan Roca

Vodičanin koji je bio "najvruća" roba prijelaznog roka na Šubićevcu otkriva osobne i klupske želje i ambicije

27. siječnja 2019. - 18:51

Zimska stanka na Šubićevcu odavno nije bila tako mirna. Barem što se tiče transfera igrača. Mirno more ponajviše je uzburkao Ivan Roca, pouzdani veznjak Šibenika, ili preciznije silno vrijedni "all round" igrač u rosteru trenera Borimira Perkovića. Naime, Vodičanin je bio "najvruća" priča zimskog prijelaznog roka. Roca je svojom dobrom igrom tijekom jesenskog dijela prvenstva na sebe privukao pažnju hrvatske nogometne javnosti, no kulminacija je bila objava u svim ozbiljnijim nacionalnom medijima kako je za usluge nogometaša "narančastih" zainteresiran splitski Hajduk.
 

- Ima li išta konkretno u toj priči, ili je samo riječ o glasinama? - "u glavu" smo pitali vrijednog Vodičanina.
- Iskreno, ništa nisam znao o tome! Vjerojatno, kao i vi, pročitao sam tu vijest u novinama. U stvari, prije nego što sam uopće otvorio novine, ujutro sam pogledao mobitel i vidio barem 50 poruka mojih prijatelja iz Vodica, ali i Splita u stilu: Odlično! Vrhunski! Konačno naše vodiško dite u Hajduku! Kažem doista ništa o tome nisam znao, jer me nitko nije kontaktirao iz Hajduka. Ali, lagao bih kad bih kazao da nisam bio ugodno iznenađen. Što kriti, takav interes mi godi - kazao nam je Roca.

Vjerujem u dogovor

- Ta priča zavrtjela se prije otprilike mjesec dana. Jeste li u međuvremenu doznali nešto više?
-
Ništa, stvarno nema ništa novoga u toj priči. Moj interes je samo posvetiti se radu i treninzima i biti sve bolji i bolji igrač. Ponavljam, lijepo je znati da su veliki klubovi zainteresirani za tebe, ali vidjet ćemo na koncu što će od svega biti. Sve će doći u svoje vrijeme.
 

- Navodno, nije Hajduk jedini prvoligaš koji vas prati. Spominjao se i koprivnički Slaven Belupo?
-
O tom interesu Koprivničana isto znam samo toliko, koliko je objavljeno u medijima.
 

- Zato ne krijete da su vas gledali i iz inozemstva...
-
O tome znam nešto više. Recimo, lani su me gledali neki skauti iz Italije. Zamijetili su me i pokazali neki interes. Za sada je sve ostalo na tome. Osim Italije, bilo je i još nekih kontakata iz inozemstva.
 

- No, vaša sadašnjost je Šibenik. Doduše, ugovor vam istječe na ljeto. Jeste li s čelnicima kluba već razgovarali o mogućem nastavku suradnje?
-
Našao sam se sa sportskim direktorom Ivanom Bulatom, međutim bio je to tek neslužbeni razgovor. Kada se nađemo službeno, onda ću moći više o tome govoriti. Ali, stvarno bih istaknuo kako imam odličan odnos s ljudima iz uprave kluba. Njihova vrata uvijek su bila otvorena, kada god bi mi trebalo. Zaista smo u dobrim odnosima i vjerujem da ćemo i oko pitanja ugovora naći zajednički jezik.

- Iz razgovora sa sportskim direktorom Bulatom dade se naslutiti kako gotovo svi igrači Šibenika žele sa sadašnjim klubom ući u 1.HNL, svjesni činjenice kako će im tako porasti vrijednost na tržištu.
-
Ja treniram i radim kako bih igrao u 1.HNL. Bilo bi lijepo to ostvariti sa Šibenikom, ali ako ne ide, zašto ne i s nekim drugim. Ponavljam, ako nađemo zajednički jezik, jasno da bih volio sa Šibenikom ući u prvu ligu.

Vrhunska atmosfera

- Poznati ste kao veliki radnik i borac bez mane. Zasigurno, jedva ste čekali da prođu (pre)dugi zimski praznici?
-
Vježbao sam ja s našim kondicijskim trenerom Franom Cinottijem i za vrijeme zimske pauze. Naravno, jedva sam dočekao da počnu treninzi i "fajtanje", uostalom kao i svi igrači. Sada jedva čekamo taj početak ožujka i prve službene utakmice.
 

- Jesenas je Šibenik krasila odlična momčadska atmosfera. Je li se taj zanos ispuhao tijekom zime?
-
Ni slučajno! Kako smo slavili titulu jesenskog prvaka nakon pobjede nad Dinamom u Zagrebu, tako smo se veselili i kada smo se ponovno našli na početku priprema prije desetak dana. Kažem, u klubu je sve na pravom nivou. Atmosfera je vrhunska. Konkurencija je zdrava, a igrači su željni dokazivanja. Opet velim, momci jedva čekaju da počne prvenstvo da pokažu znanje i kvalitetu za ulazak u 1.HNL.
 

