StoryEditorOCM
NogometPočinje 2.HNL

Stipe Balajić: Bez straha ulazimo u proljeće, vjerujem da će Šibenik već u Gorici dobro izgledati

2. ožujka 2017. - 12:20

Prijatelji nogometa u Šibeniku silno su se zaželjeli nogometa, barem onog domaćeg, prvenstvenog. Jer, prošla su gotovo tri mjeseca otkako je Šibenik odigrao zadnju prvenstvenu utakmicu u 2.HNL. U zimskoj stanci "narančasti" su doživjeli generalni remont. Kako u igračkom kadru, tako i u upravljačkoj strukturi. Bitno su promijenjene i ambicije u odnosu na početak sezone. Dok se u ljeto najavljivao napad na prvu ligu, stvarnost je donijela nešto sasvim drugo. Sada je prioritet što prije osigurati ostanak. No, i ova i prošla sezona pokazale su da su želje jedno, a da zbivanja na travnjaku donose nešto sasvim durgo. Kakav će biti novi proljetni Šibenik bit će puno jasnije već u petak kada momčad Stipe Balajića igra prvu utakmicu drugog dijela prvenstva u Gorici. Uoči te utakmice i nastavka drugoligaškog natjecanja porazgovarali smo s nekim od najvažnijih aktera u klubu - Novicom Ljubičićem, članom uprave, Stipom Balajićem, trenerom i Hrvojem Slavicom, kapetanom momčadi.

 



Premda je Ljubičić tek nedavno uskočio u fotelju člana uprave nije mu dugo trebalo da pohvata konce. Dolaskom Ljubičića zapuhali su i neki novi vjetrovi u politici kluba. Puno manje se priča o stranim ulagačima, a puno više o ulaganju u domaće igrače:

– Drago mi je što su u pripremnom razdoblju napredak pokazali naši mladi igrači Banić, Celić, Bulat, Imširović, Ljubičić, Klisović,... Uostalom, cilj ove uprave kluba je što više naše "dice" profilirati kroz kontakt s prvom ekipom. Na taj način ćemo vidjeti na koga od njih možemo računati na ljeto – govori Novica Ljubičić.
Iako je fokus javnosti usmjeren na nastavak 2.HNL u klubu razmišljaju dugoročno:
Zajedno sa školom nogometa dogovaramo se oko novih stipendsita. Do kraja iduećg tjedna oni bi upravi trebali predložiti imena momaka s kojima bismo trebali potpisati stipendijske ugovore. Također, uprava radi i na dovođenju novih sponzora i već smo potpisali nekoliko ugovora - izvijestio je Ljubičić.

Znači li to je zamrznuta ideja o prodaji kluba?
– Mi smo uvijek spremni za prodaju! Ali, samo onu istinitu kao što se dogodila Rijeci ili Osijeku, a ne neku riskantnu i spekulantsku. Držim da šibensko gospodarstvo može držati stabilnog drugoligaša sa 3-4 igrača sa strane i većinom domaćih momaka. Šteta što se Nikola Kalinić nije prodao u Kinu, tada bismo bili sigruni. No, moguće je da u lipnju realiziramo nekoliko transfera naših sadašnjih igrača – objašnjava član uprave Šibenika.

Vratimo se u sadašnjost i planove za drugi dio sezone:
– S obzirom na stanje na tablici naš primarni cilj je što prije osigurati opstanak kako bi trener imao mir u afirmaciji i razvoju mladih igrača. Dakle, plan je konsolidacija, a ako se ukaže prilika, naravno da ćemo je pokušati iskoristiti. Uostalom, podnijeli smo zahtjev za prvoligašku licenciju. Ipak, bilo bi bahato reći-bit ćemo prvaci – jasan je Ljubičić.

Govorili ste da u prijelaznom roku nećete gomilati igrače i toga ste se i držali. Tijekom zimske stanke na Šubićevac su došla samo četiri nova igrača?
– Vodili smo se logikom da nećemo dovoditi nikoga tko je isti, ili samo malo bolji od naših igrača. U Šibenik može doći samo onaj igrač koji pravi razliku. I tako smo složili momčad koja je jeftinija od jesenske i uvjeren sam da će biti i bolja – veli Ljubičić.

