StoryEditor
NogometNarančasti grubo oštećeni

Suđenje u Puli prelilo čašu strpljenja na Šubićevcu. Josip Bulat: ‘Bio je čisti penal za nas! Ako suci to ne vide, neka idu oftalmologu!‘

Piše Davor Trutin/SD
6. ožujka 2021. - 11:28

Pulska nogometna arena na Drosini ponovno je bila tužno poprište za Šibenèane. Za razliku od posljednjeg međusobnog dvoboja na istom stadionu Narančasti su u petak imali domaćina na pladnju.

Zelenožuti su bili u minusu od jednog gola, s mišlju na položaj na ljestvici. U tom trenutku i s čak -15 bodova u odnosu na Šibenčane istrčali su Jumićevi igrači u drugih 45 minuta. I, kao u nekom e-sportu, video igrici za petnaestak minuta sve se okrenulo naglavačke.

Nesmotren penal i loše reakcije obrane doveli su Puljane iz beznađa u win situaciju. Šibenik je u tim momentima izgledao kao neko društvo koje se slučajno zateklo na terenu. Uspjeli su se doduše nekim izmjenama i promjenom sustava ali ponajprije stavom nešto trgnuti ali na njihovu žalost bilo je to (pre)kasno i (pre)malo.

Možda su pomislili da će se ponoviti Lokomotiva i na kraju lagana pobjeda 0:4, koja će doći sama po sebi. Ponovila se Koprivnica kada su imali 0:2 i primili dva laka komada u dvije minute. Sada čak tri! Zbog čega se događaju takvi blackouti u momčadi, koja nije više ni tako mlada, ni neiskusna?

Dio odgovora vjerojatno se krije u pristupu. Iako su dobili prvo poluvrijeme sjajnom individualnom akcijom mlađeg Sahitija na odličnu loptu Raka, Šibenik u tih 45 minuta nije ostavio dojam momčadi koja u potpunosti kontrolira događaje na terenu. Previše je tu bilo komocije u nekim trenucima, alibi igre, premalo preuzimanja rizika.

Vidljivo je bilo da domaćin pod silnim pritiskom imperativa na agresivniji pristup nema rješenja. Možda je u pitanju i akumulirani umor, Šibenikovu sezonu iznijela je skupina igrača njih 12, 13 na kojima se vidi i osjeća zamor materijala. I, u obrani ali i vezi, a posebno u užoj obrani.

Čak u napadu nije bio toliki hendikep neigranje Denija Jurića i Princea (zajedno su zabili 13 golova u HNL). Postignuta su dva gola, i kada se krenulo na sve ili ništa stvorilo se još nekih prilika, ali i dvojbenih situacija o kojima je nakon susreta progovorio predsjednik Josip Bulat.

Jasno je i da Bailone nije taj koji će donijeti vrijednost više. Ukratko, mogao je Šibenik već u Puli riješiti 90% briga oko ostanka, Puljane definitivno zakovati na dno. Ovako nije ništa (još)puno izgubljeno, još manje alarmantno. Ali, da se momčad i stožer i svi u klubu trebaju prodrmati to je sigurno.

Nakon utakmice nazvao nas je čelni èovjek šibenskog prvoligaša. Nije nazočio pulskom porazu svoje momčadi, jer je bio na sahrani svog bivšeg trenera Zlatka Kranjčara. Ali, termin poziva i ton prvog glasa dao je nazrijeti da nešto ima važno reći. -

Gledao sam utakmicu na tv-u, i odmah moram reći da smo oštećeni. Poslao sam vam video zadnje akcije u kojoj igrač Istre zakašnjelom reakcijom radi prekršaj nad našim igračem. Bio je to čisti penal, ali sudac Bel se nije oglasio, a vidim da ni VAR nije reagirao i pozvao Bela da tu situaciju pogleda u miru. Zbog čega plaćamo te kotizacije za suđenje, za tu tehnologiju pitam se. Nitko me ne može razuvjeriti da to nije bio penal. Glavni sudac je bio blizu, ako nije vidio onda ne zna svoj posao, ili neka ide liječniku za oči – kazao je Bulat, nastavivši:

- Ovo nije bila jedina greška na štetu Šibenika ove sezone, u Gorici nam nisu ponovili izvoðenje penala, pa opet u Gorici nije za Šibenik dosuđen kazneni udarac nakon očitog kažnjivog igranja rukom domaćeg stopera. Čak mi je i predsjednik Gorice nakon utakmice rekao da je to bio penal za nas. U Šibeniku nam ne sude penal nakon prekršaja nad Jurićem, pa na Pandži.

Za Goricu se nad Lovrićem svira penal nakon zakašnjelog starta, a sada u Puli ne. Gdje su ti kriteriji, ma mogu oni pričat šta hoće, ali nitko me neće razuvjeriti da je ovo u Puli bio čisti penal.

Protiv Belupa se svira penal nakon Pandžine ruke, a u Gorici nakon iste situacije nema penala za nas. Toliko je grešaka na našu štetu, imam toliko poziva i morao sam reagirati sada- 'izbiflao' je formalno prvi čovjek Šubićevca.

Postavlja se pitanje zašto su se sa Šubićevca onda oglasili tek sada?

-Mnogi me to pitaju, iz cijele Hrvatske. Htio sam šutjeti, ne dizati tenzije ali vidim da nas suci kontinuirano zaj….Ne želim i neću više šutjeti. Ovo u Puli mi je prelilo čašu strpljenja. Ako Matoc u VAR sobi ne vidi dobro onda neka ide oftalmologu, ili neka se ostavi svoga posla. Baš kao i Bel neka više ne sudi. Ili ćemo raditi kako treba, boriti se svi zajedno ili ćemo dignuti ruke od svega, i odustati, treće ne vidim- odgovara Josip Bulat.

Neki će reći da Šibeniku nitko nije kriv jer su imali vodstvo?

- Istina, mogli smo zabiti tri gola, ranije sve riješiti ali to je nogomet. Ali, neće mi ni krasti- veli predsjednik Nadzornog odbora Šibenika.

Krije li se možda nešto dublje iza svega?

-Ne znam da li se krije i zašto, ali mi zbog tih stvari imamo manjak bodova. Ako se namjerno griješi onda imamo veliki problem – završio je Josip Bulat svoj istup u kasnim satima u petak.

Nema sumnje da će i ovaj njegov istup potaknuti reakcije, i nove komentare na račun suðenja u HNL-u. Na žalost gotovo svako kolo se dogodi neki novi slučaj. A, nervoza kod mnogih kako se bliži kraj sezone raste do usijanja. Pitanje je samo s kojim ishodom.

item - id = 1082106
related id = 0 -> 1147340
related id = 1 -> 1146351
01. prosinac 2021 23:39