StoryEditorOCM
Nogometdario dabac

‘Stvaramo jedan novi Šibenik, treba nam još pojačanja‘: razgovarali smo s novim sportskim direktorom na Šubićevcu

Piše Ivo Mikuličin
10. srpnja 2022. - 19:00

– Zadovoljan sam, itekako zadovoljan odrađenim pripremama u Sloveniji. Imamo mladu, potentnu momčad, od koje tek očekujemo pojedinačne iskorake. Prava su pojačanja bivši reprezentativac Duje Čop i iskusni Austrijanac Patrick Salomon. Ostalima još uvijek bolje pristaje etiketa perspektivnih igrača. Uvjeren sam da će Čop i Salomon na svoj nesebičan način pomoći mladim nogometašima u razvoju. Prvi jasno demonstrira kretanje suvremenog napadača, dok će drugi zatvoriti neke prošlosezonske rupe na sredini travnjaka – otvorio je našu ćakulu bez posebnog uvoda novi sportski direktor HNK Šibenik Dario Dabac

Razgovor, koji je bio više nalik na izmjenu mišljenja nego na "klasičan" intervju. Pritom je, što kriti, u ćakulu povremeno uskakao i Zlatko Stanković, novi voditelj Škole nogometa na Šubićevcu.

Očigledno je da stručnom stožeru nije bilo nimalo lako na pripremama u Sloveniji. Čak osmoricu igrača iz treninga je udaljio blagi oblik koronavirusa. Trebalo je, uostalom, homogenizirati raznoliku skupinu nogometaša, među kojima je čak 11 novajlija.

– Htio bih, prije svega, zahvaliti klupskom vodstvu, koje nam je omogućilo pripreme u gotovo optimalnim uvjetima. Na Kranjskoj Gori i na Bledu. Trener Damir Čanadi i ja kao sportski direktor ne krijemo nemale ambicije za projekt na Šubićevcu. Sa željom da se naša razmišljanja samo preliju na igrače. Da oni budu jednako ambiciozni u novoj sezoni. Jasno je da je prvoligaška utrka nekima limit, nekima je Šubićevac tek prolazna postaja, ali sam uvjeren da je većina novih igrača doživjela Šibenik kao dobru priliku u karijeri. Kao dobar ambijent za nogometno dokazivanje – vjeruje Dabac.

image

Dario Dabac, Marino Jurić i Damir Čanadi

Milan Balaban/HNK Šibenik

Bravo Mini i Matiću

Jesu li klupski čelnici malo pretjerali u broju novih igrača? To pitanje se nerijetko zakotrljalo šibenskim sportskim kuloarima. Bilo je neizbježno i u našem razgovoru. No, Dabac ga je dočekao posve spremno. S očito pripremljenom i argumentiranom "kontrom".

– Ne, nismo pretjerali. Dapače, nemam ništa protiv još nekog pojačanja. Dva ili tri igrača. U obrani i na desnom boku. Imamo dobru konkurenciju u špici i na krilima, te u veznom redu. Znam da se očekivalo više pojačanja u zadnjoj liniji. I ja sam razmišljao slično. No, poslije pripremnih utakmica učinilo mi se da novi stoper i nije prijeko potreban. Ugodno su me svojim izvedbama iznenadili Kolumbijac Mina, koji se dobro snalazi na lijevom stoperu, te Sinjanin Mislav Matić. Suprotno tome, nismo zadovoljni onim što je na pripremama pokazao bočni Adam Benić. Zato je dobio "papire" za nesmetani odlazak sa Šubićevca – usmjerili smo ga u BSK iz Bijelog Brda. Jednostavno je objašnjenje, potrebe za velikim brojem akvizicija. Imamo 36 ligaških utakmica, čekaju nas i igre u Kupu Hrvatske. Nova će sezona, uostalom, biti bitno drukčija od ranijih. Prvi put će jesenski dio biti kraći od proljetnog. Ovo "proljetni" shvatite uvjetno, jer će se dobar dio kola igrati u zimskim uvjetima – objašnjava i upozorava novi sportski direktor Šibenika.

Darija Dapca, kao i većinu navijača Narančastih muči brojka od 75 primljenih pogodaka u prošloj sezoni. Kao najbolji znak propusnosti u veznoj i zadnjoj liniji.

– Broj primljenih pogodaka moramo svesti na pedesetak. Kako ćemo to riješiti!? Boljim sustavom igre i taktičkom disciplinom. Naši su igrači i brzi, i motorični. Spremni na odgovornu igru u obrani, ali i toliko potrebnu tranziciju. Pritom stručni stožer ne leti u nerealnim očekivanjima. Rado koristim Dalićevu izreku "da moramo biti ponizni" i svjesni da stvaramo novu momčad, novu igru – jasan je Dabac.

Nije bilo teško zamijetiti kako vodstvo Šibenika, neovisno o gotovo svakodnevnim ponudama vodećih hrvatskih klubova, na diskretan način bježi od posudbe njihovih mladih igrača. Očito je da se takva vrsta transfera ne uklapa u dugoročno zacrtanu politiku na Šubićevcu.

Mogućnosti otkupa

– Svi su aktualni prvotimci naši igrači. S izuzetkom hajdukovca Dolčeka i Japanca Araija. No, i njihove posudbe kriju povoljne mogućnosti otkupa. Moramo otvoriti stabilizacijski proces u klubu s naglaskom na pružanje šansi mladima. Rado bih kao dugoročne ciljeve istaknuo nogometni kamp u Crnici i ulaganje u Školu nogometa. Zato smo posegnuli za tako iskusnim stručnjakom kao što je Zlatko Stanković. Imali smo više nego ozbiljan razgovor s trenerima u omladinskom pogonu – pomalo bježi Dabac od potenciranja bliskih natjecateljskih ciljeva.

I tako malo-pomalo stigosmo do kraja ćakule i itekako zanimljive teme ligaškog starta. Do utakmice s Rijekom na Šubićevcu.

– Silno je značenje te utakmice. Raduje me zanimanje za nju. Pogotovu, nemali broj šibenskih prijatelja nogometa, koji žele pretplatu na tribinama za novu sezonu. U svakoj utakmici na domaćem travnjaku jurišat ćemo na tri boda, neovisno o tome tko je na drugoj strani. A nemate pojma koliko bih se radovao punom uspjehu protiv Riječana – završio je Dabac.

Dapci iz Čazme

Dapci po svojim korijenima nisu, kako smo ranije pisali, senjski uskoci. Selo Dapci je pored Čazme ili prava je istina da su se Dariovi preci samo spustili s Bilogore na more. No, nije posve bez primorskih korijena. Majčina strana (Ježić) je iz Hrvatskog primorja, a dio obitelji iz Vratnika iznad Senja.

– Kad pričam o nogometu rado spominjem svog trenera u Dinamu, nažalost, pokojnog Šibenčanina Krasnodara Roru – sa sjetom nam je spomenuo Dabac, koji je igrao u juniorima Dinama i u redovima bivšeg prvoligaša Zagreba.

23. travanj 2024 10:11