StoryEditorOCM
NogometNajvažnija utakmica jeseni

Trener Šibenika ‘zakopčan‘ do grla uoči velikog derbija: Carević ne otkriva kakvu urotu sprema Zrinskom

Piše Ivo Mikuličin
16. studenog 2023. - 18:55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tko će u nedjelju popodne pobjedonosno nazdraviti čašom osječkog piva u gradu na Dravi!? Na stadionu u Gradskom vrtu tog će dana drugoligaški derbi odigrati lider Zrinski iz malog Jurjevca (op.p. ta slavonska općina, po zadnjem popisu ima nešto više od tisuću žitelja) i Šibenik, dojučerašnji član društva najboljih. Osijek ne spominjemo tek tako, jer momčad Zrinskog, zbog nedostatka uvjeta u svom mjestu, igra na starom osječkom stadionu, a za najveći grad Slavonije veže je i podatak da im je glavni sponzor upravo Osječka pivovara.

Obje momčadi ulaze u najvažniju utakmicu jeseni s više nego pristojnom dotom. Zrinski sa 32 boda, ali i nizom od pet pobjeda u pet zadnjih kola. Šibenčani imaju dva boda manje, ali i statistiku koja govori da nisu poraženih u zadnjih sedam kola, te da se njihovi suparnici (Solin, BSK) nisu osladili pogotkom u posljednja dva ligaška susreta. S epitetom najefikasnije drugoligaške momčadi (29 golova) i impresivnom gol - razlikom od plus 18 (29:11).

- Zrinski je kvalitetna, čvrsta i iskusna momčad. Imaju dobro posložene linije. Uz to ne vape za lepršavom igrom, već na svoj, specifičan način vrebaju na dobar rezultat. Nema sumnje da su njihovi ovosezonski nastup ogledalo pragmatičnog duha trenera Igora Budiše - “zajednički je nazivnik” svih informacija koje smo dobili o drugoligaškom lideru.

image

Trener Zrinskoga Igor Budiša - što je spremio Careviću?

Nikša Stipaničev/Cropix

Uz napomenu da nas spomen trenera Budiše, nekad šibenskog stopera, vraća u najsjajnije doba Šubićevca, točnije u vrijeme “vladavine” trenera Branka Karačića, kad su “narančasti”, igrajući u veznoj liniji svoj poznati romb, osigurali službene europske utakmice, te odigrali finale Kupa Hrvatske sa splitskim Hajdukom, Zato oni, koji desetljećima žive s HNK Šibenik mogu u jednom dahu izdiktirati ondašnju momčad: Blažević, Jurčević, Vidić, Budiša, Medvid - Husmani, Ademi, Bačelić Grgić, Alispahić - Zec, Fuštar.

A minulog vikenda bilo je trenutaka, kad se činilo da će derbi u Osijeku biti još napetiji, neizvjesniji. Pogotovu, kad je Solin na “nemogućem” potopljenom travnjaku u Dugopolju poveo sa 1:0, te dodatno probudio šibenske nade za povratak na vrh. Želje, koje su napadači Zrinskog pokopali na jednostavan, pragmatičan način pogocima iz prekida.

Džokeri s klupe

- Nemojte misliti da je puno bolji bio teren u Bijelom Brdu. Čekao nas je umjetni travnjak s lokvama, nalik na mala jezerca. Uz to domaćin je bio silno napaljen, što je manifestirao na nesportski način. Ne samo brutalnim startovima na granici kartona, već i neprestanim vrijeđanjem naših igrača. Posebice su se, iz posve nepoznatih razloga, okomili na Ivana Božića. I tko zna kako bi sve završilo da uzde utakmice nije čvrsto držao prvoligaški sudac, mladi internacionalac Ante Čulina - unisoni su bili nogometaši Šibenika još u autobusu, koji je žurio iz Slavonije u Dalmaciju, a u kojemu je odzvanjala pobjednička pjesma.

Nije lako bilo šibenskom treneru Careviću prije utakmice. Ne samo zbog saznanja o neugodnom domaćinu, već i činjenice da, zbog tri žuta kartona, nije mogao računati na glavnog “motorina” momčadi Josipa Majića. Pritisnut tim hendikepom Carević se, međutim, odlučio na još dvije, pomalo iznenađujuće izmjene. Na klupi su u prvom poluvremenu ostali “razarač” Roca i najbolji strijelac Torres.

