StoryEditorOCM
NogometMarko Bulat

Talentirani veznjak donio je Šibeniku najveći transfer u povijesti kluba: Ovo je dokaz da se iz manjeg kluba može ostvariti milijunski posao

Piše Davor Trutin/SN
15. veljače 2021. - 16:14

Za mnoge će pandemijska 2020. i početak 2021.godine ostati u najružnijem sjećanju. Ali, ne i za mladog nogometaša Šibenika Marka Bulata. Devetnaestogodišnji nadareni veznjak i kapetan momčadi sa Šubićevca prije nekoliko dana potpisao je ugovor života.

Šestogodišnja vjernost Dinamu osigurat će mu nešto što je ogromnoj većini njegovih vršnjaka samo san, a njegovom matičnom klubu rekordnu odštetu. Početak karijere kao iz najljepših bajki.

-Ovo je stvarno fantastičan osjećaj. Istina, može se reći i nagrada za jedan trud, u protekle tri godine koliko igram u prvoj momčadi, ali i kroz cijeli moj boravak u klubu. Želio bih se zahvaliti svima koji su mi omogućili ovo, naravno da je to uz moj trud i talent velika zasluga mojih suigrača, cijele ekipe, trenera. Sada sam iskočio ja, za pola godine, godinu će netko drugi. Tu je i uprava kluba, moj otac, stric koji su vjerovali u mene.

Sa 19 godina donijeti svom matičnom klubu rekordnu odštetu je također nešto posebno?

-To je samo dokaz da je Šibenik jedan ozbiljan klub ali i dokaz da mladi igrač može iz jednog tako manjeg kluba ostvariti milijunski transfer. Isto tako pokazali smo da je Šibenik bitan klub u HNL-u.

Govori se o iznosu od 1,5 do 2,2 milijuna eura kolika je vrijednost tranfera. Bez obzira na iznos sigurno si nadmašio dosadašnje rekordere Tomića i Zeca koji su svojim transferima napunili šibensku blagajnu i tako ušli u klupsku povijest?

-To mi je bila davna želja, kada sam počeo ozbiljnije trenirati pratio sam te podatke o rekordnim transferima. Sanjao sam da baš ja donesem Šibeniku najveći transfer u povijesti. Ermin Zec je ostvario posao od 2 milijuna. Zato još jednom hvala klubu koji je vjerovao u mene, i kada nisam bio na visini. Ali, vjera se isplatila svima.

Otkad traje zanimanje i praćenje maksimirskog kluba?

-Ne znam točno otkad me prate ali u nedavnom razgovoru s vama za SN to mi je bio prvi glas da se govori o želji Dinama da me dovedu već ove zime. Već sutradan otac mi je rekao o želji Dinama, i otišli su on i stric Ivan, inače sportski direktor na razgovor u Maksimir. Nije to bilo jednostavno ispregovarati, ipak se radilo o milijunskom transferu, najvećem poslu kluba u povijesti, o mojim uvjetima, i mnogim drugim detaljima. Eto, sve se na koncu riješilo i sada sam postao član Dinama, i iznimno sam sretan zbog toga.

U Dinamu očito puno očekuju od tebe obzirom na novac koji su odlučili potrošiti, raduješ li se novim izazovima u karijeri, borbi za trofeje, nastupima u Ligi Prvaka, EL, velikoj pozornici?

-Pa, naravno, ali meni novac nije primarna stvar. Velika mi je želja pokazati koliko mogu u jednom tako velikom klubu, našem najvećem klubu ali i u regiji. Veselim se svim izazovima i siguran sam da ću opravdati ukazano povjerenje ljudi iz Maksimira. Dugo smo pričali o tome što se od mene očekuje u Dinamu, dobio sam uvjeravanja da će stati uz mene, da ću imati minutažu i prostora za napredak i kada bude manje dobrih utakmica. Velika su njihova očekivanja, i dobio sam dojam da od mene očekuju da ću kroz neko vrijeme postati jedan od oslonaca momčadi iz Maksimira. To je velika čast ali i odgovornost, i radujem se tim izazovima.

