StoryEditorOCM
Nogometmario carević

Trener Šibenika analizirao prvi dio sezone: ‘Vjerujem da ćemo angažirati dvojicu-trojicu istinskih pojačanja‘

Piše Ivo Mikuličin
15. prosinca 2023. - 12:04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadovoljstvo zbog obilate bodovne bilance i većeg dijela prikazanih igara, te jedva skriveni žal, temeljen na činjenici da prvoplasirani Zrinski bježi “narančastima” nemalih pet bodova, neprestano su se miješali u otvorenom i ugodnom razgovoru s Marijom Carevićem, trenerom nogometaša Šibenika, kao načinu da analiziramo šibensku nogometnu jesen.

– Mi smo “prolistali” neke minule sezone Šibenika u drugoligaškim vodama, te konstatirali da su “narančasti” pod vodstvom kolege Krunoslava Rendulića jesen završili na prvome mjestu s manje bodova od naše bilance u prvih 17 kola, ali je ondašnja momčad svejedno bježala prvim pratiteljima velikih 8 bodova. Ruku na srce, tko je mogao očekivati da će nas preteći Zrinski iz malog slavonskog sela Jurjevac, koji je jedva prošao drugoligaške kvalifikacije – počeo je Carević našu ćakulu.

Naišli smo, međutim, na zid šutnje kad smo našem sugovorniku pokušali nametnuti priču o sudačkom (i inom) pogurancu slavonske momčadi. Priču, o kojoj već pjevaju i (nogometne) ptice na grani. O “igrama” nogometnog podzemlja. Priču, koja se, prvenstveno, temelji na nedosuđenom kaznenom udarcu i (automatskom) crvenom kartonu u drugoligaškom derbiju, odigranom u Osijeku.

– Nije moje da pričam o suđenju. Kad je riječ o utakmici sa Zrinskim ja sam izuzetno nezadovoljan našom igrom. Smjelo tvrdim da je u tom susretu podbacilo barem 9 od 11 šibenskih nogometaša. Baš kao što smo na nevjerojatan način propustili vodstvo od 3:1 u drugom poluvremenu utakmice s Orijentom na riječkoj Krimeji, te konačno poraženi sa 4:5. Nismo baš blistali ni u utakmici u Sesvetama, gdje smo, također, izgubili sva tri boda, a gdje smo dopustili domaćinu da nametne svoju grubu igru – izbjegavao je naš sugovornik priču o sudačkim greškama na račun Šibenčana, u koju mirne duše možemo uključiti i poništen regularan pogodak u Vukovaru. Uostalom, o nedosuđenom kaznenom udarcu u derbiju sa Zrinskim jasno svjedoči slika o prekršaju nad Božićem, koju smo objavili u prošlom broju našeg lista.

Osvježeni kadar

I Carević se, kao i mnogi drugi, slaže da nitko nije očekivao onako neuvjerljiv Šibenik u drugoligaškom derbiju poslije cijelog niza uspjeha i privlačnih nogometnih predstava.

– Imali smo jedan cijeli niz uspjeha: Dubrava, Jarun, Vukovar, Solin, BSK, od kojih su tri utakmice odigrane u gostima. Ne, ne smatram neuspjehom remi u Vukovaru, gdje smo muški ušli u dvoboj. Mi smo, uostalom, sa 33 pogotka najefikasnija drugoligaška momčad, a prema prikazanoj igri i šansama mogli smo postići još toliko golova. Imali smo, ako izuzmemo spomenute utakmice sa Sesvetama i Zrinskim, više od 20 udaraca na suparnički gol po susretu. Još bi se jednom vratio na to nesretno nadmetanje u Osijeku. Silno nam je nedostajao “požutjeli” stoper Stefan Perić. U svim utakmicama na kojima je nastupio, s njegove strane nismo primili nijedan pogodak – hvali raspjevanost svog napada, te Perićevu čvrstinu elokventni Carević.

image

Mario Carević

Ronald Goršić/Cropix

Očito je da trener Šibenika ima potporu klupskog vodstva, posebice vlasnika kluba Željka Karajice i Denisa Brašića. U dobrom je ozračju prošao adventski domjenak igrača, trenera i čelnika kluba. Uostalom, nogometaši Šibenika još uvijek nisu prestali s treninzima.

S izuzetkom trojice (Ivanković, Rovis, R. Brajković) koji su raskinuli ugovore.

