StoryEditorOCM
Nogometvažna karika

‘Šubićevac mi je ukrao komad srca‘: postaje li Ivica Batarelo novi zapovjednik šibenske obrane? Evo što nam je ispričao ovaj bivši kapetan Hajduka

Piše Ivo Mikuličin
26. lipnja 2021. - 19:44

Poslije pomalo iznenadnog odlaska iskusnog Gordona Schildenfelda očekivalo se da će ulogu zapovjednika obrane na Šubićevcu preuzeti drugi potencijalni povratnik, iskusni Ante Kulušić, no što vrijeme više odmiče sve je veća vjerojatnost da će tu važnu poziciju u šibenskom sastavu zauzeti 23-godišnji Ivica Batarelo. Momak, koji korijene vuče iz Sinjske krajine, a koji je tri godine bio kapetan druge momčadi Hajduka.

- Spreman sa za tu ulogu. Još uvijek se ne zna hoće li Kulušić staviti potpis vjernosti klubu, ali ja sam, kako rekoh, pripravan i za opciju bez njega. I ne trebate strahovati da će šibenska obrana u idućoj sezoni biti puno slabija. Konkurencija za zadnju liniju je dovoljno jaka i poslije Šifina odlaska. Jednako sam uvjeren da ćemo opet imati solidnu momčad – počeo je Batarelo ležernu, gotovo prijateljsku ćakulu.

Šifina škola

Dobra pozicijska igra je glavna odlika našeg sugovornika, no nije propustio priliku da potencira koliko mu je u tom smislu koristilo igranje u paru s već spomenutim Schildenfeldom.

- Šifo je bivši reprezentativac, top-igrač. Od njega mogu puno naučiti i iskusniji nogometaši od mene, a kamoli ja, koji sam bio jednako željan prvoligaških nadmetanja i njegovih mudrih savjeta. Ne, nisam samo ja profitirao Šifinom nazočnošću. Svi smo upijali njegove pokrete i savjete. Donio nam je toliko potreban mir u igri – hvali Batarelo Gordona Schildenfelda.

Baš kao i Šifi bivši hajdukovac može itekako biti zahvalan i bivšem treneru, Španjolcu Sergiju Escobaru. Njegovim dolaskom dobio je u novom sustavu, sa četiri igrača u zadnjoj liniji, stalno mjesto u momčadi.

- Naravno da sam mali dužnik Escobaru. Svi govore da sam dobro odigrao i prvu utakmicu na Šubićevcu, kad smo zabilježili i prvu prvoligašku pobjedu (3:2) nad zagrebačkom Lokomotivom, ali…Malo tko može pokazati svoju pravu vrijednost, ako ne igra u kontinuitetu. A Escobar mi je pružio tu mogućnost – iskazuje naš sugovornik zahvalnost bivšem treneru.

Escobara je na Šubićevcu naslijedio još jedan Španjolac Mario Rosas. Kao da je novi kormilar na brzinu pokupio mnoge simpatije u šibenskom prvoligašu. Od pomoćnog trenera Ivice Matasa do klupskog čelnika Jure Zoričića.

- Ni ja nisam daleko od stava Matasa i gospodina Zoričića. Živimo u svijetu, u kojemu je najveći kompliment za čovjeka da je normalan. A moj je prvi dojam da je novi trener i više nego normalan čovjek. Svima je prišao ljudski, sa željom da se približi gotovo svakom igraču. Iako je prerano za konačne zaključke, čini mi se da itekako razumije suvremeni nogomet – uvjeren je Batarelo.

Dobra atmosfera

Stasiti Sinjanin rado spominje svoje suigrače u obrani Bilića, Kvesića… Pa, i one mlađe poput Grdića i Raka. A oni mu, posebice Karlo Bilić uzvraćaju ne isti način. Neovisno o tome što su konkurenti za ista mjesta u momčadi.

- U našoj je momčadi cijelu sezonu „kraljevala“ dobra atmosfera, pa nije ništa čudno što me Bilić hvali. Drago mi je ćuti da ste i vi, šibenski novinari odavno „zapeli“ za mene, sugerirali klupskom vodstvu da me angažira. Bez lažne skromnosti, vjerujem da sam svaki put odigrao dobro, kad sam s drugom momčadi Hajduka stizao na Šubićevac – ne bježi naš sugovornik od svojih splitskih dana.

Samo se, međutim, široko osmjehnuo kad smo mu spomenuli kako se kao bivši hajdukovac silno radovao pobjedi Narančastih (1:0) u Poljudu.

- U Hajduku sam rođen kao nogometaš. Neraskidivim emotivnim nitima vezan sam za Poljud, Split. No, Šibenik mi je, priznat ću, ukrao komad srca. Kao klub i tipični dalmatinski grad. U narančastom dresu dobio sam priliku igrati prvoligaški nogomet. Kako se onda ne bih radovao pobjedi momčadi, čije boje branim i u gradu, gdje se osjećam više nego ugodno!? Dakako, u dnu duše ostao mi je žal što nisam dobio pravu priliku u Hajdukovom dresu. No, u principu nemaju smisla rasprave u stilu „što bi bilo da je bilo“. Moje će nogometne ambicije ostati vezane još najmanje jednu sezonu za Šubićevac. A onda? Možda i produžim vjernost Šibeniku, ako ne stigne neka dobra, unosna ponuda. Pogotovu iz inozemstva – iskren je Batarelo.

Na svom nogometnom putu naš sugovornik je imao, unatoč još relativno mladim godinama, niz postaja: Hajduk, Solin, Dinamo, Adriatic, Krško… Splitska adresa i privremeni boravak u Šibeniku nisu ga, međutim, do kraja odvojili od Lučana, mjesta njegovih korijena. Nije riječ o Lučanima u Srbiji, već o mjestu Lučane u predgrađu Sinja. Tamo, gdje teče rječica Sutina, a gdje je prezime Batarelo često. Iz istog su mjesta Vice John Batarelo, sociolog i katolički aktivist, te nedavno preminuli Mirko Batarelo, kojega su zvali i „vražjim odvjetnikom“.

- Uspijem kraj svih obveza dva-tri put mjesečno stići na obale Sutine. No, ovih dana mi se i ne da baš do mojih Lučana. Zbog vrućine i zmija, koje „kraljuju“ uz rijeku. Bolje da Šibenik u novoj sezoni, baš kao i prošle, „ugrize“ nekog od vodećih klubova nego da me ugrize zmija uz Sutinu – (polu)ozbiljno je završio Batarelo.

03. svibanj 2024 23:12