StoryEditorOCM
Nogometdo toalet papira

Šibenski gradski vijećnik s Nezavisne liste Stipe Petrine upozorava: Nogometni klub ima tretman hotelskog gosta, ali ništa ne plaća

Piše Krešimir Gulin
26. prosinca 2020. - 08:52
Rikard Marenzi gradski vijećnik pokraj nogometnog stadiona na Subicevcu.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Na zadnjoj sjednici šibenskog Gradskog vijeća, među ostalim, raspravljalo se o gradskom proračunu za 2021. godinu koji će iznositi oko 452 milijuna kuna. Ipak, prije samog prijedloga proračuna, jedna od intrigantnijih točaka bila je rebalans na dodjelu sredstava za sport u kojoj se obrazlaže dodjela dodatnih sredstava, po drugi put ove godine, Javnoj ustanovi športski objekti u iznosu od 1.154.000 kuna, već potrošenih, najvećim dijelom uzrokovano neplaniranim troškovima održavanja nogometnog igrališta Šubićevac.

Taj 'detalj' nije promaknuo Rikardu Marenziju, gradskom vijećniku s Nezavisne liste Stipe Petrina, koji je kao dugodišnji čelnik Plivačkog kluba 'More' jako dobro upoznat sa šibenskom sportskom problematikom.

- Odmah sam se upitao koji su to neplanirani i neophodni troškovi da su se morali izdvojiti u ovim bremenitim vremenima kad je cijelo društvo i sport na koljenima. Da bih razjasnio ovu nedoumicu zatražio sam pismeno objašnjenje i kopije faktura koje su realizirane na ime stadiona Šubićevac. Iz Javne ustanove su mi obrazložili kako temeljem uputa gradskog Upravnog odjela za financije za izradu prijedloga svog proračuna za razdoblje od 2020. do 2022. godine rashodi nogometnog igrališta Šubićevac nisu bili planirani zbog provođenja postupka prodaje HNK Šibenik koje je u tom trenutku bilo u tijeku. Međutim, kada sam pogledao u Prijedlog programa javnih potreba u sportu za 2020. godinu, tamo sam na poziciji održavanje i izgradnja sportskih objekata vidio kako je u iznosu od 6.668.000 kuna, navedeno i održavanje stadiona Šubićevac, odnosno uključeno je u ukupan iznos djelovanja Javne ustanove za 2020. godinu. Za svaki slučaj, provjerio sam i iznos za 2019. godinu, te otkrio sličnu svotu od 6.385.000 kuna. Prema tome izjava Andrije Španje, ravnatelja Javne ustanove Športski objekti i obrazloženje predlagača je na vrlo tankim nitima- počeo je naš razgovor Marenzi.

Pranje i čišćenje

On je zatražio, i dobio, uvid u račune za 'neplanirane' troškove radova na Šubićevcu:
- Tada sam ostao pomalo šokiran uvidjevši da kompletno održavanje, ne samo stadiona, već i ostalih objekata obavlja samo Javna ustanova športskih objekata. Kažem 'samo' jer to je protivno Ugovoru sklopljenom između Grada i HNK Šibenik. Naime, u članku 3. piše kako će Javna ustanova u ime i za račun Grada Šibenika do završetka preoblikovanja obavljati na sportskim objekitma redovno održavanje i ostale poslove iz svoje nadležnosti, dok će nakon završetka procesa preoblikovanja to biti isključivo teret HNK Šibenik.d.d. Naravno, da je preoblikovanje davno prošlo, jer vlast namjerno obmanjuje javnost brkajući pojmove između preoblikovanja i prodaje, ali troškove klub nije nikad preuzeo. To se vidi i iz ovih računa. Javna ustanova plaća struju, vodu, lož ulje, te toaletni papir i sve za pranje i čišćenje, održava pravu i umjetnu travu i nabavlja sve od aparata, uređaja i strojeva potrebnih za stadion. HNK Šibenik ima potpuni i komotni tretman kao gost u hotelu, samo što tu uslugu ne plaća i nitko se drugi ne može koristiti tim hotelom. Pitam se, da li će ovakav tretman ostati i nakon, tobože, prodaje- govori Marenzi.
 

Možete li pojasniti koji su to troškovi na stadionu bili neophodni?
- Dakle, zbog tih troškova Grad se vadi kako nije mogao pomoći ostalim šibenskim sportskim klubovima ili možda kulturnim udrugama ili šibenskim poduzetnicima. Nemojmo zaboraviti da je na 21. sjednici Gradskog vijeća ove godine vlast donijela odluku da sportskim udrugama skine 570.000 kuna, odnosno s 5,4 milijuna kuna na 4,830 milijuna kuna s obrazloženjem kako imaju 'trenutno smanjenje ostvarenja prihoda zbog pandemije uzrokovane koronom'. Ali, pandemija im nije smetala da praktički istom odlukom povećaju sredstava za 300.000 kuna za uređenje stadiona- ističe oporbeni gradski vijećnik.