– Ne, nije to “čistka”, kako neki to žele protumačiti. Vjerojatno ćemo zahvaliti na suradnji još dvojici igrača. Sve se, naime, temelji na procjeni da to nisu nogometaši čiji su dometi u skladu s neskrivenim ambicijama kluba. Ja sam itekako zadovoljan što smo vrlo brzo stvorili solidnu momčad, sastavljenu, među inim, od pet igrača koji su prije toga cijelu sezonu izbivali s travnjaka i od dvojice dojučerašnjih juniora. Pritom, nismo posegnuli ni za jednim “pravim” prvoligaškim igračem. Vjerujem da ćemo u zimskom prijelaznom roku angažirati dvojicu-trojicu istinskih pojačanja, koji bi, uz naše rekonvalescente Delića, Điru, Osmankovića i Pavičića, stvorili jaku konkurenciju za mjesto u prvoj momčadi. Neke su akvizicije, što kriti, već na vidiku. Osobno bih volio ponoviti svoju priču iz slovenske Krke u Novom Mestu, kad sam zahvalio dvojici dobrih igrača, te s osvježenim kadrom odigrao 25 utakmica bez poraza u proljetnom dijelu prvenstva – rado Carević poseže za slovenskim uspomenama.

Skautska služba

U zadnje se vrijeme u šibenskim nogometnim krugovima puno govori o potrebi aktiviranja skautske službe. O potrazi za mladim igračima. To više što za njima vapi ne samo prva momčad Šibenika, već i juniori, koji su lošim rezultatima u posljednjim kolima stigli u zonu teške borbe za opstanak u Prvoj juniorskoj ligi.

– Ne bih o juniorskim problemima. Ne želim se miješati kolegama u posao, ali podržavam sve glasnija razmišljanja o skautiranju mladih, nadarenih igrača. Dapače, uvjeren sam da u Dalmaciji i Hercegovini ima dovoljno talenata, koji bi rado prihvatili poziv da odjenu narančasti dres – glasno razmišlja trener Šibenika.

Kad je riječ o promjeni u taktici igre, Carević nas je zanijekao, a da smo jedva završili rečenicu. Posebice, u dvojbi treba li igrati s četvoricom u zadnjoj liniji ili, kao dosad, s tri stopera.

– Nemam ja u tom smislu nikakve dvojbe. Zašto bih mijenjao sustav s tri stopera, kad smo u većini utakmica djelovali dominantno!? To ne znači, međutim, da bježim od mogućnosti da igramo s četvoricom u zadnjoj liniji. Uostalom, to vježbamo i na treninzima, a takav stil u obrambenoj fazi smo jasno demonstrirali u dijelu jesenskih utakmica – jasan je Carević.

I tako malo-pomalo došli smo do, za sve klubove, osjetljive teme, preciznije odnosa s navijačima.

– Poslije prvih i nepotrebnih ćakula minulog ljeta Funcuti i ostali šibenski prijatelji nogometa su me prosto oduševili svojom privrženošću klubu. Pa, na zadnjoj utakmici u Vinkovcima imali smo potporu stotinjak naših navijača! Nisu štedjeli ni vrijeme ni novac da potegnu do Slavonije. Uostalom, u svim utakmicama, koje su se igrale u normalnom terminu, mi smo imali i više od tisuću gledatelja na tribinama, čime se ne može pohvaliti ni dio prvoligaša. Ne, nisam bio sretan što smo u zadnje vrijeme igrali ponedjeljkom. Neovisno od toga što se dio televizijskog gledateljstva mogao uvjeriti u potentnost naše momčadi. Uostalom, ne pretjerujem kad kažem da smo najbolju igru pružili protiv Dugopolja na Šubićevcu, u utakmici koja je samo stjecajem nesretnih okolnosti završila neodlučeno. A goste smo, ruku na srce, mogli ispratiti s nemalim brojem golova. Promašili smo, među inim, i kazneni udarac na početku utakmice – hvali Carević Funcute i ostale šibenske prijatelje nogometa.

image

Mario Carević

Niksa Stipanicev/Cropix

Naš je dojam da Carević, baš kao i Funcuti, budan sanja sretno proljeće, bolje rečeno povratak u društvo najboljih. Bio bi to i prekid svojevrsnog šibenskog prokletstva, točnije otkako je neovisne Hrvatske, “narančasti” se nijednom nisu uspjeli vratiti u Prvu ligu već iduće sezone poslije ispadanja iz društva najboljih.

– To nije samo, kako kažete, šibensko prokletstvo. Samo su se nogometaši Varaždina uspjeli vratiti u društvo najboljih odmah već iduće sezone poslije ispadanja iz Prve lige. Vjerujem da će to i nama uspjeti u proljetnih 16 kola, koliko je ostalo do kraja drugoligaške utrke – optimistički je zaključio Carević.

09. rujan 2024 01:47