StoryEditorOCM
Nogometjoš jedna loša vijest

Šibenik nije dobio licencu za iduću sezonu HNL-a, sa Šubićevca se žaliti mogu do 5. svibnja

Piše Šibenski.hr
22. travnja 2023. - 13:14

Završen je Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu.

Priopćenje Odjela za licenciranje pri HNS-u prenosimo u cijelosti:

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu. za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanja u SuperSport HNL-u i u SuperSport Prvoj NL.

Za sudjelovanje u UEFA klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi i UEFA Europa konferencijskoj ligi), UEFA Ligi prvakinja, natjecanjima HNL (prvi stupanj) te Prve NL (drugi stupanj) tražitelj licence treba ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija, te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno Licencu za HNL i/ili Licencu za Prvu NL.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (izdanje prosinac 2022.) (HNS Glasnik 61/2022. od 29.12.2022.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“. Pravilnik također uključuje kriterije za licenciranje (ženskih) nogometnih klubova za natjecanje u UEFA Ligi prvakinja. Naime, od natjecateljske 2020./21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Ispunjenje kriterija Pravilnika s oznakom „A“ i „B“ uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja  kriterija s oznakom „B“  Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Davatelja licence poštuju načela neovisnosti i jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji/primatelji licence. Procjene ispunjenja kriterija obavljaju se po procedurama opisanima UEFA Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (izdanje 2022.), UEFA Pravilniku o licenciranju klubova za UEFA Ligu prvakinja (izdanje 2022.),  UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2022.) i Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS (izdanje 2022.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za SuperSport HNL i Licencu za SuperSport Prvu NL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2023. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2023. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 28.02.2023. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja/otuđivanja registracija igrača), prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike), te prema UEFA-i i davatelju licence – HNS-u.

Prije navedene obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 31. ožujka 2023. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen pisani sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Odjel za licenciranje klubova HNS je tijekom Središnjeg postupka licenciranja u stalnoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa svim tražiteljima licence.

Po zaprimljenim  molbama  klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija,  ocjenjivao ispnjavaju li tražitelji licence kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS - tijelu 1. stupnja, svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koje su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija, te temeljem  Pravilnika donijela odluke o licencama:

Izdane UEFA licence 2023./24.:

1. GNK DINAMO Zagreb

2. HNK GORICA Velika Gorica 

3. HNK HAJDUK š.d.d. Split

4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula

5. NK OSIJEK s.d.d. Osijek

6. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka

7. NK RUDEŠ Zagreb

8. SNK SLAVEN Koprivnica

9. NK VARAŽDIN Varaždin

Izdane licence za HNL za 2023./24.: 

1. GNK DINAMO Zagreb

2. HNK GORICA Velika Gorica 

3. HNK HAJDUK š.d.d. Split

4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula

5. NK OSIJEK s.d.d. Osijek

6. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka

7. NK RUDEŠ Zagreb

8. SNK SLAVEN Koprivnica

9. NK VARAŽDIN Varaždin

* Napomena: Licenca za HNL vrijedi i za natjecanje u Prvoj NL

Izdane licence za Prvu NL za 2023./24.:

1. NK BJELOVAR Bjelovar

2. NK BSK Bijelo Brdo

3. NK CROATIA Zmijavci

4. NK DUBRAVA TIM-KABEL Zagreb

5. NK HRVACE Hrvace

6. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula

7. NK JARUN Zagreb

8. NK KUSTOŠIJA Zagreb

9. NK MLADOST Ždralovi

10. NK OPATIJA Opatija

11. HNK ORIJENT Rijeka

12. NK RUDEŠ Zagreb

13. NK SESVETE Sesvete

14. NK VARAŽDIN Varaždin

15. NK ZRINSKI Jurjevac

Izdane licence za UEFA Ligu prvakinja 2022./23.:

U prvom stupnju nije izdana niti jedna licenca za UEFA Ligu prvakinja

Cjelovito priopćenje za medije s pregledom svih zaprimljenih, odobrenih i odbijenih molbi za licence možete pronaći OVDJE.

Na odluke Komisije za licenciranje HNS, klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja 2023. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2023.

Komisija za licenciranje HNS-a

Odjel za licenciranje HNS-a

18. travanj 2024 21:15