StoryEditorOCM
Nogometpred SEZONu

Vlasnik Šibenika Marino Jurić potvrdio ‘čistku‘ na gornjem katu Šubićevca: dolaze novi sportski direktor, trener…

Piše Ivo Mikuličin
19. svibnja 2022. - 13:53

Ne može se samo (šibenskim) srcem protiv (zagrebačkog nogometnog) betona! To je temeljni dojam utakmice Šibenik – Dinamo (0:2) poslije koje su Modri u atmosferi, koja je više podsjećala na Maksimir nego Šubićevac proslavili još jednu titulu prvaka, šesnaestu u zadnjih 17 prvoligaških utrka.

Ionako male izglede za uspjeh protiv kvalitetno kudikamo jačeg suparnika Narančasti su učinili još manjim izborom početnog sastava, u kojemu su bez požutjelog Šimunovića, te rovitih Perića i Delića (op.p. dobio je visoku temperaturu u noći prije utakmice), bile lako vidljive pukotine u šibenskoj igri.

Vrijedi, međutim, ona stara istarska "ki bi da bi", točnije bili zagrebački Modri očiglednu terensku premoć okrunili konačnim uspjehom da je usamljeni Grezda kod rezultata 0:0 savladao Livakovića u trenutku, kad je Dinamova vratara mogao pitati u kući će kantun šutirati!?

Jednako vrijedi spomenuti da je prvi pogodak Zagrepčana ostvaren poslije očiglednog faula na Grezdi, uz napomenu da je varaždinski sudac Mario Zebec pritom pokušao ispoštovati malu, kratku, ali varljivu prednost domaćina. No, ne treba previše sitničariti oko suđenja poslije zaslužene pobjede Dinama. Pogotovu, što se i Zebec poslije utakmice zahvalio Šibenčanima na korektnosti glede nekih (ne)spornih situacija.

Računica: Odlazim!

Treba li prešutjeti istinu da su se Funcuti na utakmici još jednom pogrdnim riječima okomili na trenera Deana Računicu? Ruku na srce, ovaj put za to nije bilo nimalo povoda, jer je šibenska igra bila taktički dobro postavljena, a pristup igri pravi, gotovo ratnički.

- Ne mogu više trpjeti ovo ludilo. Utakmica s Lokomotivom u Zagrebu bit će zadnja, koju ću odraditi na klupi Šibenika – jedva je skrivao svoje ogorčenje stručnjak, koji je ponikao na Šubićevcu, a kojemu je dio javnosti "zaboravio" na šibensko porijeklo, titulirajući ga jedino "legendom Hajduka". Ne shvaćajući da time nimalo ne pomažu treneru, koji je kao igrač branio boje Šibenika u najtežim trenucima, točnije u Domovinskom ratu.

image

Dean Računica
 

Ante Čizmić/Cropix

Najava Deanova odlaska ugasila je i zadnju nadu dijela prvotimaca da će dosadašnji trener ostati u šibenskom sedlu. Ne zna se ime novog šibenskog kormilara, ali nema dvojbe da će za njegov izbor biti presudno mišljenje novog sportskog direktora, koji će, kako tvrdi vlasnik Marino Jurić, biti imenovan za sedam, osam dana.

- Nije riječ samo o novom sportskom direktoru i treneru. Mi planiramo "generalni remont" na gornjem katu Šubićevca. U gotovo prijateljskom razgovoru s Funcutima prihvatio sam i njihove zaista korisne sugestije – otkrio nam je Jurić.

Nije bilo teško primijetiti kako u ćakulama poslije utakmice šibenski projekt budućeg jakog prvoligaša pozitivno ocjenjuju i ugledni gosti, koji su se našli na piću u klupskim prostorijama. Od predsjednika Dinama Mirka Barišića do Ivana Cvjetkovića – Tarzana, bivšeg reprezentativca Hrvatske, a danas uglednog menadžera.

- Razmišljamo i o nešto drugačijoj organizaciji Škole nogometa, no puno toga ovisi o novom sportskom direktoru. Nije nam ni na kraj pameti da se miješamo u njegove kompetencije i stručnu problematiku – unisoni su Jurići, koji su u gotovo kompletnom (obiteljskom) sastavu promatrali utakmicu.