- Spomenute promjene nisu bile, ne daj Bože, zbog lošije forme spomenutih igrača. Ja sam obojici objasnio o čemu se radi. Promjene su imale taktičko značenje ili htjeli smo na teškom terenu lakše ostvariti toliko potrebnu pas-igru. Uostalom, obojica “standardnih” i Roca i Torres su dobili priliku u nastavku susreta. Roca već od prve minute drugog poluvremena - objašnjavao nam je trener Šibenika.

Domaćinu je vidike u Bijelom Brdu zacrnio Iker Pozo sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora. Očito, Španjolac je ovosezonska “crna mačka” momčadi BSK-a. Na sličan način zabio im je efektan pogodak i u prvom susretu (3:0) na Šubićevcu. A Ikerovo buđenje stiglo je za šibenski stožer u pravom trenutku. Već se počelo grintati da Španjolac bježi od maštovitih proigravanja. Da se zadovoljava alibi - potezima, te duge lopte prepušta Roci, čija je prvenstvena zadaća, ipak, da bude razarač suparničke igre na sredini travnjaka.

Što kriti da nas je Pozo svojim efektnim i silno vrijednim pogotkom na umjetnoj travi u Bijelom Brdu (ne)izravno podsjetio i na ovosezonsku premijeru, kad je izuzetno preciznim proigravanjem poslužio Torresa za drugi pogodak u pobjedi protiv Vukovara, koju je upravo njegov kolega u veznoj liniji Ivan Roca “ovjerio” snažnim udarcem iz slobodnog udarca za konačnih 3:0!?

Da je vrijedna pobjeda u Bijelom Brdu pomalo Pirova govori podatak kako će u osječkom derbiju sa Zrinskim izostati “požutjeli” i silno pouzdani Stefan Perić.

Nema rošada

Šibenski prijatelji nogometa, koji su skloni glasnom razglabanju oko mogućeg sastava, vide, među inim, rješenje da se na Perićevoj poziciji pojavi polivalentni Ivan Roca. Međutim, poznavajući Carevićevu trenersku filozofiju, koja nije nimalo sklona rošadama, puno je vjerojatnije kako će on posegnuti za izravnom zamjenom, točnije da će umjesto Perića istrčati Robert Ćosić, koji se itekako iskazao solidnom igrom, kad je mijenjao Josipa Gačića u ulozi središnjeg stopera.

Uostalom, vrlo je vjerojatno da će se Ćosić na osječkom travnjaku osjećati kao kod kuće, s obzirom na činjenicu da je svoj nogometni put upravo počeo kao nada prvoligaša iz grada na Dravi, te da se dugo “kalio” u drugom sastavu Osijeka.

image

Majić i Torres - hoće li opet slaviti protiv Zrinskoga?

Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenske nade u povoljan ishod derbija u Osijeku itekako grije povratak u momčad Josipa Majića, koji svojim neprestanim kretanjem stigne svugdje. I u prvu defenzivnu liniju i u pas-igru i u toliko potrebnu realizaciju.

Carević nije bio previše pričljiv, kad je riječ o tome kakvu će (taktičku) urotu spremiti protiv Zrinskog. Zadovoljio se tek manje-više očekivanim rečenicama:

- Vjerujem da će nam travnjak u Osijeku dopustiti da razvijemo našu prepoznatljivu igru, punu agresije, kretanja i duela. Uostalom, bitno je da nas posluži i vrijeme, koje nam nije bilo baš sklono u Bijelom Brdu.

Ne vjerujemo, također, kako će se “narančasti” osjećati usamljenim na igralištu nemalih dimenzija u Gradskom vrtu. Još od prošlog tjedna Funcuti su počeli s rezervacijama smještaja u okolici Osijeka. Zašto s “rezervacijama smještaja”, pitat će se oni, koji ne idu za tim da se susret Zrinski - Šibenik gotovo poklapa s kolonom sjećanja u gradu-heroju Vukovaru.

Da će mladost Šibenika, koji je grad-heroj na drugačiji način, kao i minulih godina pohrliti prema vukovarskom vodotornju i spomen - grobljima. Da će nastaviti odavno započeto prijateljstvo s malim, nižerazrednim klubom, koji nosi ime po legendarnoj vukovarskoj Mitnici.

17. lipanj 2024 10:53