StoryEditorOCM
Nogomettrećina sezone je iza šibenika

U zimskoj stanci na Šubićevcu neće puno dirati u postojeći igrački kadar: ‘Mogli bi doći jedan ili dvojica novih‘

Piše Davor Trutin/SN
3. studenog 2023. - 09:59

Iako su u seriji pozitivnih rezultata u kojima su pet utakmica bez poraza (devet od 15 bodova) nogometaši Šibenika prvi put od početka sezone nisu vodeća momčad 1.SNL! Remi u Vukovaru nije bio dovoljan Narančastima da i poslije 11. kola zadrže lidersku poziciju jer Zrinski Osječko ne popušta.

- Ne zamaramo se puno rezultatima rivala, svaka čast svima ali gledamo samo sebe – često na upit o konkurenciji uzvrati trener Šibenčana Mario carević. Uz dodatak.

- Prvenstvo je maraton, ovo su samo etape!

Šibenik je u dobrom momentumu, u derbiju s Vukovarom osvojen je važan bod, koji u sinergiji s onih 3:0 na Šubićevcu ima posebnu težinu. Malo je nezadovoljnih takvim ishodom u nogometnoj borbi pokraj Dunava, ali prevladava mišljenje kako je Šibenik taj rival koji više može žaliti za preostala 2 boda. Vidjelo se da gosti žele odmah steći prednost, da su visokim presingom lako dolazili do posjede i brzog re posjeda, imali su i par situacija ali strijelci nisu bili mirni i precizni. Nije Šibenik puno toga dao domaćinu, niti poslije gola koji je pao u kratkim razdobljima vukovarske lagane dominacije. Stjecao se dojam da Šibenik ne bi izgubio da se igralo još jedno poluvrijeme, ali nije ni zabio. Imao je Brajković meč viner u nogama…Remi u derbiju je izboren bez dva važna prvotimca (Cvijanović, Gačić) ali to se u dobrom dijelu nije osjetilo.

Premda se i dalje bezrazložno u kontekstu borbe za promociju najviše šansi daje baš Šibenčanima i Vukovaru, kada gledamo dosadašnji tijek sezone, i međusobne dvoboje dojma smo da momčad sa Šubićevca ima prednost u toj borbi. Iako su trenutno drugi s 2 boda manje od Zrinskog to ne treba zabrinjavati. Navijači čak kažu da je možda i bolje ovako jer gledajući u recentnu prošlost nije bilo dobro kada bi Šibenik imao velike bodovne prednosti.

Važno je kako momčad izgleda i djeluje na terenu. Carevićeva momčad igra okomitije, modernije, ali ono što joj (još)nedostaje je sposobnost da dobije utakmicu u gostima na mišiće. Makar i na uštrb ljepote. Tako se ulazi u ligu, uz velike pobjedničke serije. Te sportske drskosti, malo više hrabrosti je primjerice nedostajalo u Zmijavcima, i sada protiv Vukovara, a protiv Dugopolja zaista nije bilo sreće. U možda najboljoj utakmici prve trećine Šibenik je trebao uvjerljivo slaviti, a završilo je 1:1.

Pobjeda nad Jarunom u Zaprešiću izborena je vrlo suvereno, a najlošija izvedba je svakako ona u Sesvetama. O drugom poluvremenu na Krimeji da ne pričamo. Sve u svemu na Šubićevcu imaju razloga biti zadovoljni, u bodovnom smislu moglo je to biti još nešto izraženije (2-3 boda) ali uoči nastavka druge trećine prvenstva početni položaji su dobri. U napadu se etablirao trozubac Majić-Božić-Torres, obrana je sve homogenija, a igrači s klupe najčešće donesu nešto kada uđu. Možda će netko od njih u nastavku imati i veću ulogu.

Poslije dugo vremena ove sezone u borbi za promociju nalaze se čak četiri ekipe, uz Šibenik i Vukovar tu su još novaci u društvu Zrinski koji igraju pragmatično, i osvajaju bodove te Dugopolje, koje prijeti iz prikrajka ali nipošto ih ne treba otpisivati. Na kraju će se radovati ona momčad koja bude najmanje oscilirala i prosipala bodove, koja će imati najdužu klupu, a važne su i druge okolnosti poput ozljeda, kartona, tretmana…

Za Šibenik je svakako važno da će im se uskoro vratiti dva važna, po mnogima najveća pojačanja iz unutarnjih redova. Marko Đira koji je ljetos operiran čudesno se brzo oporavlja, u Borovom naselju je bio na klupi, ali više kao psihološka podrška ekipi, ali za 2-3 kola bi Skradinjanin mogao i upisati koju minutu.

S individualnim treningom započeo je i Ivan Delić, i polivalentni napadač bi također uskoro mogao ući u momčadski proces treninga.

Ipak, realno Đira i Delić bi u punom obujmu Šibeniku u borbi za povratak u elitu trebali ne samo pomoći, nego imati možda i ključne role na proljeće.

U zimskom prijelaznom roku kako čujemo neće se puno dirati kadar, no 1-2 igrača bi se mogla pojaviti u kadru. Ali, prije svega Šibenik mora u završnici jeseni pokušati ubrati čim više bodova u pet preostalih utakmica (Solin, Orijent doma i BSK, Zrinski, Cibalija u gostima).

08. rujan 2024 13:20