StoryEditorOCM
Nogometbrojčanik prvenstva

SuperSport HNL u brojkama: evo koji su najvrjedniji igrači lige, koliko je stranih trenera na prvoligaškim klupama...

Piše Frane Vulas/SD
15. srpnja 2022. - 13:52

1 naslov prvaka u posljednjih 17 sezona HNL-a nije osvojio Dinamo. U periodu od 2006. do 2022. godine klub iz Maksimira bio je prvak Hrvatske čak 16 puta. Jedini put „modri” titulu prvaka nisu osvojili u sezoni 2016/17 kada je prvo mjesto pripalo Rijeci koju je tada vodio slovenski stručnjak Matjaž Kek.

2 puta nogometaši Šibenika osvojili su četvrta mjesta u HNL-u što je dosad bio najbolji rezultat kluba u natjecanju. Dogodilo se to u sezonama 2006/07, u povratničkoj sezoni kluba u elitnom rangu (treneri su tada bili Ivan Pudar i Anel Karabeg), kao i u sezoni 2009/10 (momčad su tijekom te sezone vodili Ivica Kalinić, Anđelko Godinić i Branko Karačić) kada je izboreno i finale kupa i povijesni prvi nastup u Europi. Momčad Šibenika prošle sezone zauzela je 8. mjesto, a sezonu ranije prvenstvo je okončala na šestoj poziciji. Ovo će biti ukupno 21. sezona Šibenika u elitnom rangu hrvatskog nogometa.

3 strana trenera trenutno na svojim klupama imaju klubovi SuperSport HNL-a. Momčad Hajduka vodi Litavac Valdas Dambrauskas koji je ranije u karijeri radio i u Gorici, Španjolac rođen u Urugvaju Gonzalo Garcia na klupi je Istre 1961 kao i prošle sezone, dok Austrijanac hrvatskih korijena Damir Čanađi od ovog ljeta vodi Šibenik. Sedmorica domaćih trenera u ligi su Ante Čačić iz Dinama, Nenad Bjelica iz Osijeka, Dragan Tadić (Fausto Budicin) iz Rijeke, Silvijo Čabraja iz Lokomotive, Samir Toplak iz Gorice, trener Slaven Belupa Zoran Zekić dok je na klupi Varaždina Mario Kovačević.

4 kluba osvajala su dosad naslove prvaka Hrvatske u dosad odigranom 31 izdanju HNL-a. Dinamo (Croatia) je prvak Hrvatske ukupno bio 23 puta, Hajduk je sve skupa osvojio šest titula, dok su po jednom naslov najbolje momčadi države osvajali Zagreb u sezoni 2001/02 i Rijeka u sezoni 2016/17.

5 godina prošlo je otkako je RNK Split napustio elitni rang hrvatskog nogometa. Momčad s Parka mladeži u 1. HNL provela je ukupno sedam sezona između 2010. kada su kao prvaci Druge HNL izborili ulazak i 2017. godine kada su kao posljednja momčad natjecanja napustili ligu. Najveći uspjeh Splita ostvaren je prve sezone (2010/11) kada su „crveni” pod trenerom Ivanom Katalinićem prvenstvo završili na trećem mjestu. Ispred Splita te sezone bili su samo Dinamo i Hajduk te je time tada izboren i povijesni prvi nastup u europskim natjecanjima.

6 titula prvaka Hrvatske osvojio je dosad Hajduk. Posljednji put naslov najbolje momčadi u državi „bijelima” je pripao 2005. godine. Prethodno je klub s Poljuda prvo mjesto osvajao 1992., 1994., 1995., 2001. i 2004. godine. Od posljednjeg naslova prvaka Hajduka prošlo je sada već 17 godina, do iduće će proći najmanje 18. To znači da će to biti najduži period „suše” između dva osvojena naslova državnog prvaka u povijesti kluba. Prethodno je to bilo razdoblje dugo 16 godina između 1955. i 1971. godine kada je napokon dugo očekivana titula sletjela u grad pod Marjanom.

7 dalmatinskih klubova dosad se natjecalo u HNL-u u ukupno 31 sezoni ovog natjecanja od hrvatske samostalnosti. Uz aktualne članove SuperSport HNL-a Hajduk i Šibenik, u elitnom rangu još su nastupali i Zadar (19 sezona), Split (sedam sezona), Dubrovnik (tri sezone), Primorac iz Stobreča (dvije sezone) te Neretva iz Metkovića (jednu sezonu).

8 trenera promijenio je Hajduk u posljednje tri sezone. Od početka sezone 2019/20 na klupi „bijelih” sjedili su Siniša Oreščanin (smijenjen nakon eliminacije od Gzire), Damir Burić, Igor Tudor, Hari Vukas, Boro Primorac, Paolo Tramezzani, Jens Gustafsson i aktualni trener splitskog sastava Valdas Dambrauskas. 

9 posljednjih sezona format natjecanja u elitnom rangu je Liga 10 i igra se četverokružno, ukupno se odigra 36 kola. Taj sustav na snazi je još od sezone 2013/14. Prethodno se često mijenjao broj klubova u ligi koja je imala od 12 klubova koliko je primjerice bilo momčadi u prvoj sezoni 1992. (tada se igralo dvokružno, posljednja sezona s toliko klubova bila je 2012/13) pa sve do rekordnih čak 18 klubova koliko ih je nastupalo u sezoni 1993/94. U nekim sezonama Lige 12 u drugoj fazi natjecanja igrala se Liga za prvaka i Liga za ostanak. 

10 godina trebalo je proći od posljednje „titule” viceprvaka Hajduka. Klub s Poljuda ponovno je prošle sezone zauzeo drugo mjesto u domaćem prvenstvu. To je bio prvi put nakon sezone 2011/12 da je Hajduk domaće prvenstvo okončao kao drugoplasirani. Tada je momčad s Poljuda do drugog mjesta vodio trener Mišo Krstičević.

Top 10 najvrijednijih igrača po Transfermarktu (u milijunima eura)

Luka Ivanušec (Dinamo)......12,5 
Mislav Oršić (Dinamo)............10 
Dominik Livaković (Dinamo)...8,5 
Josip Šutalo (Dinamo)..............8
Marko Livaja (Hajduk)...........7,5
Arijan Ademi (Dinamo).........6,5
Bruno Petković (Dinamo).........6
Lukas Kačavenda (Lokomotiva)...5
Rasmus Lauritsen (Dinamo).....5
Filip Krovinović (Hajduk).........5

25. travanj 2024 00:02