StoryEditorOCM
NogometGoran Tomić

Uspješni šibenski trener o kvalifikacijama za ulazak u 1.HNL: Volio bih revanš pred prepunim Šubićevcem

23. svibnja 2019. - 14:54

Na Šubićevcu se povijest ponavlja. Prije tri godine "narančasti" su igrali kvalifikacije za ulazak u 1. HNL protiv Istre i nisu se uspjeli promovirati u viši rang, a popravni će kontra istog suparnika imati ove godine. Te "famozne" 2016. Šibenčane je kontra Puljana vodio Goran Tomić. Poslije smjene Krešimira Sunare, Tomić je prihvatio S.O.S poziv matičnog kluba. Nedugo potom, šibenski stručnjak je bio za kormilom Istrana, u vrijeme "vladavine" Amerikanca Michaela Glovera. Tijekom ove sezone, Tomić je sa svojim sadašnjim klubom - zagrebačkom Lokomotivom- vodio prvoligaške bojeve s Istrom. Iz svega navedenog, jasno je kako je Tomić prava osoba za komentar predstojeće "majstorice" između Šibenka i Istre.

Prvo pitanje je bilo odmah "u glavu". Ima li Šibenik šanse protiv Istre?
- Na prvu bih rekao kako je Istra favorit u tom dvoboju. Moje mišljenje je kako je ogromna razlika u kvaliteti između prve i druge lige. Rekao bih čak da je te dvije razine teško staviti u istu rečenicu. Najbolji primjer za to je Gorica. Oni su lani ušli u 1.HNL i onda potpuno izmijenili izgled momčadi. Praktički, doveli su 15 novih igrača kako bi polučili uspjeh u višem rangu - počeo je naš razgovor Šibenčanin na klupi zagrebačke Lokomotive.

Favoriti na papiru

Znači, Šibeniku se ne piše dobro?
- Ma, ne bih tako rekao. Činjenica je da je Istra skup igrača u kojem ima izrazite individualne kvalitete. S druge strane, imaju previše stranaca i nikako nisu našli zajedništvo i "kemiju". Držim da Istra ima tri do četiri igrača, prije svega u napadu, koji bi bez problema mogli igrati i u puno jačim klubovima u Hrvatskoj. Da budem konkretan, njihov Argentinac Mierez je jedan od najboljih napadača u HNL-u. Tu je još nekolicina kvalitetnih igrača poput Fuentesa, Iglesiasa, Obenga... Nisu loši ni hrvatski igrači Pavić, Franić, Bosančić... U svakom slučaju, živa su, hitra ekipa - analizira Tomić.

Još nismo čuli nešto što ide u prilog Šibeniku, osim toga da Istra nema pravu "kemiju"?
- Sve ovo što sam rekao u dvije kvalifikacijske utakmice ne mora značiti ništa. Tu favoriti uvijek ne prolaze. To više što je na igračima Istre ogroman stres i pritisak. Na njima je da "pod mus" moraju proći Šibenik. Uostalom, i mi smo prije tri godine bili u sličnoj poziciji, pa smo uspjeli dogurati do jedanaesteraca. Šibenik svakako ima svoje šanse. Ovih 180 minuta koji su pred nama totalno su druga priča. Treba se dobro spremiti i isprovocirati i malo sportske sreće. Vrijeme bi bilo da nam se i Fortuna osmjehne i da uzvratimo Istri za bolan poraz otprije tri godine. Osobno, potpisao bih da Šibenik opet dogura do jedanaesteraca... - opet će Tomić.

Opći je stav kako je Istri uteg preveliki broj stranaca:
- Mogu misliti kako je tim strancima sjelo još deset neplaniranih dana treninga. Svima njima su glave već bile na odmoru, a sada se moraju boriti za prvoligaški spas. To Istri sigurno nije plus - misli uspješni šibenski trener.

Lopta neće u gol

Kažete, psihološki pritisak je na Istri. Ali, zar nije i Šibenik psihološki "down" nakon što je propustio lijepu bodovnu prednost i izgubio prvu meč loptu s Varadžinom?

- Iskreno, mislim da Šibenik nije u tako teškoj psihološkoj situaciji, jer je šansu za plasman u 1.HNL objektivno prokockao davno prije Varaždina. Ako ćemo pošteno, nakon raspleta u posljednjih nekoliko kola sve je vodilo tome da će Šibenik igrati kvalifikacije s Istrom. Znate, nije lako igrati ključnu utakmicu sezone na gostovanju kakvo je Varaždin. I dalje tvrdim kako je Istra u težoj psihološkoj situaciji. Ipak se tamo ogromna sredstva ulažu - drži Tomić.

Kad god su vam obveze u Lokomotivi dopuštale, pratili ste Šibenik?
- Jesam, i gledajući ovako sa strane mislim da je Šibeniku falilo i sreće. Generalno, zadnja linija je odradila posao na visokom nivou, međutim napadači nisu bili na toj razini. Istina, šanse su se stvarale, ali realizacija je "štekala". Evo, uživo sam gledao utakmicu u Sesvetama. Pa, tamo je bilo i penala i "mrtvih" šansi, ali ono što se kaže - lopta jednostavno nije htjela u gol. Zvuči kao floskula, ali ne možeš pobjeđivati ako ne zabijaš - podvukao je Tomić.

Psihološke nijanse

Bili ste u identičnoj situaciji kao i kolega Perković. Imate li kakav savjet za njega?
- Ma ne, ne bih govorio treneru o tome kako treba igrati i postavljati taktiku. On i njegov stručni stožer sigurno znaju to najbolje. Mogu samo poručiti da Šibeniku treba zajedništvo i da treba znati iskoristiti prevagu domaćeg terena, odnosno huka navijača s tribina Šubićevca - kaže Tomić.

Vi ste jedan od rijetkih koji smatraju kako bi bilo bolje za Šibenik igrati prvu utakmicu u Puli:
- Da, ja tako mislim! Uostalom, imam iskustvo iz prve ruke iz 2016. godine, kada smo bili u suprotnoj situaciji. Zamislite scenarij u kojem bi Šibenik u Puli izvukao pozitivan rezultat, pa još uz postignut zgoditak... Znate li kakva bi tada atmosfera bila na uzvratu na Šubićevcu!? Sve bi "gorjelo"! Pred prepunim Šubićevcem igrači Šibenika bi dobili dodatni impuls, a Istri bi bilo kudikamo teže. Zato bih volio da uzvrat igramo u Šibeniku - zaključio je Tomić.

20. travanj 2024 06:02