Na kojem te mjestu u momčadi vide u Dinamu?

-Rekli su da me vide na poziciji osmice, da igram što bi Englezi rekli na box to box poziciji. Dakle, na svim mjestima u veznom redu.

U svlačionici Dinama čekaju te takve marke redom reprezentativci na čelu sa sugrađaninom Arijanom Ademijem, koji je imao sličan put kao ti?

-Radujem se što ću biti dio takve ekipe, sretan sam i želim se dokazivati u tako kvalitetnom društvu. Puno je Šibenčana prije mene krenulo ovakvim ili sličnim putom, i velika mi je želja da dosegnem njihove karijere u Dinamu, a možda ih i nadmašim.

Je li ti još žao što prošle zime nisu završio na Camp Nou ili Ettihadu o čemu si govorio?

-U tim trenutcima sigurno da sam bio žalostan, jer ne događa često da imaš takve ponude i mogućnosti. Ali, brzo sam to zaboravio, i okrenuo se radu. I, evo svojim igrama u Šibeniku, uz cijelu ekipu pokazalo se to ispravnim putom.

Ostaješ još do kraja ove sezone u Šibeniku na posudbi, hoće li se ovaj transfer odraziti na tvojim igrama, motivu?

-Ništa se neće promijeniti u mom odnosu. Dapače, klub će me sada možda gledati još kritičnije, vagati svaki moj potez, navijači također. I, ničim neću i ne želim kompromitirati moj odnos sa Šibenikom do zadnje minute koju ću provesti ovdje, neću dozvoliti da bude nekih upitnika oko mog imena, statusa. Davat da ću sve od sebe kao i do sada, čak i više da dokažem kako je Dinamo s pravom napravio ovakav transfer, odnosno da nisu pogriješili sa mnom.

Kako će ti biti doći na Šubićevac u „krivom“ dresu protiv svoga kluba?

-Meni će uvijek biti gušt doći na Šubićevac, u moj klub, moj grad. Ovo je moj dom, jedini klub u karijeri. Nadam se da će me ljudi, navijači prihvatiti.

Kako vidiš na budućnost Šibenika, hoće li zadržati prvoligaški status i možda u nekoj bliskoj budućnosti postati važniji faktor u HNL-u?

-To mu od sveg srca želi, i to Šibenik zaslužuje. Ima sve pretpostavke za to, klub mora živjeti i stvarati svoje temelje za budućnost na mladim igračima, od kojih će živjeti. I ovaj moj transfer to najbolje pokazuje. Ne bojim se za Šibenik, ostat će bez problema u Prvoj ligi i krenuti naprijed.

Otac Joso je igrao u Hajduku, možda će neki biti razočarani da jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa neće završiti na Poljudu. Je li bilo nekih kontakata ranije sa Splićanima?

-Bilo je nekih kontakata u mlađim uzrastima ali to je bilo u vrijeme kada sam igrao neozbiljan nogomet. Svaka čast svima ali Dinamo je milijun puta najveći klub na ovim prostorima, na Balkanu i ni jedan klub u HNL-u se ne može mjeriti s veličinom Dinama. Zato sam presretan da smo mogli odraditi ovaj veliki transfer.

Smatraš li da će tvoj odlazak u Dinamo ubrzati tvoj reprezentativni status, možda već ovo ljeto i poziv u U21 vrstu, a ne tako daleko i u dres Vatrenih?

-Iskreno se nadam, prošao sam sve reprezentativne selekcije, i sada sam bio kapetan Šibenika, prvoligaške momčadi sa 19 godina, koja se ravnopravno bori s klubovima koji imaju neusporedivo veće proračune. Nadam se i želim to svim srcem, da me izbornik ima u svim planovima.

24. travanj 2024 19:30