StoryEditorOCM
Nogomet’PETARDA’ ZA RAZBUĐIVANJE

Težak poraz u Rijeci otkrio brojne slabosti Narančastih; je li povratnik rješenje za ‘rupe‘ u obrani?

Piše Ivo Mikuličin
15. rujna 2023. - 11:04

Vrč ide na vodu dok se ne razbije. Te stare, ali mudre narodne poslovice sjetili smo se u trenucima dok je završavala utakmica Orijent – Šibenik (5:4) na riječkoj Krimeji. S nepokolebljivim dojmom kako su gore od prvog ovosezonskog poraza Šibenčana na riječkom travnjaku detektirane slabosti momčadi, koja se u prva četiri kola s četiri ostvarene "trice" činila ne samo nepobjedivom, već i agresivnom, taktički discipliniranom nogometnom četom.

Kako objasniti detalj kad se kod vodstva od 3:1 pokušava bahato poigravati sa suparnikom tako da vraćaš loptu petom prema natrag, što je odmah kažnjeno riječkim pogotkom!? Upozoravali smo da su, unatoč sjajnom pobjedničkom nizu u prva četiri kola, prekidi silan problem za tri šibenska stopera, pa i za mladog vratara Đakovića.

‘Pola gola‘ domaćih

Na Krimeji je svaka riječka lopta upućena u šibenski kazneni prostor djelovala kao "pola gola" za domaćina. Kako se u samo 45 minuta razvodnila agresivna igra kojom su Šibenčani plijenili u prva četiri kola!? Peti pogodak Orijenta, koji je odsjeo u praznoj šibenskoj mreži poslije riskantnog izleta vratara Đakovića na suparničku polovicu, nije baš svakodnevna slika na ozbiljnim nogometnim utakmicama. Veći dio primjedbi odnosi se, dakako, na drugo poluvrijeme riječke utakmice, kad je prosto "nestao" Šibenik, kakvim se doimao u prva četiri kola. S čvrstom, agresivnom igrom na sredini travnjaka, te brzom transformacijom, kakvom su, uostalom, i pala prva tri pogotka u Rijeci.

image

Baboucarr Faal - trostruki strijelac protiv Šibenika nije znao faliti

Damir Škomrlj/Cropix

Razgovarali smo gotovo prijateljski s trenerom Carevićem prije puta za Rijeku. I on je bio posve svjestan kako izostanak Kemala Osmankovića s mjesta zapovjednika obrane, kojega vjerojatno čeka operacija i dug oporavak, predstavlja nemali problem. Pogotovo što je Stefan Perić izrazio "psihičku nespremnost" da uskoči u momčad.

Suprotno tome, Josip Majić je, unatoč ozljedi ramena, stisnuo zube i istrčao na travnjak kao da njegov nastup nije bio upitan. Ni tri dosuđena (i realizirana) kaznena udarca nisu kraj spomenutih gotovo početničkih propusta bili dovoljni za još jedan šibenski uspjeh.

Istina je da su porazi sastavni dio sporta, ali onakav kakav je Šibenik doživio na riječkoj Krimeji je gotovo nedopustiv. U uskim granicama neprihvatljive dekoncentracije, pa i odustajanja od načina igre, koji je krasio "narančaste" u startnim utakmicama. Ako želimo biti brutalno iskreni, onda nam je poslije nesvakidašnjeg riječkog posrtanja više žao one male skupine šibenskih navijača koja se našla na stadionu na Krimeji nego nogometaša Šibenika. Većina Funcuta ostala je na Baldekinu da bodri domaćeg borca Franu Vukovića na spektakularnoj priredbi "Golden Fight 3".

‘Susjedi‘ iskoristili dar

– Slično nam se moglo dogoditi i u Dugopolju protiv Solina. Samo se tamo sreća poslije izjednačenja domaćina osmjehnula nama, a na Krimeji domaćinu – unisona je skupina žestokih navijača koji su putovali u Rijeku.