Ne nedostaje li vam u mozaiku ipak jedan kapitalac? Željela su se prava pojačanja u ofenzivnom dijelu. Spominjali su prvoligaški igrači tipa Glavica ili Ottochian?
– Bilo je nekih kontakata, ali financijski zahtjevi tih igrača su bili previsoki. Da, možda nam fali jedan brzi napadač. No, ako nam se ukaže neki slobodan igrač možda još posegnemo za njim – zaključio je Ljubičić.

 



Trener Stipe Balajić preuzeo je Šibenik u nezavidnoj situaciji na kraju jesenskog dijela. Vjerojatno je to bio mudar potez, jer je Balajić iznutra snimio situaciju i saznao tko kako diše u momčadi. Sinjanin je odmah na početku kazao kako mu pripreme neće izgledati kao autobusni kolodvor i toga se i držao. U dotu je dobio svega četvoricu novih igrača (Maretić, Bandalo, Diyoke i Collins):

– Maretić i Bandalo su prošli cijele pripreme i s njima sam zadovoljan. Collins trenutačno može izdražti maksimalno 60 minuta natjecateljske utakmice. Diyoke je dobro krenuo i onda ga je stigao problem s ozljedom. Ipak, vjerujem da će on vrlo brzo biti potpuno spreman- kazao je Balajić o novacima u momčadi.

A što je sa starosjediocima? Upravu kluba najviše zanimaju mogućnost mladaca. U pripremama je u prvi plan najviše iskočio Stipan Banić...
– Pazite, nama je rezultat najbitniji i zato je nemoguće odmah staviti sedmoricu mlađih od 21 godine u prvih 11. Ne volim isticati pojedince, ali kada već spominjete Banića mogu reći da je pred njim lijepa perspektiva i da će na proljeće dobivati minutažu. Inače, Šibenik ima kadar od 24 igrača, od kojih je 14 između 16 i 21 godine. To je veliko bogatstvo Šibenika – ocjenjuje Balajić.

Dakle, budućnost kluba je svjetla, ali što je sa sadašnjošću?
– Čujte, ni drugi nisu bolji od nas! Imamo dosta solidnu ekipu za drugoligaško natjecanje. Dobro, možda nam fali ta brza špica o kojoj smo dugo razmišljali. Ali, kod pregovora je uvijek bilo više do igrača nego do kluba. Znate, nitko ne bi bio sretniji od mene da mi je uprava dovela sedam- osam gotovoh prvoligaških igrača. Međutim, i s ovim sastavom mislim da možemo bez straha ući u proljetni dio. Nadam se kako će Šibenik dobro izgledati već u Gorici - završio je trener Šibenika.

 



Turbulenta je bila "narančasta" jesen. Nerijetko je Šibenik izgledao kao brod bez kapetana i kompasa. I zamalo je doista ostao bez kapetana i legende kluba vratara Hrvoja Slavice. Tom emotivcu prekipjelo je u jednom trenutku, pa je čak najavljivao kako će objesiti kopačke o klin. Ipak, razum je prevladao, pa ćemo "Lavića" još gledati među vratnicama. Slavica je jasno povukao paralelu između jesenskog i proljetnog Šibenika:

– Mislim da smo napravili pravu stvar što nismo gomilali igrače. Ovi koje smo doveli su dobri nogometaši. Nadalje, imamo naše mlade igrače koji su perspetkiva kluba, samo trebaju nastaviti naporno raditi. Cijela momčad je kvalitetno odradila pripreme i uvjeren sam da ćemo biti jači nego u prvom dijelu prvenstva- kazao je kapetan "narančastih".

Slavica je dobri duh šibenske svlačionice. No, javna je tajna da atmosfera u kabini jesenas nije bila zdrava:
– Sada je to iza nas. Bitno da je trenutačno atmosfera dobra, rekao bih i odlična. Svi živimo za klub 24 sata dnevno – otkriva Slavica.