Konkretni troškovi

Marenzi je otkrio i konkretne detalje troškova uređenja stadiona na Šubićevcu:
- Primjerice, kupljen je stroj za označavanje linija nogometnog igrališšta vrijedan 20.000 kuna. Nadalje, 40 žarulja od 2000W plaćeno je 39.800 kuna. Idemo dalje. Za skelu i pituravanje stupova za reflektore tvrtki Naprijed isplaćeno je 110.000 kuna. Antikorozivna zaštita stupova firme Visinski radovi koštala je ćak 175.000 kuna. Za sustav video nadzora, odnosno pet kamera potrošeno je 44.000 kuna. Zanimljivo, to je bilo 16. srpnja., a već je 16. rujna. izdan novi račun za izgorenu kameru koja je koštala dodatnih 10.000 kuna. Pitam se i i je li baš sad bio najpotrebniji 'standard poslovni kontejner' koji je stajao 77.500. No, ni tu nije kraj. Izgradnja ogradnog zida i betonske podloge košštala je malo manje od 200.000 kuna, dok je za 500 komada sjedalica za tribine i igrače potroššeno gotovo 100.000 kuna. Dodatni građevinski radovi koji uključuju daljnju prilagodbu tribina koštali su 59.500 kuna, a svakako je šlag na kraju izrada Glavnog projekta za, kako piše u računu, ishodovanje građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju nadstrešnice s izvedbom za kamermane na tri lokacije, u iznosu od 45.000 kuna, što nam govori da se radovi nastavljaju. Dakle, kada sve zbrojimo - 876.000 kuna neophodno, neodgodivih troškova, uz isto ovoliki iznos redovnih, 'zaboravljenih“ troškova, poput održavanja i prozračivanja travnjaka, plaćanje struje, lož ulja i vode...- nabraja Marenzi.
 

Oštro napadate aktualnu gradsku vlast glede njihove sportske politike?
- Čujte, ovo sve je još jedan primjer licemjerstva ove garniture vlasti, kojoj su važni samo njeni partikularni interesi i interesi njenih poslovnih partnera. Eto što su njima najvažniji i deklarirano neophodni i neodgodivi poslovi. A to što je pitanje opstanka mnogih sportskih udruga ili upitno poslovanje mnogih malih poduzetnika, nije važno pred kapitalom ili interesom pojedinaca udruženih oko profesionalnog nogometa. U više navrata sam predlagao pomoć udrugama na način da ih se uključi u dodatne satove nastave tjelesnog odgoja time bi se i pomogli djeci i mladima uslijed pomanjkanja kretanja i igre zbog pandemije Covid. Međutim, davno su se opredijelili kakav sport ih zanima. Od 4,8 milijuna kuna što su odvojili za sportske udruge za ovu godinu, iznos od tri milijuna kuna daje se na profesionalni sport, nogomet, košarku i vaterpolo i to se ne umanjuje, već smanjenja koja poduzimaju redovno idu na teret najmanjih u sportskoj familiji. U isto vrijeme sport nam, u stvari, drže zanesenjaci, entuzijasti i sami roditelji, a to dovoljno govori o podršci djece i mladih i brizi o njihovom zdravlju i pravilnom razvoju, a da ne govorim o eventualnom besplatnom bavljenju sportom, što sve moderne države provode, ne zato što su savjesnije, već im se to višestruko isplati kroz smanjenje troškova zdravstva i imaju istinsko zadovoljnije građane- misli gradski vijećnik s liste Stipe Petrine.

Opće dodvoravanje

Za kraj, možete li prokomentirati kupoprodajni ugovor koji su Grad Šibenik I tvrtka Football Smart International iza koje stoji kolumbijski kapital potpisali vezano za nogometni klub?
- Pitam se zašto su prošle godine uoči potpisivanje ugovora s Indijcem Guptom, 'tobože' izostavili troškove stadiona u planovima za narednu godinu, a danas kad je ugovor s Kolumbijcima još izvjesniji, trse se zahvatiti još veća ulaganja u stadion? Je li to znak da se ovaj put ništa ne prepušta slučaju i da će prodaja uspjeti, jer je postignut zajednički interes. Ipak, ostaje pitanje je li to i na korist nas građana? Uvidom u dosadašnje sramotno ponašanje, čisto sumnjam. Ipak da ne bi bilo zabune, da se ne bi shvatilo da ova gradska vlast voli nogomet i brine oko nogometnog kluba Šibenik, treba reći, da ovo 'neophodno' šminkanje nije usmjereno zbog kluba već samo odražava poznato stanje ove vlasti, a to je opće dodvoravanje kapitalu- zaključio je Marenzi.

24. travanj 2024 15:12