StoryEditorOCM
NogometSenzacija na Šubićevcu

Veliki preokret Šibenika: Narančasti golom Čopa u sudačkoj nadoknadi ‘srušili‘ Dinamo i izborili finale Kupa

Piše Krešimir Gulin
5. travnja 2023. - 19:52
Sibenik, 050423. Stadion Subicevac. HNK Sibenik - GNK Dinamo, polufinalna utakmica SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Na fotografiji: slavlje igraca Sibenika nakon pobjede.Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenik je ostvario svoj san! Narančasti su se poslije 13 godina ponovno plasirali u finale Kupa Hrvatske. I to na način o kojem će se još dugo pričati. Šibenčani su gubili od prve minute da bi sve okrenuli i slavili u posljednjoj minuti utakmice. Rekli bismo, na najbolji način su potvrdili onu staru da se najslađe smije onaj tko se zadnji smije.

Na koncu, junak utakmice je bio Duje Čop, Dinamov igrač na posudbi na Šubićevcu.

Što se sastava tiče, Čanadi je potvrdio ono što je govorio u najavi, a to je da će na Dinamo krenuti s najjačim snagama bez obzira što ga u subotu čeka važan prvenstveni ogled u Rijeci.

Jedino je na klupi ostavioo prvog vratara Rogić, a među vratnice poslao mladog Đaković, kojemu stručnjaci proriču lijepu budućnost.

Čanadi je veliki problem imao na poziciji lijevog braniča, budući da su mu ‘van stroja‘ i Mina i Kvesić pa je je posegnuo za ‘vatrogasnim‘ rješenjem u liku stopera Mese.

S druge strane, Dinamo je ‘na papiru‘ izgledao ranjiv kao rijetko kada. Čačić je na Šubićevcu istrčao i bez Petkovića i bez Ivanušeca, a iznenađujuće je kormilar Modrih na klupi ostavio Špikića.

Plan igre Šibenika srušio se već u 1. minuti utakmice. Da budemo precizniji u 42. sekundi kada je Dinamo poveo. Bila je to lijepa akcija Modrih, veći dio posla obavio je Ljubičić, koji je zaobišao i vratara Đakovića te odigrao povratnu loptu za Drmića kojemu je iz blizine ostalo samo da izvrši egzekuciju.

U VAR sobi se provjeravala ta akcija, povlačile su se linije zbog možebitnog zaleđa, ali sve je bilo čisto- Šibenčani su morali s centra.

Teško je Šibenik živio u 13. minuti, koja je u konačnici bila sretna za Narančaste. Dugu loptu poslao je Livaković i sjajno asistirao za Menala koji je iskoristio oklijevanje Đakovića i izbio ‘oči u oči‘ s golmanom Šibenika. No, Đaković se iskupio i fantastično obranio zicer Menalu. Mladi vratar klasu je pokazao i u nastavku akcije kada je skinuo opasan šut glavom Ristovskog.

Šibenik se probudio tek u 20. minuti, no udarac Dolčeka prošao je malo pored Livakovićeve vratnice.

Pogodio je Drmić mrežu Đakovića po drugi put u 37. minuti, međutim aktivirao se VAR i pronašao zaleđe Dinamovog napadača u začetku akcije, tako da je ostala nekažnjena serija grešaka domaćih.

U prvom pouluvremenu najbolje od domaćih bila je koreografija Funcuta u 40. minuti koji su tako simbolično najavili skoru proslavu svog 40. rođendana.

Na poluvremenu je Čanadi promijenio sustav, vratio se prokušanom (4-4-2) koji mu je donio pobjedu nad Dinamom u prvenstvu prije nešto manje od mjesec dana.

Međutim, na travnjaku je i dalje Dinamo vodio glavnu riječ. Pravo je čudo što je promašio Drmić u 54. minuti. Sjajno je Mišić jednom loptom ‘rasparao‘ obranu Šibenika, Baturina je idealno poslužio Drmića, no centarfor Dinama je s 5-6 metara pucao pored praznih vratiju. Doduše, zasmetao mu je i Kvržić u presudnom trenutku.

Uvidio je Čanadi da mu taktička rošada nije donijela boljitak, pa se odlučio i za drastične kadrovske promjene. Tako je u 65. minuti povukao potez koji se rijetko viđa zamijenivši četvoricu igrača odjednom.

I samo pet minuta kasnije Čandijevi džokeri iz rukava donijeli su mu izjednačenje. Naime, u akciji za poravnjanje sudjelovala su čak trojica od tih igrača- Hiroš, Radonjić i Pozo, koji je u konačnici iz blizine svladao Livakovića.

VAR nije priznao još jedan zgoditak Dinama, bilo je to u 83. minuti kada je Menalo tresao mrežu Đakovića, ali iz zaleđa.

I kada su svi već očekivali da će susret otići u produžetak, Šibenik je zabio za senzacionalnu pobjedu. U posljednjim sekundama sučeve nadoknade Kvržić je centirao s desne strane, a Čop nadvisio obranu Dinama i zabio u Livakovićeve rašlje za veliko slavlje navijača Šibenika koji su odmah počeli skandirati: ‘Kup je naš!‘.

Šibenik- Dinamo 2:1 (0:1)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 2216. Sudac: Dario Bel (Osijek) -6,5. Strijelci: 0:1 Drmić (1.), 1:1 Pozo (71.), 2.1 Čop (90+3). Najbolji igrač: Duje Čop (Šibenik).

Šibenik (4-3-1-2): Đaković (7)- Kvržić (7), S. Perić (6,5), Matić (6,5), Mesa (6,5)- Soldo (6) (od 65. Pozo 7), Đira (6,5), Čanađija (6) (od 65. Hiroš 6,5)- Arai (6,5)- Špeljak (6) (od 65. Čop 7,5), Dolček (6) (od 65. Radonjić 7).

Dinamo (4-1-4-1): Livaković (5,5)- Ristovski (5,5), Theophile (5,5), D. Perić (5), Perković (5)- Mišić (6)- Baturina (5,5), Bulat (6), Ljubičić (6,5), Menalo (5,5)- Drmić (6) (od 62. Špikić 5,5).

26. travanj 2024 22:24