"Lavić" je vjerojatno najveći Funcut među sadašnjim igračima Šibenika i zasigurno bi volio igrati pred više navijača na Šubićevcu:
– Šibenčani vole sport i nogomet, to je sigurno. Samo pobjedama i dobrim igrama možemo vratiti ljude na stadion, nikako drugačije – poentirao je Slavica.


Tko je otišao, a tko došao

Kako je i bilo najavljivano tijekom zimske pauze napravljeno je provjetravanje Šibenikove svlačionice. Igrači koji više nisu na Šubićevcu, uglavnom su otišli voljom uprave i stručnog stožera. Iznimka je jedino Mehmed Alispahić. To je još jedan dokaz koji potkrepljuje tvrdnju da se minulog ljeta u Šibeniku vodila loša sportska politika i igrače angažiralo bez jasnih kriterija. S druge strane, sukladno najavama ove zime nisu se gomilali novi igrači. Došla su tek četvorica. Ako ćemo iskreno, tražio se još jedan pravi ofenzivac. Najbliži narančastom dresu bili su Dejan Glavica i Andrea Ottochian. No, oni su ipak izabrali nastavak karijere u 1.HNL.
Otišli: Alviž, Kim, Sallustio, Stankevičius, Čagalj, Livaja, Dosti, Alispahić, Strika, Lovrić, Ljubić, Fuštin.
Došli: Collins, Diyoke, Bandalo, Maretić.



Raspored proljeća

Nogometaši Šibenika do kraja drugog dijela prvenstva imaju odigrati još tri utakmice. U petak gostuju u Gorici, potom u subotu 11. ožujka dočekuju Zagreb na Šubićevcu i na kraju drugog kruga idu na noge Solinu (18. ožujka). Potom se sukladno plasmanu na tablici određuju parovi trećeg kruga 2.HNL. Dakle, u proljetnom dijelu sezone pred Šibenčanima je 14 utakmica.


Samo jedan poraz u osam pripremnih utakmica

Vrlo uspješan je bio hod nogometaša Šibenika u pripremnim utakmicama. Momci Stipe Balajić odigrali su ukupno osam utakmica.
Ostvarili su pet pobjeda, dva remija i samo jedan poraz. Zanimljivo, on je stigao u posljednjoj prijateljskoj utakmici, kada su "narančasti" izgubili (1:2) od Hajduka II na pomoćnom igralištu Poljuda. Iz statistike koaj veli da su Šibenikovi vratari u tim utakmicama samo tri puta vadili loptu iz svoje mreže govori da je Balajićev stručni stožer ove zime stvorio čvrst Šibenik.
Premda neki govore kako prijateljske utakmice ne pokazuju pravu sliku, ima i onih koji tvrde suprotno. Među njima je i Mirko Labrović, bivši trener "narančastih":
- U dosadašnjoj karijeri se pokazalo da su mi momčadi uvijek dobro reagirale u prvenstvu ako su bile uspješne u pripremnim utakmicama. Mogu reći da sam ove zime vidio dobar i kompaktan Šibenik. Ekipa ima sve ono što joj je falilo zimus. Ne strahujem za šibensko proljeće- javio nam se sadašnji trener Solina.


Tablica 2.HNL

1.Rudeš 19 10 6 3 31:19 36
2. NK Solin 19 10 3 6 27:23 33
3. HNK Gorica 19 8 7 4 29:18 31
4. Sesvete 19 8 6 5 31: 21 30
5. Novigrad 19 8 5 6 18: 18 29
6. NK Dugopolje 19 8 4 7 21: 18 28
7. GNK Dinamo II 19 6 8 5 23: 20 26
8. HNK 'Šibenik s.d.d.' 19 7 2 10 17: 23 23
9. Zagreb 19 5 7 7 30: 29 22
10. Hrvatski Dragovoljac 19 5 5 9 17: 25 20
11. Lučko 19 3 8 8 20: 33 17
12. NK Imotski 19 4 3 12 22: 39 15

25. travanj 2024 15:13