Čemu zločesti komentari?

Lako je bilo uočiti da su navijači Dinama dominantni na šibenskim tribinama, no čemu neki zločesti komentari i izjave da su na Šubićevcu svi navijali za Modre ili da su Narančasti igrali bez dovoljno motiva!? Spomenuti retci izravno vrijeđaju silne napore oslabljene šibenske momčadi da zaustave modri stroj. Pravi odgovor spomenuti zločesti komentatori i sumnjičavci dobili bi jamačno da je Grezda iskoristio onu mrtvu šansu. Uvjereni smo kako bi, unatoč velikom broju navijača Dinama, šibenski zapad prosto gorio od oduševljenja da albanski napadač nije promašio najzreliju priliku utakmice.

Najodmjereniju izjavu dao je, nema sumnje, kapetan Dinama Arijan Ademi.

- Drago mi je da sam titulu prvaka Hrvatske kao kapetan Dinama proslavio u Šibeniku, mom rodnom gradu – kratak, jasan i zadovoljan bio je Ademi, koji je prije 12 godina bio sudionik najvećih uspjeha Šubićevca. Ulasku u finale Kupa Hrvatske, te plasmanu u službene europske natjecanje.

Čačić vjeruje u Bulata

Jednako korektna bila je i izjava trenera Dinama Ante Čačića, koji, ako niste znali ima bliski rod u Gračacu, točnije skradinskom zaleđu.

On se na osvojenoj tituli jednako zahvaljivao svojim prethodnicima Damiru Krznaru i Željku Kopiću, ali nam je dao i izjavu, koja će jamačno zanimati šibenske prijatelje nogometa.

- Vjerujem u potencijal mladog Šibenčanina Marka Bulata. Gotovo je sigurno da bi on kod mene dobio priliku da ga nije zadesila neugodna ozljeda. Žao mi je, međutim, što nisam imao vremena da skoknem do Gračaca – kazivao nam je Čačić.

Marko Bulat se pojavio na matičnom Šubićevcu, ali sa štakama.

- Još malo, pa ću odbaciti štake i krenuti s rehabilitacijom kako bi spremno dočekao novu sezonu –otvorio nam se Bulat.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ništa nije drugačija ni žalopojka mladog prvotimca i reprezentativca Šibenika Nike Raka.

- Moja ozljeda je puno kompliciranija nego što se to činilo u prvih mah. Vjerojatno sam silno pogriješio što sam šutio, trpio i nastupao ozlijeđen. No, vjerujem da ću biti spreman za novu prvoligašku utrku – objasnio nam je Rak svoj izostanak s travnjaka.

Pobjeda juniora

Mladići Šibenika su, konačno, dočekali pobjedu u prvenstvu Prve juniorske lige. U Bjelovaru su golovima Tomića i Džaje pobijedili domaćina sa 2:1, te tako svoje izglede za izbjegavanje pretposljednje pozicije, koja vodi u kvalifikacije za ostanak, učinili puno realnijim. Narančasti su poveli sa 1:0 golom Šupe, dok je pobjedonosni pogodak u 81. minuti zabio Džaja.

Vrlo je vjerojatno da će se juniorima u zadnja tri kola priključiti i prvotimac Ivica Vidović. Za klupsku budućnost su važnije juniorske utakmice s Rijekom i Sesvetama na Šubićevcu, te s Orijentom na riječkoj Krimeji od posljednje prvoligaške utakmice s Lokomotivom u Zagrebu, koja će vjerojatno imati revijalni značaj, jer su obje momčadi bez stvarnih natjecateljskih imperativa.

- Dobro bi bilo da juniori i dogodine igraju Prvu ligu, jer im iz kadetskog sastava možemo priključiti nekoliko zaista nadarenih mladića – uvjeren je uvijek odmjereni trener kadeta Zoran Slavica.

Da je predsjednik Marino Jurić itekako zainteresiran za problematiku juniorskog sastava jasno govori njegova, ohrabrujuća izjava.

- Klub će učiniti sve, ama baš sve da naši juniori i na jesen igraju prvoligaške dvoboje. Ne trebate sumnjati u to da ćemo u toj nakani i uspjeti – kazao nam je Marino Jurić..

20. travanj 2024 22:37