StoryEditorOCM
Nogometsad je i službeno

Šibenik prodao mladog reprezentativca Niku Raka u Tursku; Evo koji iznos se slio u blagajnu Šubićevca

Piše Krešimir Gulin
5. ožujka 2023. - 11:13

Niko Rak, mladi reprezentativac Hrvatske (U19) više nije član Šibenika. Nakon 47 službenih nastupa u Šibenikovom dresu, Rak je otišao sa Šubićevca u turskog prvoligaša Konyaspor za kojeg je potpisao ugovor na 4,5 godine s mogućnosšču produženja na još jednu godinu.

Kao jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije, Rak je predvodio mlađe kategorije Narančastih te u nekoliko navrata nosio i kapetansku vrpcu prve ekipe. Osim za Šibenik, upisao je i nastupe za reprezentaciju (U-16, U-17, U-19, U-20) i postigao jedam pogodak.

Sportski direktor kluba, Hrvoje Kulušić osvrnuo se na njegov odlazak:

- Niko je Šibenikovo dijete. U klubu je od svoje devete godine, prošao je sve uzraste i zaigrao za prvu ekipu. Iako nam je žao što nas napušta, drago nam je jer ide dalje i ostvaruje inozemnu karijeru jer je veliki potencijal i želimo mu sve najbolje i privatno i poslovno. Godine provedene u Šibeniku ćemo uvijek pamtiti te se nadamo da će nam se vratiti i da ćemo u budućnosti ponovno gledati Niku u narančastom dresu- poručio je Kulušić.

Tako je Šibenik prodao i drugog svog kapetana ove sezone. Podsjetimo, sa Šubićevca je još jesenas u Rusiju transferiran Mario Ćurić, u tom poslu spominjala se odšteta od oko 400.000 eura.

Prema pisanju turskih medija i Transfermarkta, Šibenik će za Raka dobiti 200 tisuća eura i to u četiri rate. Ne čini se kao neka primamljiva svota s obzirom da se radi o mladom reprezentativcu i potencijalno potentnom igraču. U tom kontekstu treba se sjetiti kako se prije samo sezonu-dvije Raku proricala sjajna budućnost.

Mladi veznjak posebno dobro igrao je u eri španjolskog trenera Maria Rosasa na Šubićevcu. Tada se govorilo kako Raka prate skauti Barcelone, Manchester Citya...

Međutim, ove sezone karijera Nike Raka nije se razvila onako kako su planirali u Šibeniku. Premda je često nosio i kapetansku vrpcu te imao dobar status u ekipi, Rak nije pružao igre kakve su se od njega očekivale. Doduše, bilo je tu i dosta opravdanih razloga...

Konačno, nakon povratka Damira Čanadija na klupu Šibenika i dolaska niza igrača na njegovu poziciju (Čanađija, Đira, Pozo, Soldo, Knežević...) Rak je potpuno pao u drugi plan. Zanimljivo, zadnju utakmicu u narančastom dresu, u četvrtfinalu Kupa protiv BSK-a, Rak je odigrao na mjestu desnog braniča, gdje je igrao davno na početku karijere.

S obzirom na sve spomenuto, čini se kako je transfer u Tursku odrađen na zadovoljstvo obiju strana. Premda se teško oteti dojmu kako je Rak mogao još puno toga dati Šibeniku na terenu, a u konačnici i donijeti puno više novca u klupsku blagajnu u nekom boljem transferu.

20. travanj 2024 08:43