- Pripreme ste počeli bez novih igrača, "u dlaku" s istim kadrom koji je odradio jesen. Na probu je došao samo 25-godišnji stoper Karlo Bilić.
-
Nije moje da se petljam u to hoće li se dovoditi pojačanja ili ne. Moj posao je da se dokazujem na terenu, a sve ono što se događa izvan travnjaka je na direktorima. Što se Bilića tiče, mogu samo reći da je vrlo drag momak, no ne znam hoće li ostati s nama.
 

- Kada se govorilo o potencijalnim pojačanjima, spominjale su se baš pozicije (zadnji vezni, stoper) na kojima vi ordinirate.
- Čujte, u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazalo se da mi koji igramo na tim pozicijama (op.a. Bulat, Celić, Vukorepa, Pandža...) možemo iznijeti teret na svojim leđima. Ako vodeći ljudi kluba misle da su nam pojačanja potrebna, odluka je na njima. Ja samo mogu reći da je zdrava konkurencija uvijek dobra. Najgore je kad se igrač osjeća sigurnim za svoju poziciju, pa se nerijetko i uspava.

Utrka s Varaždinom

- Vi ste se teško mogli uspavati jer je jesenas prva postava Šibenika bila teško zamisliva bez Roce. Bilo u manevru ili obrani...
-
"Krpao" sam gdje je trebalo. Uvijek je to bila trenerova odluka. Igrao sam ono što trener odluči i na način kako on to traži. Meni je samo bitno da igram i da se podredim ekipi. Iskreno, najviše volim igrati zadnjeg veznog, to je moja standardna pozicija. Ali, mogu ja i stopera, beka...
 

- Šibenik uoči drugog dijela sezone ima pet bodova prednosti ispred Varaždina. Ključno je pitanje možete li obraniti tu prednost i prvi presjeći ciljnu vrpcu u 2.HNL?
-
Vjerujte, neće biti lako! Evo, već prvo kolo imamo teško gostovanje u Osijeku, dok naš glavni konkurent igra doma protiv Bijelog Brda. Također, puno toga bi se moglo odlučivati baš u međusobnoj utakmici Šibenika i Varaždina u Varaždinu. No, liga je silno izjednačena i ima tu puno zafrkanih protivnika. Evo, mi smo izgubili u Bijelom Brdu, a pobijedili Dinamo u Zagrebu, što nije baš najlogičnije. Treba biti oprezan, jer se može nagaziti na puno mina na putu do 1.HNL. Međutim, ja jasno i glasno postavljam pitanje - Zašto mi ne bismo bili prvi i ušli u Prvu ligu? Zašto mi ne bismo bili baš ta generacija koja će vratiti Šibenik tamo gdje mu je mjesto? Ne vidim razloga da to i ne učinimo, jer imamo kvalitetu što se igračkog kadra tiče, ali isto tako i trenerskog i upravljačkog. Držim kako su sva tri segmenta ključna za funkcioniranje nekog kluba u slučaju Šibenika na prvoligaškoj razini.
 

U sličnoj situaciji Šibenik je bio i prije tri sezone. No, tada je prvoligaška utrka s Cibalijom loše završila za Šibenčane:
-
Jako dobro se sjećam te sezone. Vratio sam se iz Australije, trenirao sam u Šibeniku, ali se nisam mogao registrirati. Gledao sam sve utakmice, pa i one odlučujuće s Cibalijom i Istrom kada je stadion bio pun. Uf, kako mi je bilo žao što nismo ušli u prvu ligu. Ali, ajmo to ove sezone nadoknaditi i iskoristiti zalihu koju smo stvorili na jesen - zaključio je Ivan Roca.

Medulin je vrhunska stvar

- Poslije niza godina, ove će zime Šibenik dio priprema odraditi izvan Šubićevca. Točnije, od 3. do 10. veljače "narančasti" će boraviti u istarskom Medulinu...
-
To je vrhuska stvar. Na taj način ćemo razbiti monotoniju svakodnevnog treniranja na Šubićevcu. Mislim da je sedam dana idealno, dva tjedna bi bilo čak i previše. Jedan tjedan je dovoljan da se ekipa dodatno homogenizira. Ipak ćemo u Istri zajedno spavati, ručati i večerati, jednom riječju živjeti skupa. Vjerujem da ćemo u Medulinu dodatno ojačati klapu.
Osim toga, odigrat ćemo nekoliko utakmica s kvalitetnim suparnicima poput Zrinjskog ili Osijeka 2 s kojim otvaramo proljetni dio sezone. Te utakmice bit će nam dobar pokazatelj naš snage.

20. travanj 2024 06:31