StoryEditorOCM
NogometTEORIJE ZAVJERE ILI...

Tko su nalogodavci i zašto HNS šuti? Sudačke pogurance koje ovu sezonu ima Zrinski nije imala ni Croatia

Piše Davor Trutin/SN
29. svibnja 2024. - 08:33

U sjeni završnice Supersport HNL-a, u kojoj je Dinamo obranio naslov prvaka, te uzbuđenja pred start Eura, vodi se žestoka, nesmiljena borba za prvaka druge lige. Zrinski OS 1644 i Šibenik ne posustaju niti milimetar, i jedni i drugi su priželjkivali neki kiks rivala, koji se nije dogodio.

Vukovarci su bili blizu da šokiraju Šibenčane na Šubićevcu, a još bliže da to naprave svojim slavonskim rivalima. Bili su jako, jako blizu, ali Zrinski Osječko 1644 pokazala se kao momčad, po tko zna koji put da je mačka sa deset života. I na tome im treba čestitati. Ali Zrinski se u ovoj triler završnici može pohvaliti i sudačkim pogurancima na kojima bi im zavidjela i Croatija iz najboljih Canjuginih dana... Odmah nakon završetka utakmice u Borovom naselju zazvonio nam je telefon, a s druge strane sudački ekspert, koji je kazao kako dosuđeni penal za goste nije smio biti dosuđen, pišu Sportske novosti.

image
Miroslav Slafhauzer/Cropix

- Dosuđeni kazneni udarac za Zrinski nije se smio dosuditi po važećim pravilima nogometne igre. Igrača Vukovara pogodila je lopta odbijena od njegovog suigrača, ruka nije bila odvojena od tijela, nije bila u zraku, a lopta nije išla prema golu. Na zadnjem sudačkom seminaru suci su dobili jasan naputak kako se situacije kao u toj utakmici u Vukovaru ne smiju okarakterizirati kao najstroža kazna - kazao nam je dugogodišnji istaknuti sudac i funkcioner, želeći ostati anoniman, stavivši taj događaj u kontekst s onim iz Zaprešića u kojem je pobjednički gol Zrinskog pao iz zaleđa od najmanje metra.

Isti prekaljeni sudački ekspert pita se, kao i mnogi drugi tko su nalogodavci, i zašto o svemu šuti HNS.

Zašto krovna organizacija šutke prelazi preko tih jasnih kršenja pravila, koji bi na koncu mogli odlučiti prvaka Supersport 1. NL, umjesto sportskog segmenta. Odnosno, da putnik u viši rang bude momčad koja je najbolja na zelenom terenu, bez sudačkih poguranaca, čak i onih eklatantnih, ili bilo kakvih drugih. Da ne govorimo o međusobnim optužbama dviju strana, stimuliranju suparnika, koji očito za cilj imaju odvući meritum na druge pravce. Željeli bismo vjerovati da je sve to samo slučajnost, nesnalaženje, predmet vjerovanja u teorije zavjera i slično. Ali puno je okolnosti i "koincidencija" koji govore suprotno.

Bilo kako bilo, nedjelja će donijeti konačan odgovor. Osječkih 90 minuta u kojima će se nadamo na koncu radovati bolja momčad.

 

18. srpanj 2024 04:53