Trener Mario Carević razumljivo nije bio raspoložen za analizu nesretnog poraza. Tek nam je dan poslije utakmice poslao SMS poruku: – Ne mogu od muke. Nisam noćas oka sklopio.

image

Trener Mario Carević nije mogao doći sebi nakon šokantnog poraza

Damir Škomrlj/Cropix

I kako to obično biva, jedno zlo ne dolazi samo. Prvi poraz Šibenika poklopio se sa sretnim ishodima momčadi, koje s manje ili više ambicija pretendiraju na vrh. Vukovarci su "minus 1" na gostovanju u Sesvetama pretvorili u pobjedu pogocima u sudačkoj nadoknadi. A za poraz domaćina je, gle slučajnosti, glavni krivac dojučerašnji junior Šibenika Barnabas, koji je u završnici utakmice dobio crveni karton. Novajlija Zrinski je, također, sretno s minimalnim ishodom od 1:0 protiv Bijelog Brda stigao Šibenčane na ligaškoj ljestvici. Istodobno, Dugopolje je s 4:0 isprašilo zagrebački Jarun, te potvrdilo tiha šaputanja na dalmatinskim usporednicama kako će ta iskusna, pa i kvalitetna momčad u novoj sezoni, također, jurišati na vrh.

Poslije riječke utakmice, koja je u drugih 45 minuta otkrila nemale pukotine u šibenskoj igri, posebice u obrani dijagnoza je više nego jasna, no pitanje je za kakvom terapijom posegnuti!? Ako će Stefan Perić, neovisno što je prošao prijelazni rok, i dalje biti "psihički nespreman", je li možda rješenje u povratku Kolumbijca Mese, koji je na Šubićevcu najbolje funkcionirao na poziciji libera, a koji se nije baš osladio odlaskom u Tuzlu!? Dapače, vrlo je brzo došlo do sporazumnog raskida ugovora, što znači da je taj nogometaš slobodan kao ptica. A novi je stoper potreban Careviću kao gladnom feta kruha.

Je li vrijeme da se s mladim vratarom Đakovićem ozbiljnije poradi na izlascima kod centaršuta!? Vrijedi se sjetiti kako je isti problem na Šubićevcu imao i Sinjanin Nediljko Labrović, a sad je upornim radom na riječkoj Rujevici stigao do stalnog člana Dalićeva reprezentativnog popisa.

‘Crna mačka‘ s Krimeje

Najteže je, nema sumnje, treneru Mariju Careviću, koji iz kola u kolo upozorava kako na ne baš uređenim travnjacima njegovu momčad čekaju neugodni suparnici. Da je drugoligaška utrka puna neugodnih krivina, iza kojih te čeka napaljeni suparnik.

Vrijedi, neovisno o tome što je trener Šibenika okupio na Šubićevcu posve novu momčad, ponoviti kako je riječki Orijent bio i ostao šibenska "crna mačka". Da je klub s Krimeje i kod ne tako davnog ulaska (povratka) "narančastih" u Prvu ligu u dvije utakmice nanio Šibenčanima dva poraza.

image

Šibenski veteran Stipe Bačelić-Grgić

Damir Škomrlj/Cropix

A u ponedjeljak na Šubićevac stiže još jedna šibenska "crna mačka", vinkovačka Cibalia, koja je pobjedom nad Solinom (3:1) dodatno zgusnula drugoligaški vrh, gdje se pet klubova stisnulo u razmaku od samo tri boda. Vinkovčani su, vrijedi kao podsjetnik, prije osam sezona anulirali prednost Šibenika na vrhu od čak 11 bodova, te ostali netaknute mreže u "majstorici" za prvo mjesto na Šubićevcu, iako su gosti završili utakmicu s dva igrača manje.

Bilo bi, stoga, dobro da utakmicu (poraz) s Orijentom nogometaši Šibenika (i ne samo oni!) shvate u stilu popularnih Gibonnijevih stihova "Ovo mi je škola". I ne dopuste da se ta škola i u idućim kolima skupo plaća.

Prvi gol neregularan!?

TV slika nam sugerira kako je prvi gol Orijenta bio neregularan. Najprije nije dosuđen očit slobodni udarac na Torresu, a potom je riječki strijelac zatresao mrežu iz nedozvoljene pozicije, iz zaleđa.

No, kako je ta nepravda anulirana vodstvom Šibenika od 3:1, a suci (op.p. Pečarića je u poluvremenu, zbog ozljede, zamijenio Dadić) triput pokazali na bijelu točku za goste, ne čini nam se baš umjesnim potencirati priču o suđenju, a pogotovu krivce za nesretni poraz tražiti u arbitrima.

Perić se, ipak, zagrijavao!

Stefana Perića je u nastavku igre trener Mario Carević, ipak, poslao na zagrijavanje unatoč “psihičkoj nespremnosti”. No na kraju je umjesto nesigurnih stopera mijenjao napadače, ostavljajući dvojbu jesu li se takvi potezi baš osladili.

image

Stefan Perić

Nikša Stipaničev/Cropix
03. svibanj 2024 06:54