StoryEditorOCM
Nogometkomentar

U završnici prvenstva VAR će biti bitan ‘igrač‘, a Šibenčanin Dario Kulušić gazi prema sudačkom vrhu

Piše Ivo Mikuličin
25. ožujka 2022. - 18:23

Pomalo su utihnule nekad žestoke medijske rasprave o sudačkim odlukama na prvoligaškim utakmicama. S nedvojbenim zaključkom ili dojmom kako je VAR u svojim odlukama došao do osjetnog pomaka u pozitivnom smislu ili da VAR više ne vara. 

Možda je takvom stavu najbolji argument nedavna utakmica Hajduk – Lokomotiva(4:0), kad je golom oku promatrača izgledalo sve drugačije od konačnih odluka. Intervencijom VAR-a poništen je pogodak, za koji su mnogi mislili da je regularan, dok je koju minutu poslije pregledavanja u VAR-sobi priznat Hajdukov gol, iako su je pomoćni sudac na poljudskoj strani sa sigurnošću podigao zastavicu, uvjeren da se strijelac našao u nedozvoljenoj poziciji.

Novi, pozitivni dojam o VAR-u itekako raduje prije završnice prvoligaške utrke, koja će, vjerujte nam, biti i uzbudljivija nego što mnogi misle. Za bolje ozračje oko sudačkih odluka i VAR-sobe potrebno je povući još neke poteze. Zašto, primjerice, uvelike lamentirati o sudačkim odlukama u derbijima, a istodobno zanemarivati sudačke greške kad se nadmeću “mali” poput Bebekova pogrešno dodijeljenog crvenog kartona na utakmici Šibenik – Lokomotiva, kojim je (ne)izravno riješen pobjednik susreta!? 

Zašto, uz svo uvažavanje televizijskog eksperta Marija Strahonje, davati veći medijski prostor njegovim procjenama u odnosu na jasna i iscrpna izvješća Sudačke komisije? Tijela, koje ima tri stupnja provjere (ne)sporne sudačke odluke. Od suca do VAR-sobe, od kontrolora utakmice do konačne analiza članova sudačke komisije.

- VAR ne smije biti nova procjena na sudačku procjenu. On mora reagirati samo kod eklatantnih slučajeva. U drugim situacijama mora poštovati procjenu arbitra na licu mjesta – neslužbeno nam se oglasio jedan od važnih članova Sudačke komisije HNS-a.

Konačno, većim povjerenjem sucima i VAR-u moramo pomoći poboljšanju rejtinga naših arbitara na međunarodnim listama. Gotovo heretično djeluje istina da je hrvatska nogometna reprezentacija godinama u svjetskom vrhu, a da se naši suci ne delegiraju za važne međunarodne utakmice. A teško se oteti dojmu da Splićanin Duje Strukan i zagrebački Dalmatinac Fran Jović mogu odsuditi i najteže utakmice ili da Šibenčanin Dario Kulušić i Slavonac Zdenko Lovrić sigurno gaze prema sudačkom vrhu.

20. travanj 2024 15:35