StoryEditorOCM
Nogometna kraju sezone

Velike promjene na Šubićevcu: trener ‘digao sidro‘, moglo bi otići 12 igrača, ali stiže bivši wunderkind Barcelone!?

Piše Davor Trutin/SN
25. svibnja 2021. - 12:36

Porazom na Maksimiru u posve ravnopravnoj igri s prvakom Šibenik je zaključio svoju povratničku sezonu u HNL-u. Iako su doživjeli tri uzastopna poraza u završnom dijelu prvenstva i to tek kada su se mogli opustiti lišeni stresova oko ostanka, za Narančaste je ovo bila vrlo uspješna sezona.

Osvojeno je 6. mjesto s 35 bodova, s učinkom od 9 pobjeda, 8 remija i 19 poraza, te gol-razlikom 32:47. Kada znamo da je osnovni cilj bio ostanak, a da su se čak tri kluba do zadnjeg prvenstvenog kola grčevito borila za spas, ovaj rezultat je tim vredniji.

Rekordni transfer Bulata

Na početku sezone mnogi su baš Šibenčane vidjeli kao glavne kandidate za ispadanje, ali momčad se dizala iz kola u kolo, igrači su se brzo naviknuli na nove standarde u prvoligaškoj konkurenciji, te je uz zimska pojačanja (Schildenfeld, Suad Sahiti) Šibenik uspio relativno mirno privesti sezonu kraju.

Afirmirano je nekoliko mladih igrača, ponajprije kapetan Marko Bulat, koji je svoje igre u šibenskom dresu naplatio rekordnim transferom u Dinamo (2,5 milijuna eura)! Uz njega svojim golovima se nametnuo Deni Jurić, potom Mario Jurić, Emir Sahiti, vratar Nediljko Labrović, Prince Obeng Ampem, Karlo Bilić, a u nastavku sezone digli su se jako Martin Pajić i Ivica Batarelo te vratar Lovre Rogić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenik je prilično bezbolno prebolio i naprasnu smjenu Krunoslava Rendulića, koji je smijenjen u 27. kolu ostavivši svom nasljedniku vrste temelje i stabilnu momčad. Tamo gdje je stao Rendulić, nastavio je Španjolac Sergi Escobar (46), koji je u 10 kola koliko je vodio Šibenčane imao učinak od 2 pobjede, 3 remija i 5 poraza.

Odlazak Escobara

Uz određene korekcije (vratio sustav 4-2-3-1) učvrstio je obranu, pojačao dozu agresivnosti i Šibenik je tri kola prije kraja riješio pitanje ostanka. No, utakmica u Maksimiru ujedno je bila i posljednja za Escobara. Španjolski mediji su objavili, a u klubu sa Šubićevca potvrdili, da je stručnjak s Pirineja svoju kratku misiju na Šubićevcu definitivno zaključio.

Odmah po svršetku utakmice s Dinamom uzeo je stvari i poletio za Španjolsku, gdje će pokušati spasiti Castellon od ispadanja u 3. ligu. A upravo je s tim klubom Escobar ostvario svoj najveći uspjeh uvevši ga 2018. iz Tercere u Segundu B.

Prvi kandidat

Odlaskom Španjolca otvorilo se pitanje novoga trenera na Šubićevcu. U nedavnom razgovoru s Eduardom Zapatom, prvim operativcem Šibenika, doznali smo kako je Escobar primarno bio angažiran kao svojevrsni vatrogasac, odnosno, privremeno rješenje do kraja sezone, s opcijom produljenja ugovora na još jednu-dvije godine.

A valja se prisjetiti da je nakon smjene Rendulića prva opcija kolumbijskih vlasnika Šibenika bio jedan drugi Španjolac, Mario Rosas (41). Negdašnji wunderkind Barcelone, međutim, nije uspio razvrgnuti ugovor upravo s Castellonom u kojemu je bio jedan od asistenata u stožeru. No, kako se čini, Rosas bi ipak mogao preuzeti klupu Šibenika u lipnju.

- Rosas je ozbiljna opcija - potvrdio nam je kratko porukom Zapata.

Osim novog trenera Šibenik bi u novoj sezoni mogao imati bitno promijenjenu momčad. Zbog različitih razloga redove Narančastih moglo bi napustiti čak 12 igrača, kapetan Bulat je već član Dinama, vratar Labrović odlazi u Rijeku, a na izlaznim vratima je i najbolji strijelac Deni Jurić, kojeg vabi Dinamo, ali i neki drugi domaći i inozemni klubovi.

Zanimljiva je i situacija s Emirom Sahitijem, njegova posudba iz Hajduka je istekla i ukoliko ga Šibenik želi angažirati kao svog punopravnog igrača morao bi Splićanima isplatiti 500.000 eura! No, to nije realna opcija, jer to je petina Šibenikovog planiranog proračuna za iduću sezonu. No, Šibenčani su zainteresirani za nastavak suradnje s mladim Sahitijem i sve su opcije otvorene.

Također, pod upitnikom je zbog nekih privatnih obveza i ostanak Gordona Schildenfelda. Kao novi mogući igrači spominju se najbolji strijelac drugoligaša Orijenta 1919 Mateo Monjac, potom jedan standardni veznjak Americe Cali... U svakom slučaju, dani i tjedni koji dolaze donijet će puno zanimljivosti na Šubićevcu.

24. travanj 2024 04:49