StoryEditorOCM
NogometMladost za knjige

Tribunjsko nogometno čudo: U istoj momčadi načelnik općine, najstariji aktivni nogometaš u Hrvatskoj i njegov sin

Piše Ante TALIJAŠ
3. listopada 2017. - 11:33

Počelo je prvenstvo Županijske nogometne lige, koja u ovoj sezoni broji osam klubova. I odmah na startu, veliki derbi susjeda – Vodičana i Tribunjaca.

Od pamtivijeka su njihove utakmice bile više od igre, još od pedesetih godina prošlog stoljeća traje veliki rivalitet Vodica i Mladosti. Rivalitet je to poput onoga između Barcelone i Reala, Seville i Betisa ili Milana i Intera. Dvoboj je završio bez pobjednika, bilo je 1:1. Vodice su bile bolje u prvih 45 minuta, dok je Mladost dominirala u drugom dijelu utakmice, pa je podjela bodova najrealniji i najpravedniji ishod. U prvom dijelu veliku priliku za vodstvo domaće momčadi propustio je mladi ljevokrilni napadač Vlahov.

Nakon okomitog proigravanja Knežića, Vlahov je izišao sam ispred vratara gostiju, ali je njegov udarac prohujao tek koji centimetar pokraj lijeve vratnice. Mogli su Vodičani povesti nakon prekida, ali je udarac Barišića zaustavila greda. Ipak, stoper Vodica doveo je svoju momčad u vodstvo pred odlazak na odmor, Mijić je centrirao, a ovaj put je Barišić na drugoj stativi glavom poslao loptu u mrežu. Nakon poluvremena, ulaskom trojca s klupe – Klarića, Tabule i Marka Grubelića, Mladost je zagospodarila terenom i izjednačenje je visjelo u zraku.



Do njega je došlo u 64. minuti, kada je Šimun Popov rezantnim udarcem s osamnaestak metara pogodio desni kut nemoćnog vratara Majića. A za dobru igru Tribunjaca u nastavku najzaslužniji je Marko Grubelić, inače načelnik općine Tribunj, koji je odlično odigrao na poziciji srednjeg veznog igrača. Iako su Tribunjci dominirali, mogli su Vodičani ponovno do vodstva. Štrkalj se našao "oči u oči" s vratarom Mladosti, ali je njegov udarac završio na gredi. Pred kraj je zaiskrilo. Burazer je faulirao centarfora Vodica Štrkalja, a ovaj se nije mogao suzdržati pa mu je uzvratio rukom po licu. Štrkalju je sudac Višić pokazao crveni karton.

Malo je slučajeva da na hrvatskim nogometnim travnjacima za neki klub igra općinski načelnik, kao što je to radio Marko Grubelić za Mladost. Štoviše, tribunjski načelnik, ulaskom s klupe, bio je najbolji pojedinac ovog susreta, primjer suigračima u borbenosti i htijenju, na kraju i najzaslužniji što su se Tribunjci kući vratili s bodom u džepu.

Drugi kuriozitet ove utakmice je da su se u sastavu Mladosti našli 49-godišnji Damir Jakelić, najstariji aktivni nogometaš u Hrvatskoj, i njegov 24-godišnji sin Luka. Doduše, oba Jakelića počela su susret na klupi, s time da je u igru ušao Luka, dok veteranu Damiru trener Igor Stipaničev nije dao prigodu.

– Ovo je prvi put da smo ja i moj sin Luka zajedno bili u sastavu Mladosti. Je, sjedili smo obojica na klupi, ali i to je za povijest. Luka je ušao pred kraj utakmice, a ja nisam zaigrao. Ne ljutim se, budućnost je preda mnom i vrijeme je na mojoj strani. Pa tek mi je 49 godina, a ja namjeravam nositi dres najdražeg kluba još šest godina. Naime, odlučio sam se od aktivnog igranja oprostiti kada napunim 55 godina – pola ozbiljno, pola u šali kazao nam je nakon utakmice Damir Jakelić.


VODICE – MLADOST 1:1
VODICE – Igralište SC-a "Račice". Gledatelja 150. Sudac: Josip Višić (Split). Pomoćnici: Stipe Brajković (Šibenik) i Stipe Vukorepa (Šibenik). Vodice – Mladost 1:1 (1:0). Strijelci: Barišić u 44. za Vodice, a Popov u 64. za Mladost. Crveni karton: Ante Štrkalj (Vodice) u 89. minuti. NAJBOLJI IGRAČ: Marko Grubelić (Mladost).
VODICE: Majić, Vlaić, Mijić, Skočić, Barišić, Junaković, Erceg (od 46. Bačić), Mudronja, Štrkalj, Knežić, Vlahov.
MLADOST: Srdarev, Stipaničev, Burazer, Zadro, Arambašić, Škerić (od 75. Babun), Martin Grubelić (od. 46. Marko Grubelić), Kunčić (od 46. Klarić), Popov (od 83. L. Jakelić), Ferara (od 46. Tabula), Rešić.

23. travanj 2024 18:46